Μου φαίνεται ότι δεν θα έπρεπε να ξεκινήσουμε από το δικαστήριο ως ξεχωριστό μηχανισμό και να αναρωτηθούμε μετά πώς και κάτω από ποιες
συνθήκες μπορεί να υπάρξει ένα λαϊκό δικαστήριο.

Θα έπρεπε να ξεκινήσουμε από τη λαϊκή δικαιοσύνη, από πράξεις δικαίου που προέρχονται από τον λαό, και να αναρωτηθούμε τι θέση θα μπορούσε να έχει ένα δικαστήριο εδώ πέρα. Πρέπει να εξετάσουμε εάν τέτοιες πράξεις λαϊκής δικαιοσύνης μπορούν ή δεν μπορούν να οργανωθούν με τη μορφή ενός δικαστηρίου. Η υπόθεσή μου, λοιπόν, είναι πως το δικαστήριο δεν είναι η φυσική έκφραση της λαϊκής δικαιοσύνης, αλλά η ιστορική λειτουργία του είναι μάλλον να την παγιδεύει, να την ελέγχει και να την αναστέλλει, επανεγγράφοντάς τη σε θεσμούς που είναι τυπικοί ενός κρατικού μηχανισμού.

*Ο Μισέλ Φουκώ (1926-1984) υπήρξε από τους μεγαλύτερους δομιστές κοινωνικούς φιλοσόφους του 20ου αιώνα, γνωστός κυρίως για τις μελέτες του ως προς τις ένννοιες και τους κώδικες μέσω των οποίων λειτουργούν οι κοινωνίες, και ιδιαίτερα ως προς τις “αρχές του αποκλεισμού”, με τις οποίες “αποκαθαίρεται” η κοινωνία -όπως για παράδειγμα οι διακρίσεις ανάμεσα στους έμφρονες και τους παράφρονες ή τους νομιμόφρονες και τους παραβατικούς.

Στα πιο σημαντικά έργα του Φουκώ συγκαταλέγονται τα εξής: “Τρέλα και παραλογισμός: ιστορία της τρέλας στην κλασική εποχή”, “Επιτήρηση και τιμωρία: η γέννηση της φυλακής”, “Οι λέξεις και τα πράγματα: μία αρχαιoλογία των επιστημών του ανθρώπου”, “Η αρχαιολογία της γνώσης”, “Η ιστορία της σεξουαλικότητας”.

**Το έργο του για τη λαϊκή δικαιοσύνη επανακυκλοφορεί εδώ και λίγες μέρες από τις εκδόσεις Έρμα.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]