Αθώοι δήλωσαν και οι δύο κατηγορούμενοι πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Γιώργος Γερμενής οι οποίοι απολογούνταν σήμερα, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, με τον δεύτερο να κάνει λόγο για πολιτική δίωξη.

Εν μέσω εντάσεων απολογήθηκε ο Γ. Γερμενής, ο οποίος πριν απαντήσει στις ερωτήσεις της προέδρου κ. Λεπενιώτη, ζήτησε να μιλήσει κάνοντας λόγο για καθαρά πολιτική δίωξη. «Είμαι εδώ επειδή το 2012 εκλέχτηκα βουλευτής», είπε ενώ αναφερόμενος στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα είπε πως την κατακρίνει και ότι ο συγκατηγορούμενός του Ρουπακιάς – τον οποίο και ισχυρίστηκε πως γνώρισε στη φυλακή – πρέπει να μπει φυλακή, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που τον χαρακτήρισε «ηλίθιο». Σχετικά με το αν συζήτησε τη δολοφονία με τον Γιάννη Λαγό εκείνος είπε πως δεν το έκανε γιατί τότε, δεν είχαν ιδιαίτερες σχέσεις.

Γερμενής και Αλεξόπουλος (Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη)

Παράλληλα χαρακτήρισε «ωρολογιακή βόμβα, για τη Δικαιοσύνη» το γεγονός πως «ένα ολόκληρο κόμμα σέρνεται στα δικαστήρια».

Ο πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής, δήλωσε πως πέρα από τη δολοφονία Φύσσα δεν γνωρίζει καμία άλλα έκνομη ενέργεια από πλευράς της Χρυσής Αυγής, απαντώντας μάλιστα σε σχετικές ερωτήσεις του από το Προεδρείο, έδειχνε να μην καταλαβαίνει και αντί για έκνομες ενέργειες της οργάνωσης απαντούσε με επιθέσεις που είχαν στόχο τη Χ.Α.

Πρόεδρος: Εκτός από τον Φύσσα για άλλες έκνομες πράξεις έχετε μάθει;

Γερμενής: Έχω μάθει για επιθέσεις που έχουν γίνει εις βάρος μας και από τρομοκρατικές οργανώσεις

Πρόεδρος: Άλλες παράνομες πράξεις της Χρυσής Αυγής;

Γερμενής: Μου άνοιξαν το κεφάλι.

Πρόεδρος: Όχι κατά της Χρυσής Αυγής.

Γερμενής: Δεν ξέρω καμία άλλη.

Ο γνωστός Καιάδας, τόνισε πως δεν ξέρει τίποτα ούτε για την επίθεση στους αφισσοκολλητές του ΠΑΜΕ, αλλά ούτε και για αυτή στους Αιγύπτιους Αλιεργάτες, ενώ χαρακτήρισε το βούλευμα – από το οποίο και είπε πως πληροφορήθηκε για αυτές τις δύο επιθέσεις – ως «μύθευμα», το οποίο σκόπευε στο να διαλύσει το ίδιο το κόμμα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι πιστεύει για τους αλλοδαπούς, ο πρώην χρυσαυγίτης απάντησε: «Ό,τι λέει κ η Νέα Δημοκρατία, ο Άδωνης Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης…»

Ο Γερμενής έμεινε στη «γραμμή» των συγκατηγορουμένων του περί μελών και εκπαιδεύσεων, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρχαν μέλη, ωστόσο είπε πως υπήρχαν δόκιμα μέλη και πως δεν γινόταν καμία εκπαίδευση, πόσο μάλλον στρατιωτικού τύπου – για την οποία και τον έχει υποδείξει μάρτυρας ως εκπαιδευτή.

«Το κόμμα δεν είχε τις υποδομές να ελέγξει τόσους ανθρώπους, δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί η εγγραφή μελών . Ήμουν κατά των γραφείων σε διάφορες περιοχές».

Αξίζει να σημειωθεί πως καθ’ όλη τη διάρκεια της απολογίας του ο Γιώργος Γερμενής, ήταν προκλητικός, δεν δίστασε να υψώσει τη φωνή του προς το προεδρείο, ενώ μιλούσε συνεχώς χωρίς να δείχνει τον παραμικρό σεβασμό στη διαδικασία, με αποκορύφωμα την ώρα που χτύπησε το χέρι του πάνω στο έδρανο που είχε μπροστά του και φώναξε «Να σέβεστε, έναν άνθρωπο που έμεινε μέσα δύο χρόνια!»

Πρόεδρος: Τι ήταν τα δόκιμα μέλη;

Γερμενής: Αυτά που είχαν συγκεκριμένη παρουσία. Κάποια στιγμή θα γινόταν μέλος. Τι σημασία έχει αυτή η ερώτηση; Έχετε να μου πείτε κάτι για κάτι που κατηγορούμαι;

Πρόεδρος: Δεν θα θέτετε τους όρους των ερωτήσεων του δικαστηρίου.

Πρόεδρος: Για τα τάγματα εφόδου, είχατε ακούσει;

Γερμενής: Δεν γνωρίζω απολύτως τίποτα. Το έχω ακούσει από τα κανάλια.

Πρόεδρος: Δεν έχουν αναφερθεί σε ομιλίες;

Γερμενής: Ξέρω που θα το πάτε…

Πρόεδρος: Τα «θα το πάτε» να το διαγράψετε, να προσέχετε πως απευθύνεστε στο δικαστήριο.

Γερμενής: Εγώ θέλω να βοηθήσω το δικαστήριο, να τελειώνουμε να μην έρχεστε και ταλαιπωρείστε εδώ πέρα

*Ολόκληρο το ρεπορτάζ της Δανάης Κισκήρα Μπαρτσώκα στο Documento

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]