Όταν είσαι ο νεότερος παίκτης που έκανε ποτέ ντεμπούτο με τη φανέλα της Άρσεναλ σε παιχνίδι πρωταθλήματος, δεν μπορεί να είσαι τυχαίος. Από το 2008 μέχρι σήμερα, η πορεία του Τζακ Γουίλσιρ έχει πολλά σκαμπανεβάσματα. Τις τελευταίες μέρες, όλοι μιλάνε για τον επόμενο αρχηγό της εθνικής Αγγλίας, κι ας είναι μόλις 21 ετών…

Ντεμπούτο

Ο Γουίλσιρ είναι προϊόν των ακαδημιών των “κανονιέρηδων” και όπως ήταν λογικό δεν άργησε να πατήσει γήπεδο σε επίσημο παιχνίδι. Μόλις στα 16 του χρόνια μπήκε ως αλλαγή στο ματς με την Μπλάκμπερν. Ρεκόρ που κατέχει μέχρι και σήμερα. Ο μόνος που έχει παίξει σε μικρότερη ηλικία σε επίσημο ματς, είναι ο Σεσκ Φάμπρεγκας, αλλά σε ματς League Cup. Σε ό,τι έχει να κάνει με πρωτάθλημα και Champions League, o Γουίλσιρ είναι ο ρέκορντμαν.

Μόλις δέκα μέρες αργότερα, ο πιτσιρικάς πέτυχε το πρώτο του επίσημο γκολ με τη φανέλα της Άρσεναλ σε ένα ματς με την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ για το League Cup. Στη συνέχεια της πρώτης του σεζόν ως επαγγελματίας, πήρε μερικές ακόμα συμμετοχές αλλά δεν κατάφερε να ξεχωρίσει.

Την σεζόν 2009-2010, ξεκίνησε πολύ δυναμικά, εντυπωσιάζοντας στα φιλικά προετοιμασίας της Άρσεναλ. Παρόλα αυτά, δεν πήρε τις ευκαιρίες που του αναλογούσαν και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί δανεικός τον Γενάρη (στη μέση της σεζόν στην Μπόλτον).

Εκεί, ξεχώριζε… σαν τη μύγα μες στο γάλα και το καλοκαίρι η Μπόλτον ζήτησε την επέκταση του δανεισμού για ακόμη έναν χρόνο. Κάτι που η Άρσεναλ δεν αποδέχτηκε και ο Γουίλσιρ επέστρεψε στο Λονδίνο.

Η χρονιά της αναγνώρισης

Οι εμφανίσεις του στην Μπόλτον, του εξασφάλισαν θέση στα πλάνα του Αρσέν Βενγκέρ για τη σεζόν 2010/2011. Αυτή είναι με διαφορά η καλύτερη σεζόν της καριέρας του νεαρού μέσου. Τι κατάφερε όμως για να δικαιολογεί αυτόν τον χαρακτηρισμό;

Ξεκινώντας από τα πιο απλά κατορθώματα, έκανε την πρώτη του συμμετοχή με την φανέλα της Άρσεναλ ως βασικός σε αγώνα πρωταθλήματος αλλά και στο Champions League. Επίσης, πέτυχε και τα πρώτα του γκολ και στις δύο διοργανώσεις με τη φανέλα των “κανονιέρηδων”.

Συνολικά, είχε σχεδόν 50 συμμετοχές στη σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις, προλαβαίνοντας να πετύχει 2 γκολ και να μοιράσει 9 ασίστ. Τα κατορθώματα του αυτά, του χάρισαν πολλές προσωπικές διακρίσεις, πριν καν κλείσει τα 20 του χρόνια.

Η πρώτη ήταν ο τίτλος του πολυτιμότερου νέου παίκτη του πρωταθλήματος. Η δεύτερη, η συμμετοχή του στην ενδεκάδα της χρονιάς για την Premier League και η τρίτη, ο τίτλος του αγαπημένου παίκτη των οπαδών της ομάδας του. Όχι άσχημα για έναν teenager.

Η καταραμένη σεζόν

Μετά την ομολογουμένως εκπληκτική χρονιά του, όλοι περίμεναν ότι η σεζόν 2011/2012 θα ήταν μια χρονιά περαιτέρω εξέλιξής του. Μόνο που τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν με αυτό τον τρόπο. Δυστυχώς για τον ίδιο αλλά και το ποδόσφαιρο, εξελίχθηκαν σύμφωνα με το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Λόγω του νεαρού της ηλικίας του, υπήρχε η πιθανότητα το σώμα του να μην μπορεί να αντέξει στην συνεχόμενη πίεση. Όπως και έγινε. Στην καλοκαιρινή προετοιμασία της ομάδας, έπαθε κάταγμα κοπώσεως στον αστράγαλο, το οποίο αναμενόταν να τον αφήσει εκτός αγωνιστικής δράσης για περίπου τέσσερις μήνες.

Ενώ ήταν πολύ κοντά στην επιστροφή του στα γήπεδα, στάθηκε για δεύτερη φορά άτυχος, καθώς έπαθε υποτροπή στο ίδιο τραύμα και όπως ήταν λογικό, η ζημιά ήταν μεγαλύτερη ακόμα και από την αρχική. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να μην καταφέρει να αγωνιστεί σε κανέναν επίσημο αγώνα σε ολόκληρη τη σεζόν!

Η επιστροφή και οι μεγάλες προσδοκίες

Μετά από περίπου δεκατέσσερις μήνες απραξίας, ο Γουίλσιρ επέστρεψε στην αγωνιστική δράση την φετινή σεζόν και το περίεργο με την υπόθεσή του, είναι το γεγονός ότι αγωνίζεται σαν να μην έλειψε μια μέρα.

Είναι ένας παίκτης που μπορεί να αγωνιστεί και ως αμυντικό χαφ, αλλά και ως δεκάρι, καθώς είναι πολύ δυνατός παρά το ύψος του ενώ έχει και τρομερές τεχνικές αρετές. Το στυλ παιχνιδιού του ήταν σκληρό κατά διαστήματα και οι κόκκινες κάρτες που έχει δεχτεί δεν είναι λίγες για την ηλικία του. Αυτό δεν άλλαξε ακόμα και μετά τον σοβαρό τραυματισμό του. Σπάνιο φαινόμενο, ένας ποδοσφαιριστής να γυρίσει από τόσο σοβαρό τραυματισμό και να μην έχει την αίσθηση του φόβου από την πρώτη μέρα.

Πριν από λίγες μέρες, φόρεσε και τη φανέλα της εθνικής Αγγλίας στο φιλικό με αντίπαλο την Βραζιλία και έδειξε για ακόμα μια φορά τις δυνατότητές του, αλλά και τις προοπτικές εξέλιξής του, “αναγκάζοντας” συμπαίκτες και προπονητές (σε Άρσεναλ και εθνική) να πλέξουν το εγκώμιό του.

“Είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες που είχα ποτέ συμπαίκτη και αντίπαλο. Είναι ακόμα πολύ μικρός και όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται όλο και καλύτερος. Αυτό είναι λίγο τρομακτικό. Δεν ξέρω που μπορεί να φτάσει, αν στα 21 του τα κάνει σχεδόν όλα.

Μπορεί να μαρκάρει και να δημιουργήσει με την ίδια ευχέρεια. Δεν το συναντάς συχνά αυτό, ειδικά σε έναν τόσο νεαρό ποδοσφαιριστή. Είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον θα είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο, αρκεί να μείνει μακριά από τραυματισμούς”, τόνισε ο αρχηγός της εθνικής Αγγλίας, Στίβεν Τζέραρντ.

Τις τελευταίες μέρες, ο Τζακ Γουίλσιρ, έχει “βαρεθεί” να διαβάζει διθυραμβικά σχόλια για τις ικανότητές του. Αρσέν Βενγκέρ, Άλαν Σίρερ και άλλοι πολλοί, έχουν θέσει τον πήχη πολύ ψηλά για τον πιτσιρικά. Το θέμα είναι να αντέξει στην πίεση και να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Θα τα καταφέρει;

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Αφού απέτυχε να γίνει μεγάλος και τρανός εντός των γραμμών ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου (όχι δεν τον έφαγαν τα κυκλώματα, ούτε ένας σοβαρός τραυματισμός), αποφάσισε να ασχοληθεί με ό,τι κοντινότερο με το ποδόσφαιρο. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και δούλεψε σε αθλητικές ιστοσελίδες (balla.gr, sport.gr). Επίσης, εργάστηκε ως LOC στον τελικό του Champions League της Αθήνας το 2007 και ως απεσταλμένος του NovaΣΠΟΡ FM σε εκείνον της Μόσχας το 2008. Όπου κι αν εργάστηκε στάθηκε τυχερός, καθώς ασχολιόταν με αυτό που αγαπούσε περισσότερο, το διεθνές ποδόσφαιρο.

Related Posts