Η περασμένη Πέμπτη πέρασε στην ιστορία ως η πιο πολυάσχολη ημέρα προθεσμίας για ανταλλαγές στο NBA εδώ και 25 χρόνια, με συνολικά 38 παίκτες να αλλάζουν ομάδα. Οι σημαντικότερες συμφωνίες από τις 11 που έγιναν, αφορούσαν την πιο πλούσια σε ταλέντο θέση της λίγκας, αυτή του πόιντ γκαρντ. Ο Γκόραν Ντράγκιτς, ο Ρέτζι Τζάκσον, ο Μπράντον Νάιτ, ο Μάικλ Κάρτερ-Γουίλιαμς και ο Αϊζέια Τόμας είναι ανάμεσα σε εκείνους που θα φορούν διαφορετική φανέλα ως τη λήξη της περιόδου.

Πάμε να τις δούμε όλες αναλυτικά.

Μαϊάμι Χιτ: Γκόραν Ντράγκιτς, Ζόραν Ντράγκιτς

Φίνιξ Σανς: Ντάνι Γκρέιντζερ, Τζον Σάλμονς, Επιλογές Πρώτου Γύρου Ντραφτ 2017 & 2019 (από Χιτ)

Νιου Όρλεανς Πέλικανς: Νόρις Κόουλ, Τζάστιν Χάμιλτον, Σον Γουίλιαμς

Ο Γκ. Ντράγκιτς απαίτησε να δοθεί με ανταλλαγή, έχοντας δει τα στατιστικά του να πέφτουν αισθητά φέτος, εξαιτίας του συνωστισμού στο backcourt των Σανς. Με δεδομένο ότι δεν θα υπέγραφε νέο συμβόλαιο μαζί τους το καλοκαίρι, η πρώην ομάδα του δεν είχε πολλά περιθώρια να μην συναινέσει.

1_dragic

Ο Πατ Ράιλι κινητοποιήθηκε άμεσα και πέτυχε να αποσπάσει το ok των Σανς, θυσιάζοντας δύο ντραφτ πικ. Πέρα από την ουσιαστική αναβάθμιση στη θέση του πλέι-μέικερ, εξίσου σημαντικό για τον GM του Μαϊάμι ήταν πως διατήρησε άθικτο τον βασικό κορμό της ομάδας του. Μπορεί φέτος να μην έχει ελπίδες για κάτι πολύ καλό στα πλέι-οφ, λόγω της είδησης ότι ο Κρις Μπος θα χάσει το υπόλοιπο της σεζόν, ωστόσο ένας πυρήνας που περιλαμβάνει επίσης τον Ντουέιν Γουέιντ, τον Λουόλ Ντενγκ και τον ανερχόμενο σέντερ Χασάν Γουάιτσαϊντ, κρίνεται επαρκής για να επαναφέρει τους Χιτ στις τοπ ομάδες της Ανατολής του χρόνου.

Για τους Σανς, το ντραφτ πικ του 2017 θα είναι πιθανότατα χαμηλό, όμως εκείνο του 2019 έχει κάμποσες πιθανότητες να αξίζει χρυσάφι, καθώς οι Χιτ λογικά θα έχουν περάσει σε φάση ανοικοδόμησης μέχρι τότε. Από την πλευρά τους, οι Πέλικανς βρήκαν τον αξιόλογο αναπληρωματικό πόιντ γκαρντ που έψαχναν (Κόουλ), δίνοντας μόνο τον παγκίτη Σάλμονς.

Φίνιξ Σανς: Μπράντον Νάιτ, Κένταλ Μάρσαλ

Μιλγουόκι Μπακς: Μάικλ Κάρτερ-Γουίλιαμς, Τάιλερ Ένις, Μάιλς Πλάμλι

Φιλαντέλφια 76ερς: Επιλογή Πρώτου Γύρου Ντραφτ 2015 (από Λέικερς)

Ο Νάιτ ήταν ένα από τα κορυφαία σε απόδοση πλέι-μέικερ στην Ανατολή και αυτό έφτανε στους Σανς για να τον επιλέξουν ως αντι-Ντράγκιτς. Το τίμημα δεν ήταν μικρό – δύο εξελίξιμοι παίκτες και ένα ντραφτ πικ πρώτου γύρου. Ωστόσο, ο Νάιτ εκτιμάται πως θα ταιριάξει καλύτερα με τον Έρικ Μπλέντσο, καθώς παίζει άνετα και εκτός μπάλας.

2_knight

Οι Μπακς θα ήταν αναγκασμένοι να πληρώσουν αδρά τον Νάιτ το προσεχές καλοκαίρι και αντ΄ αυτού προτίμησαν το φθηνό συμβόλαιο του Κάρτερ-Γουίλιαμς. Ενός πόιντ γκαρντ με πλούσιο ταλέντο και χτυπητές αδυναμίες, που θα έχει την ευκαιρία να μάθει από τον νέο του προπονητή, Τζέισον Κιντ. Ο ρούκι Ένις ήταν ο αναπληρωματικός του Κάρτερ-Γουίλιαμς στο κολέγιο Σίρακιους, ενώ ο Πλάμλι έρχεται για να καλύψει το κενό του Λάρι Σάντερς, το συμβόλαιο του οποίου εξαγοράστηκε για προσωπικούς λόγους.

Οι 76ερς συνέχισαν τη συγκομιδή ντραφτ πικ, μην έχοντας την πίστη πως ο Κάρτερ-Γουίλιαμς είναι ο ηγέτης του μέλλοντός τους. Το πικ πρώτου γύρου είναι προστατευμένο για τα πέντε πρώτα νούμερα φέτος και από το 1 ως το 3 τα επόμενα δύο χρόνια.

Ντιτρόιτ Πίστονς: Ρέτζι Τζάκσον

Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ: Ενές Καντέρ, Ντι Τζέι Όγκοστιν, Κάιλ Σίνγκλερ, Στιβ Νόβακ

Γιούτα Τζαζ: Κέντρικ Πέρκινς, Γκραντ Τζέρετ, Επιλογή Πρώτου Γύρου 2017 (από Θάντερ), Επιλογή Δεύτερου Γύρου 2017 (από Πίστονς)

Ο Τζάκσον επιθυμούσε να φύγει από την Οκλαχόμα Σίτι, αναζητώντας αυξημένες αρμοδιότητες αλλού. Θα τις βρει στο Ντιτρόιτ, όπου λογικά θα γίνει βασικός πλέι-μέικερ υπό τις οδηγίες του Σταν Βαν Γκάντι. Το πρόβλημα για τους Πίστονς είναι πώς θα χωρέσει στην ίδια πεντάδα με τον Μπράντον Τζένινγκς, ο οποίος επίσης χρειάζεται την μπάλα στα χέρια του για να είναι αποτελεσματικός.

3_jackson

Οι Θάντερ έχασαν τον έκτο παίκτη τους, ωστόσο κάλυψαν μία μεγαλύτερη ανάγκη, με την προσθήκη του Καντέρ στους ψηλούς αντί του γηρασμένου Πέρκινς. Ο Τούρκος σέντερ δεν έχει εξελιχθεί όσο περιμέναμε, αλλά η μικρή ηλικία του (23) συντηρεί τις ελπίδες. Παράλληλα, ο Σίνγκλερ είναι ένας εξαιρετικός ρολίστας για τον σχετικά αδύναμο πάγκο της ομάδας.

Οι Τζαζ πήραν δύο επιλογές ντραφτ για να δώσουν τον Καντέρ, αλλά και να ξεφορτωθούν το συμβόλαιο του Νόβακ, συνεχίζοντας σε λειτουργία ανοικοδόμησης.

Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς: Άαρον Αφλάλο, Αλόνζο Τζι

Ντένβερ Νάγκετς: Τόμας Ρόμπινσον, Βίκτορ Κλαβέρ, Γουίλ Μπάρτον, Επιλογή Πρώτου Γύρου Ντραφτ 2016 (από Μπλέιζερς)

Οι Νάγκετς είναι αποφασισμένοι να διαλύσουν την τωρινή τους ομάδα, έχοντας διαπιστώσει ότι παραμένουν κολλημένοι στη μετριότητα. Το πρώτο τους βήμα ήταν η παραχώρηση του Αφλάλο για τρία συμβόλαια που λήγουν και ένα πικ πρώτου γύρου, το οποίο πάντως αναμένεται να είναι σε χαμηλή θέση.

4_afflalo

Το Πόρτλαντ βρίσκει στο πρόσωπο του Αφλάλο έναν πολύ καλό έκτο παίκτη, αλλά και τον εν δυνάμει αντικαταστάτη του Γουέσλεϊ Μάθιους στο “2” (το συμβόλαιό του λήγει στο τέλος της σεζόν). Το συγκεκριμένο ντιλ είχε διπλή σημασία για τους Μπλέιζερς: αφενός να ενισχυθούν άμεσα για τη σκληρή δοκιμασία στα πλέι-οφ της Δύσης και αφετέρου να ικανοποιήσουν τον σούπερ σταρ τους, ΛαΜάρκους Όλντριτζ, ενόψει των διαπραγματεύσεων μαζί του για νέα συμφωνία το καλοκαίρι.

Μπόστον Σέλτικς: Αϊζέια Τόμας

Φίνιξ Σανς: Μάρκους Θόρντον, Επιλογή Πρώτου Γύρου Ντραφτ 2016 (από Καβαλίερς)

Έχοντας ήδη μαζέψει πάμπολλα ντραφτ πικς, ο GM των Σέλτικς, Ντάνι Έιντζ, έκρινε πως ήταν ώρα να προσθέσει στο ρόστερ του κάποιους αξιόλογους νεαρούς παίκτες. Ο Τόμας ανήκει σε αυτή την κατηγορία, έχοντας ένα συμβόλαιο που δεν πληγώνει το σάλαρι καπ (περίπου 20 εκ. για τα επόμενα τρία χρόνια), αν συνυπολογίσει κανείς την επικείμενη, δραματική αύξησή του το 2016. Η ομάδα διέθετε ήδη δύο εξαιρετικούς αμυντικούς γκαρντ (Μάρκους Σμαρτ, Έιβερι Μπράντλεϊ), οπότε η προσθήκη ενός καθαρού σκόρερ στο backcourt μοιάζει απόλυτα ταιριαστή.

5_thomas

Το Φίνιξ, με την παραχώρηση και του Τόμας, εγκαταλείπει οριστικά το πείραμα με τα τρία πλέι-μέικερ στο κλείσιμο των αγώνων. Ξεκίνησε την ημέρα με τέσσερις “άσους” και κατέληξε με δύο, έχοντας αυξήσει το στοκ σε επιλογές ντραφτ κατά επίσης δύο. Συνολικά φαίνεται να κάνει πίσω στη μονομαχία με τους Θάντερ για την 8η θέση της Δύσης, με στόχο να χτίσει κάτι πιο αξιόλογο τα επόμενα χρόνια.

Μινεσότα Τίμπεργουλβς: Κέβιν Γκαρνέτ

Μπρούκλιν Νετς: Θάντεους Γιανγκ

Εκ πρώτης όψης, η κίνηση αυτή φαντάζει μια κίνηση συναισθηματικής αξίας για τους Γουλβς. Ο Γκαρνέτ είναι ο σπουδαιότερος παίκτης της ιστορίας του franchise και επιστρέφει για να κλείσει την καριέρα του σε αυτούς, έπειτα από την περιπλάνησή του σε Βοστόνη και Μπρούκλιν, και το δαχτυλίδι του πρωταθλητή που κατέκτησε το 2008. Όμως έχει και ουσία, καθώς ο Φιλπ Σόντερς φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει τον KG ως πρότυπο και μέντορα για τα πολλά πιτσιρίκια που διαθέτει το ρόστερ (ειδικά τους μελλοντικούς σταρ Άντριου Γουίγκινς και Ζακ ΛαΒίν), ευελπιστώντας να τον πείσει να παρατείνει την καριέρα του κατά τουλάχιστον μία σεζόν.

6_garnett

Παρότι απέτυχαν να μετακινήσουν τα πιο βαριά τους συμβόλαια (Ντέρον Γουίλιαμς και Τζο Τζόνσον), οι Νετς βρήκαν φρέσκα πόδια στους ψηλούς. Η απώλεια του Γκαρνέτ θα κοστίσει αμυντικά, όμως από την άλλη ο Γιανγκ διαθέτει πολύ καλές κινήσεις ποσταρίσματος, κάτι που θα αξιοποιηθεί στο στιλ παιχνιδιού του κόουτς Λάιονελ Χόλινς.

Χιούστον Ρόκετς: Κέι Τζέι ΜακΝτάνιελς

Φιλαντέλφια 76ερς: Αϊζέια Κάνααν, Επιλογή Δεύτερου Γύρου Ντραφτ 2015 (από Νάγκετς ή Τίμπεργουλβς)

Ο GM των Ρόκετς, Ντάριλ Μόρεϊ, δεν διστάζει να κάνει διορθωτικές κινήσεις στο ρόστερ, όποτε κι αν του παρουσιαστεί η ευκαιρία για κάτι αξιόλογο. Στον ρούκι ΜακΝτάνιελς βρήκε έναν ακόμα αθλητικό φόργουορντ που μπορεί να σουτάρει από μακριά και να παίξει άμυνα.

7_mcdaniels

Παίρνοντας τον Κάνααν, η Φιλαδέλφεια αντικαθιστά προσωρινά τον Κάρτερ-Γουίλιαμς με έναν άλλο νεαρό πλέι-μέικερ, ο οποίος είναι ποιότητας αναπληρωματικού. Αυτό δεν ενδιαφέρει τόσο πολύ τον GM Σαμ Χίνκι, από τη στιγμή που και φέτος η ομάδα του παίζει για να χάσει, με το βλέμμα σταθερά προσηλωμένο προς το ντραφτ.

 Ουάσινγκτον Γουίζαρντς: Ραμόν Σέσιονς

Σακραμέντο Κινγκς: Άντρε Μίλερ

Οι δύο ομάδες αντάλλαξαν αναπληρωματικά πόιντ γκαρντ, με τους Γουίζαρντς να αποκτούν τον καλύτερο παίκτη από τους δύο ενόψει πλέι-οφ. Οι Κινγκς, από την πλευρά τους, ήθελαν τον βετεράνο Μίλερ για να προσθέσουν έμπειρη καθοδήγηση σε μια ομάδα που υστερεί σε αυτόν τον τομέα.

8_sessions

Ντιτρόιτ Πίστονς: Ταϊσόν Πρινς

Μπόστον Σέλτικς: Γιόνας Γιερέμπκο, Λουίτζι Ντατόμε

Όπως έγινε με τον Τσόνσι Μπίλαπς πριν από λίγα χρόνια, ένα ακόμη μέλος της πρωταθλήτριας ομάδας του 2004 επιστρέφει στο Ντιτρόιτ για να κλείσει την καριέρα του. Ο Πρινς παραμένει ικανός αμυντικός και μπορεί να βοηθήσει την ομάδα να μπει στα πλέι-οφ, ερχόμενος από τον πάγκο. Από την άλλη οι Σέλτικς πήραν δύο νεαρότερους φόργουορντ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να δείξουν αν αξίζουν συμβόλαια για του χρόνου.

9_prince

Χιούστον Ρόκετς: Πάμπλο Πριτζιόνι

Νιου Γιορκ Νικς: Αλεξέι Σβεντ, Επιλογές Δεύτερου Γύρου Ντραφτ 2017 & 2019 (από Ρόκετς)

Οι Ρόκετς χρειάζονταν βοήθεια στη θέση “1”, μια ανάγκη που έγινε ακόμα πιο επιτακτική με την αποχώρηση του Κάνααν. Ο Πριτζιόνι είναι έμπειρος και έχει πολύ καλό ποσοστό σε τρίποντα, ενώ παρά τα 38 του χρόνια, δεν τον έχουν εγκαταλείψει οι σωματικές του δυνάμεις.

10_prigioni

Οι Νικς θα ήθελαν είτε να είχαν συμμετάσχει σε μια πιο σημαντική συμφωνία (για Ντράγκιτς ή Τζάκσον), είτε να έβρισκαν αγοραστή για το συμβόλαιο του Χοσέ Καλντερόν, ώστε να καθάριζαν χώρο στο σάλαρι καπ της επόμενης σεζόν. Τελικά αρκέστηκαν σε δύο μελλοντικά πικ δεύτερου γύρου, που δεν είναι καθόλου άσχημος απολογισμός, τηρουμένων των αναλογιών.

Ντένβερ Νάγκετς: –

Φιλαντέλφια 76ερς: ΤζαΒέιλ ΜακΓκί, Επιλογή Πρώτου Γύρου Ντραφτ 2015 (από Θάντερ)

Από τότε που υπέγραψε το ακριβό συμβόλαιό του, ο ΜακΓκί υπήρξε απογοητευτικός για τους Νάγκετς, έχοντας συνεχόμενους τραυματισμούς και χαμηλές επιδόσεις όποτε βρισκόταν στο παρκέ. Για να ξεφορτωθούν τα δύο τελευταία χρόνια του συμβολαίου του, αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν και ένα ντραφτ πικ πρώτου γύρου στους Σίξερς, οι οποίοι πάντα καλοδέχονται τέτοιου είδους συμφωνίες.

11_mcgee

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]