«Εμείς δε θα συνηθίσουμε σεξιστικές πρακτικές,που κανονικοποιούν την έμφυλη βία, θα είμαστε εκεί να σπάμε τη σιωπή και να στεκόμαστε αλληλλέγγυοι/-ες σ’ εκείνους κι εκείνες που υφίστανται καταπίεση» τονίζει η συνέλευση της αυτοοτγανωμένης ομάδας του Τηγανίτη στο Ηράκλειο της Κρήτης, ανακοινώνοντας την απομάκρυνση μέλους της ομάδας λόγω βίαιης συμπεριφοράς σε βάρος πρώην συντρόφου του.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η συνέλευση του Τηγανίτης Α.Σ.Η., «η αποβολή τέτοιων περιπτώσεων από τις συνελεύσεις και τις διαδικασίες αλλά και η απομόνωση των προσώπων που αφορά είναι μία ισχυρή απάντηση, που αρμόζει στο σεξισμό. Μια απάντηση που καθιστά σαφές ότι για εμάς κάθε βία που θεμελιώνεται σε διαφορές έμφυλες ή σεξουαλικές δεν έχει πουθενά χώρο στην κοινωνία που οραματιζόμαστε και παλεύουμε να δημιουργήσουμε και έρχεται απέναντι στην πατριαρχική λογική η οποία συντηρεί την ανισότητα των δύο φύλων, θρέφει την βία και τη καθιστά πολλές φορές είτε άμεσα είτε έμμεσα μια εν δυνάμει επιλέξιμη πρακτική».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Συνέλευσης του Τηγανίτης Α.Σ.Η.:

Το βράδυ της Πέμπτης (30/5) κλήθηκε έκτακτη συνέλευση για ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που αφορούσε τη συμπεριφορά ενός μέλους της ομάδας μας απέναντι στην πρώην σύντροφό του, η οποία είχε το θάρρος να καταγγείλει την επί σειρά μηνών ψυχική και σωματική κακοποίησή της από το εν λόγω μέλος. Στο ανώνυμο κάλεσμά μας (που σκοπό είχε την ενημέρωση-συζήτηση-αντιμετώπιση του ζητήματος) εμφανίστηκε το άτομο αυτό ζητώντας να παρακολουθήσει τη διαδικασία, έχοντας –πλέον, καθότι μεθοδικά έκρυβε στο παρελθόν την ασκούμενη από μέρους του βία- παραδεχτεί τα πάντα. Ωστόσο, σύσσωμη η ομάδα τον απέβαλε από τον χώρο, ως ανεπιθύμητο, επιτρέποντας έτσι και στην κοπέλα να μιλήσει ελεύθερα.
Πρόκειται για μια ακόμα περίπτωση έμφυλης βίας και απόλυτης έλλειψης σεβασμού στον συνάνθρωπο, στην οποία όχι απλώς στεκόμαστε κατηγορηματικά ενάντια, αλλά παλεύουμε, συλλογικά και ατομικά, να αντιμετωπίζουμε και να εξαλείφουμε με κάθε τρόπο, όπου και όπως κι αν συμβαίνει.

Οφείλουμε να προβληματιστούμε σοβαρά -όπως θα έπρεπε να κάνει και κάθε άλλο συλλογικό εγχείρημα που συμμερίζεται τις ηθικές και πολιτικές αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξίας, της ισότητας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης- για το γεγονός ότι τέτοιες σεξιστικές και απάνθρωπες συμπεριφορές απαντούν σε ανθρώπους που κινούνται, δρουν και συμμετέχουν σε τέτοιους χώρους, ειδικά εν όψει της αναγνώρισης ότι ο κόσμος που συμμετέχει στην γενική συνέλευση του Τηγανίτη, όπως και σε όλες τις συλλογικότητες με αυτά τα χαρακτηριστικά, απαρτίζεται από άτομα που δεν την βρήκαν σε κενό χρόνο, αλλά έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει μέσα σε μια κοινωνία με βαθύτατα εντυπωμένες πατριαρχικές και σεξιστικές νοοτροπίες.
Εν προκειμένω, δεν είμαστε σε θέση, ούτε έχουμε τη διάθεση, να προσδιορίσουμε τα κίνητρα ή τους προσωπικούς, ιατρικούς και μη, λόγους για τους οποίους ένας άνθρωπος ασκεί κατ’ επανάληψη βία σε έναν συνάνθρωπό μας και για αυτό καταδικάζουμε δημόσια το γεγονός και στεκόμαστε στο πλευρό της κοπέλας, αλλά και κάθε ανθρώπου που έχει υποστεί τις συνέπειες τέτοιων συμπεριφορών.

Ο «Τηγανίτης» ως αυτοοργανωμένο εγχείρημα, θεωρεί αυτονόητο πως άτομα που επιδεικνύουν εξουσιαστικές συμπεριφορές και λειτουργούν με τέτοιες πρακτικές δεν έχουν καμία θέση στη συνέλευσή του, όπως και σε οποιονδήποτε χώρο που προτάσσει αξίες όπως η αλληλεγγύη και η ισότητα. Εμείς από την πλευρά μας προβήκαμε στην άμεση και οριστική απομάκρυνσή και διαγραφή του συγκεκριμένου ατόμου από την ομάδα. Η αποβολή τέτοιων περιπτώσεων από τις συνελεύσεις και τις διαδικασίες αλλά και η απομόνωση των προσώπων που αφορά είναι μία ισχυρή απάντηση, που αρμόζει στο σεξισμό. Μια απάντηση που καθιστά σαφές ότι για εμάς κάθε βία που θεμελιώνεται σε διαφορές έμφυλες ή σεξουαλικές δεν έχει πουθενά χώρο στην κοινωνία που οραματιζόμαστε και παλεύουμε να δημιουργήσουμε και έρχεται απέναντι στην πατριαρχική λογική η οποία συντηρεί την ανισότητα των δύο φύλων, θρέφει την βία και τη καθιστά πολλές φορές είτε άμεσα είτε έμμεσα μια εν δυνάμει επιλέξιμη πρακτική. Εμείς δε θα συνηθίσουμε σεξιστικές πρακτικές,που κανονικοποιούν την έμφυλη βία, θα είμαστε εκεί να σπάμε τη σιωπή και να στεκόμαστε αλληλλέγγυοι/-ες σ’ εκείνους κι εκείνες που υφίστανται καταπίεση.

Συνέλευση  Τηγανίτης Α.Σ.Η.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]