Από μικρά παιδιά, γαλουχηθήκαμε σε έθιμα και συνήθειες, χωρίς ιδιαίτερες επεξηγηματικές ερμηνείες. Η εκμάθηση της τήρησης τους, αποτελούσε αυτονόητη διαδικασία, το τι ιστορία κρύβεται όμως από πίσω τους, σπανίως αναφερόταν.

Η βουβή αποδοχή και η πιστή εφαρμογή δεν μας τιμά ιδιαιτέρως. Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά εκστομίζει συχνά-πυκνά ο θυμόσοφος λαός και μάλλον κάτι γνωρίζει παραπάνω. Αν και η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν πίστευα ότι η πλειοψηφία είχε απαραίτητα και δίκιο. Πριν κάποιος άλλος ετεροχρονισμένος συνειρμός, με οδηγήσει στο να ανοίξω μία ακόμα καινούρια παρένθεση, στο παρόν, διπλογραμμένο ελέω τεχνικού προβλήματος κείμενο, θα μάθουμε για την ιστορία που κρύβεται πίσω από την 1η Απριλίου. Θα έπρεπε μάλλον να χρησιμοποιήσω πληθυντικό. Διότι μιλάμε για μία ημερομηνία που έχει συζητηθεί όσο λίγες, με την παράδοση του ψέματος και της πλάκας να βρίσκει τις ρίζες της σε ουκ ολίγες πηγές!

Αν είσαστε γαλλομαθείς, πιθανότατα θα γνωρίζετε την poisson d’ Avril. Σύμφωνα με τους ειδήμονες πρόκειται για την καταλληλότερη ημέρα έναρξης της αλιείας. Εύλογα θα αναρωτηθείτε, ποια η σχέση των παραπάνω πληροφοριών με το αντικείμενο μας. Δεν θα σας κρατήσω σε αγωνία. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή που ξέρουμε, η Πρωταπριλιά, γεννήθηκε μέσα στις βάρκες Κελτών ψαράδων.Σύμφωνα με τον μύθο, οι ίδιοι ισχυρίζονταν πάντα ότι οι επιδόσεις τους ήταν πολύ καλύτερες αυτών που ήταν στην πραγματικότητα. Αυτή τους η συνήθεια λοιπόν, αφού πρώτα έγινε αντιληπτή, σύντομα μετατράπηκε σε έθιμο…

Κατά τη δεύτερη εκδοχή, η 1η Απριλίου καθιερώθηκε όπως τη γνωρίζουμε χάρη στην ιδιοτροπία κάποιων προσκολλημένων στο παρελθόν, Γάλλων. Μέχρι το 1564, εν αντιθέσει με όλες τις χώρες, η Πρωτοχρονιά γιορτάζοταν στην… πρεμιέρα του δεύτερου ανοιξιάτικου μήνα. Όταν άλλαξε η ημερομηνία της εορτής, ένα μέρος του κόσμου ξεσηκώθηκε και οι υπόλοιποι τους πείραζαν, κάνοντας είτε κάλπικα δώρα, είτε λέγοντας καλοφτιαγμένα ψεματάκια.

Τρίτη και τελευταία εκδοχή είναι αυτή που θέλει την Πρωταπριλιά, να προέρχεται από την γιορτή της Κοροϊδίας και του Ξεγελάσματος προς τιμήν της ρωμαϊκή Θεάς Βένους Απρίλις. Διόλου απίθανό σενάριο και αυτό. Όπως διόλου απίθανο είναι να συνετέλεσαν και τα τρία περιστατικά στο να υπάρχει αυτή η ιδιαιτερότητα στην 1η Απριλίου, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Η Πρωταπριλιά στην Ελλάδα
Στα μέρη μας η Πρωταπριλιά είναι γνωστή μόνο σε επίπεδο αποτελέσματος. Αν ανατρέξει κανείς όμως, σε παραδοσιακά και μη κιτάπια, θα διαπιστώσει πως οι ιστορίες που υπάρχουν γύρω από αυτή την ημερομηνία, είναι μπόλικες και ενδιαφέρουσες. Μία από αυτές είναι η αντίληψη, του ότι αυτός που θα ξεγελάσει κάποιον άλλο, θα έχει σύντροφο του την τύχη, για το υπόλοιπο της χρονιάς. Αντίθετα το θύμα θα πρέπει να συμβιβαστεί με την ταμπέλα του… γκαντέμη. Στη Θράκη, θεωρείται δε πως αν βρέξει, θα πρέπει ο κόσμος να τρέξει με τα μπουκαλάκια του και να μαζέψει το νερό, το οποίο έχει θεραπευτικές ιδιότητες! Υπάρχουν και άλλες. Άλλες λιγότερο ευφάνταστες και άλλες περισσότερο. Σε αυτό το οποίο όμως, τείνω να καταλήξω, είναι ότι μάλλον σε τούτο τον τόπο, η Πρωταπριλιά γιορτάζεται κάθε μέρα. Δεν εξηγείται διαφορετικά…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους τους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Κυκλοφορεί από τα εννιά του με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει ό,τι μακριά πολύ μακριά μας ταξιδεύει και διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς.

Related Posts