Την ώρα που οι διαφημίσεις για τις προσφορές της Black Friday δίνουν και παίρνουν πλέον και στην Ευρώπη, οι εργαζόμενοι στην Amazon, τη μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο προχωρούν σε απεργίες και κινητοποιήσεις σε Ισπανία, Γερμάνια, Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στις απεργίες πρωτοστατούν οι εργαζόμενοι στο κέντρο logistics που βρίσκεται στο προάστιο Σαν Φερνάντο της Μαδρίτης στην Ισπανία, διεκδικώντας συλλογική σύμβαση εργασίας και καλύτερες συνθήκες εργασίας, καθώς η πολυεθνική θέλησε να αλλάξει από φέτος τους όρους σύμβασης. Τα συνδικάτα απέρριψαν την απώλεια της δικής τους συλλογικής σύμβασης, δεδομένης της ανάπτυξης και της καλής οικονομικής κατάστασης της εταιρείας και έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες απεργίες και διαδηλώσεις από τον Μάρτιο.

Η απεργία θα ξεκινήσει σήμερα και θα συνεχιστεί το Σάββατο με προοπτική να πραγματοποιηθούν κι άλλες απεργίες μέχρι τα Χριστούγεννα, καθώς πρόκειται για τον τέταρτο γύρο απεργιών με βασική αιχμή τη διεκδίκηση συλλογικής σύμβασης εργασίας με περισσότερα δικαιώματα.

Κινητοποιήσεις όμως πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία για να καταγγείλουν τις συνθήκες εργασίας τους. Όπως σημειώνουν είναι η καλύτερη μέρα για να ακουστούν και να ασκήσουν πιέσεις στον εργοδότη τους.

Στη Γερμανία, η απεργία αφορά έξι εγκαταστάσεις της Amazon (στο Μπαντ Χέρσφελντ, τη Λειψία, το Ράινμπεργκ, τη Βέρνε, το Κρόιζερ και το Κόμπλεντς), με το συνδικάτο των εργαζομένων να διεκδικεί τη σύναψη μιας συλλογικής σύμβασης εργασίας, που θα επικεντρώνεται και στην υγεία των εργαζομένων. Στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η Amazon παίζει με την υγεία των υπαλλήλων της» καθώς τους πιέζει «να κάνουν περισσότερα σε ελάχιστο χρόνο” και “οι αξιολογήσεις της απόδοσής τους και η παρακολούθηση είναι συνεχείς».

AFP PHOTO / UWE ZUCCHI / GERMANY OUT (Photo credit should read UWE ZUCCHI/AFP/Getty Images)

Και στην Ιταλία, οι εργαζόμενοι του κέντρου διανομής της Amazon στο Καστέλ Σαν Τζοβάνι ξεκίνησαν από την Πέμπτη απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά και στη Βρετανία συνδικάτα δήλωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρίες σε πέντε περιοχές για να διαμαρτυρηθούν για τους όρους ασφάλειας.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]