Ορμώμενος από την παρακολούθηση μιας εκδήλωσης στα κτίρια του Πολυτεχνείου για τον αγώνα του λαού της Ουκρανίας αναδείχθηκε η ανάγκη ενημέρωσης της κοινωνίας για τα γεγονότα που έλαβαν και λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία. Η ανάγκη αυτή έγινε επιτακτική, όχι μόνο από την συνειδητοποίηση της άγνοιας πολλών για την εκεί κατάσταση, αλλά και από την διαστρεβλωμένη εντύπωση που έχουν αρκετοί (συνειδητή και ασυνείδητη) για το ποιος αντιστέκεται σε ποιον, ποιες είναι οι δυνάμεις που συμμετέχουν, τι έχουν πετύχει και για τι παλεύουν. Έγινε επιτακτική για να σπάσει το τείχος της σιωπής που υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Από τα τέλη του 2013, η Ουκρανία εισήλθε σε βαθιά κρίση. Ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη, φτώχεια και μηδενική ανάπτυξη λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τη Ρωσία. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την άρνηση του νόμιμα εκλεγμένου Γιανουκόβιτς να υπογράψει συνθήκη σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή να μεταφέρει το κέντρο εξάρτησης της χώρας από τη Μόσχα στο Βερολίνο και τις ΗΠΑ. Την συγκυρία εκμεταλλεύτηκαν οι ιμπεριαλιστές της Γερμανίας και των ΗΠΑ και με την καθοδήγηση των φασιστών-ναζιστών που είχαν καταλάβει την πλατεία Μεϊντάν, ανέτρεψαν τον Γιανουκόβιτς, άρχισαν ένα μπαράζ μαζικών επιθέσεων και δολοφονιών εναντίον άλλων εθνοτήτων και δημοκρατικών δυνάμεων. Πολλοί από τους συγκεκριμένους ναζί ήταν στην ηγεσία του Ουκρανικού στρατού. Είναι οι ίδιοι που οργάνωσαν και εκτέλεσαν το σχέδιο εξόντωσης των αντιφασιστών της Οδησσού. Στις 2 Μαΐου 2014 επιτέθηκαν στο κτίριο του τοπικού συνδικάτου, όπου είχαν καταφύγει οι αντιφασίστες, ανάμεσά τους γυναίκες και μικρά παιδιά, το πυρπόλησαν και όσοι επέζησαν της φωτιάς ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου.

Μετά την κυριάρχηση των ιμπεριαλιστών και φασιστών σχεδόν σε όλη την Ουκρανία εγκαθιδρύθηκε πραξικοπηματική κυβέρνηση με την συμμετοχή και των φασιστών, ακόμα και σε υπουργεία. Παράλληλα, η Ρωσία προσάρτησε την περιοχή της Κριμαίας, με δημοψήφισμα που διενεργήθηκε τον Μάρτιο του 2014. Πρόσχημα η πολυπληθής παρουσία Ρωσόφωνου πληθυσμού, αλλά με αιτία την εξυπηρέτηση και εξασφάλιση των ρώσικων στρατηγικών συμφερόντων λόγω των ναυτικών βάσεων που διατηρεί στην περιοχή. Την στιγμή, όμως, που κυρίως στη δυτική Ουκρανία ο λαός αποδεχόταν την ξένη επέμβαση στα εσωτερικά, στα ανατολικά τα πράγματα ήταν άρδην διαφορετικά.

save donbass

Το Donbass είναι μια αρκετά μεγάλη περιφέρεια στην ανατολική Ουκρανία. Από την πρώτη στιγμή ο λαός οργανώθηκε κάτω από την αντίθεσή του στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα του. Στις 11 Μαΐου 2014, κήρυξαν μέσω δημοψηφίσματος με ποσοστό 89% και συμμετοχή 75% την ανεξαρτησία τους από την ναζιστική κυβέρνηση του Κιέβου δημιουργώντας δύο «Λαϊκές Δημοκρατίες», του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις του Donbass. Πρώτο μέλημα των νεοσύστατων κρατών ήταν η οργάνωσή τους ενάντια στο φασιστικό κίνημα. Ο λαϊκός στρατός μετά από σημαντικές νίκες κατάφερε να εκδιώξει τους ναζί από τα προάστια του Ντονέτσκ και να απελευθερώσει πολλές πόλεις και χωριά της περιοχής. Αυτή την περίοδο η αντίσταση ακόμα μαίνεται και οι μάχες συνεχίζονται με κλιμακούμενη ένταση.

Τα ΜΜΕ από την πρώτη στιγμή προσπάθησαν να αποσιωπήσουν το θέμα, να καταπιούν την άνοδο και χρήση από τους ιμπεριαλιστές των ναζί-φασιστών και να παραπληροφορήσουν την κοινωνία. Μίλησαν για δύο αντίπαλα στρατόπεδα, το Ρώσικο και το δυτικό (ΝΑΤΟ). Μίλησαν για αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, για εξτρεμιστές και υποκινούμενους από τον Πούτιν παρακρατικούς Ρωσόφωνους. Σε αντίθεση με αυτούς τους χαρακτηρισμούς ο λαός της ανατολικής Ουκρανίας απαντά ότι είναι απλοί πολίτες, που αγωνίζονται με το όπλο στο χέρι και την ταξική συνείδηση ενάντια στον φασισμό, ενάντια στους ιμπεριαλιστές, ενάντια στην εξάρτηση της χώρας τους, ενάντια στην εξαθλίωση. Παλεύουν για δημοκρατία, για εθνική ανεξαρτησία. Για να αποφασίζουν οι άνθρωποι για το παρόν και το μέλλον τους.

donbass people

Στα πλαίσια της εκδήλωσης, οι αντιπρόσωποι από τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ κάλεσαν τους αλληλέγγυους αντιφασίστες να μεταβούν στο Donbass, όχι απαραίτητα για να βοηθήσουν ένοπλα τον αγώνα τους, αλλά για να λάβουν γνώση ιδίοις όμμασι για το τι υφίσταται. Γιατί ο αγώνας δεν δίνεται μόνο με ένοπλη αντίσταση. Έχοντας γνώση, έχεις όπλο.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]