Οι φιλοκούρδοι δήμαρχοι τεσσάρων πόλεων της νοτιοανατολικής Τουρκίας συνελήφθησαν σήμερα στο πλαίσιο «αντιτρομοκρατικών» ερευνών, ανακοίνωσε αξιωματούχος του κόμματός τους.

Οι «συνδήμαρχοι» τεσσάρων πόλεων της νοτιοανατολικής Τουρκίας, των Χακάρι, Γιουκσέκοβα, Ερτζίς και Νουσαϊμπίν, στις οποίες ζούν κυρίως Κούρδοι, συνελήφθησαν τα χαράματα, δήλωσε αξιωματούχος του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Οι πόλεις, που ελέγχονται από το HDP, διευθύνονται από «συνδημάρχους», έναν άνδρα και μια γυναίκα, με στόχο την εμπέδωση της ισότητας μεταξύ των φύλων.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, συνελήφθησαν στο πλαίσιο πολλών ερευνών για συμμετοχή στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ή για σχέσεις με την οργάνωση αυτή, που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.

Οι συλλήψεις αυτές λαμβάνουν χώρα ενώ η Τουρκία διεξάγει επίθεση στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής των Μονάδων Πορστασίας του Λαού (YPG), μιας οργάνωσης που υποστηρίζεται από τις δυτικές χώρες, όμως χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα για τις σχέσεις της με το PKK.

Αυτή η στρατιωτική επιχείρηση συνοδεύεται από την καταστολή των επικριτών της στο εσωτερικό της Τουρκίας, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι κατηγορούνται ότι κάνουν «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Μετά την έναρξη της επίθεσης την Τετάρτη, έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες συλλήψεις, σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Έρευνα για «τρομοκρατική προπαγάνδα» διεξάγεται επίσης σε βάρος των συμπροέδρων του HDP, του Σεζάι Τεμελί και της Περβίν Μπουλντάν, αφού επέκριναν την επιχείρηση εναντίον της YPG.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τακτικά το HDP ότι είναι μια «πολιτική βιτρίνα» του PKK.

Το HDP, πολλοί αξιωματούχοι του οποίου έχουν συλληφθεί τα τρία τελευταία χρόνια, απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές και καταγγέλλει ότι είναι θύμα καταστολής επειδή αντιπολιτεύεται τον τούρκο πρόεδρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]