Όταν περπατάς αυτήν την πόλη πολλές φόρες σε εκπλήσσει γιατί μέσα στον τόσο θόρυβο και την παραμόρφωση υπάρχουν και «ανάσες» που έχουν γεύση και περιεχόμενο: που έρχονται να φέρουν μια ιδέα από το χτες αλλά και μια «πινελιά» που μας λείπει για παράδειγμα η ποιότητα και η αισθητική που πραγματικά είναι δυσεύρετο στοιχείο μέσα στο όλο χάος μιας μόδας του «φαίνεσθαι».

Βρεθήκαμε στο Κουκάκι, επί της Δημητρακοπούλου και στον αριθμό 34. Είχαμε ακούσει πολλά για το ”ΠΑΝΤΟΠώΛΙΟΝ” από φιλικά άτομα και αυτό που αποκομίζει κανείς πηγαίνοντας σε αυτή την  σύγχρονη «μπακαλοταβέρνα» είναι ένα ζεστό κλίμα και πολλά προϊόντα που δεν τα γνωρίζαμε καν. Όλα διαλεχτά από έλληνες παραγωγούς που δεν τα βρίσκεις σε κανένα σούπερ μάρκετ τυποποιημένης υποκουλτούρας. Αναψυκτικά από την Ικαρία, σάλτσες από την Σαντορίνη, μακαρόνια από λαχανικά, κρασιά διαλεχτά, τυριά και ό, τι φανταστεί ο νους μας είδαμε μπαίνοντας μέσα στο κατάστημα.

pantopolion-04

Τα τραπεζάκια που υπάρχουν ακριβώς έξω από το μαγαζί σε καλούν να κάτσεις να φας και να πιεις, γνωρίζοντας πως αυτά που θα καταναλώσεις είναι όλα προϊόντα υψηλής ποιότητας αλλά και χαμηλής τιμής. Γιατί το ζητούμενο, όπως μας είπαν οι ιδιοκτήτες, είναι «να περάσει καλά ο κόσμος και να μάθει τα προϊόντα, να γίνουμε όλοι μια παρέα». Το εγχείρημα ξεκίνησε από δυο δικηγόρους το Γιάννη Κοντογιάννη και το Σταύρο Σιέμπου που πέρα από την φιλία, τούς συνέδεε και ο ίδιος στόχος να δημιουργήσουν  κάτι δικό τους, αφού και οι δυο ήταν λάτρεις της καλής κουζίνας και της ποιοτικής διατροφής. Όπως και έγινε, μιλήσαμε με τον Γιάννη για να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες.

pantopolion-09

 

Ξεκινήσαμε να ρωτάμε αρχικά πως ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα. «Ξεκίνησε μετά από 35 χρόνια δικηγορίας. Εγώ ήμουν στο αστικό και ο Σταύρος ήταν στα φορολογικά. Όλη μας την ζωή ήμασταν λάτρεις του καλού φαγητού. Πάντα πιστεύαμε και ακόμα πιστεύουμε προφανώς πολύ περισσότερο στην ποιότητα των εξαιρετικών ελληνικών προϊόντων. Έτσι είπαμε να κάνουμε κάτι που να έχει να κάνει με την προσπάθεια να διαφημίσουμε την Ελλάδα και να κάνουμε το χόμπι μας δουλειά. Πάντα λέγαμε με κάποιο τρόπο ότι θα το κάναμε, τώρα ως παντοπωλείο ως κάτι άλλο, κάτι θα κάναμε πάντως».

pantopolion-07

Ο Γιάννης καταφέρνει να συμπυκνώσει σε μία φράση τι είναι γι’ αυτόν το ”ΠΑΝΤΟΠώΛΙΟΝ”: «Συνδυάζει στοιχεία μπακαλοταβέρνας, έχουμε τραπεζάκια, κάθεται ο κόσμος, γινόμαστε παρεούλα, φωνάζουμε πιτσιρικάδες, παίζουμε μουσικούλα». Έχουν μόνο ελληνικά προϊόντα και ακόμη και τα ποτά είναι όλα από παραγωγούς της χώρας: μπύρες από όλες της μικροζυθοποιίες ,τσίπουρα, ρακές, ρακόμελα, ούζα.

«Είναι πολύ εύκολο λοιπόν να έρθει κάποιος εδώ να κάτσει, να πάρει έναν μεζέ όπου η τιμή είναι οικονομική. Αυτό που μας νοιάζει είναι ο κόσμος να μείνει ευχαριστημένος, να κάνουμε φίλους που αγαπάνε τα ποιοτικά προϊόντα και της ιδιαίτερες γεύσεις», μας λέει.

pantopolion-01

Η βασική τους προσπάθεια είναι να διαφημίσουν τα αυθεντικά ελληνικά προϊόντα «πρώτα σε εμάς τους ίδιους  και μετά στους ξένους», όπως λένε. «Και όντως είναι πολύ πιο ωραίο και πολύ πιο νόστιμο σε τελική ανάλυση να περάσει και να δοκιμάσει κανείς εδώ. Ούτως ή άλλως τα περισσότερα προϊόντα τα έχουμε ανοιχτά για δοκιμή».

pantopolion-08

Μπορείς να έρθεις και να πεις ‘θέλω να δοκιμάσω παιδιά μέλια για να διαλέξω’. Όπως μας λέει ο Γιάννης, «κάποιος μπορεί να δοκιμάσει 10-15 διαφορετικά μέλια και να μην πάρει τίποτα, δεν είναι υποχρεωμένος να πάρει». Είναι χαρά τους όμως να δοκιμάζει ο κόσμος, επειδή ακριβώς έχουν εξαιρετικά προϊόντα. «Πιστεύουμε πολύ στην ποιότητα και στατιστικά λοιπόν ό,τι καλό δοκιμάζει κάποιος στο τέλος το αγοράζει».

pantopolion-06

Δεν λείπουν όμως και τα μαγειρευτά. «Προσπαθούμε να έχουμε και μερικά έτοιμα πιάτα από κάποιες κυρίες που είναι απίθανες μαγείρισσες.  Είναι διαφορετικά αλλά κι αυτά εξαιρετικά, καθώς χρησιμοποιούμε και σε αυτά από τα ακριβότερά μας υλικά, δεν βάζουμε τίποτα που να είναι μέτριο. Βεβαίως το κόστος μπορεί να ανεβαίνει ιδιαίτερα για εμάς, αλλά εν πάση περιπτώσει και αυτό το έχουμε δεχτεί συνειδητά.  Διότι θα φας, θα πιεις, θα ψωνίσεις και κατιτίς, θα κινηθεί κάπως το πράγμα και αν μη τι άλλο προσπαθούμε να “ξορκίσουμε το κακό”».

pantopolion-05

Αυτό που επίσης σε εντυπωσιάζει στο ΠΑΝΤΟΠώΛΙΟΝ είναι η πρωτοτυπία. Πέρα λοιπόν απ’ όλα τα άλλα γίνονται και μαθήματα μαγειρικής.  «Τα μαθήματα απευθύνονται κυρίως σε τουρίστες, αλλά και σε όποιον άλλον θέλει να έρθει. Εδώ μπορείς να έρθεις και να κάνει εκτεταμένες γευσιγνωσίες αλλά και στοχευμένες όπως μπύρας ή κρασιού». Μας προετοίμασαν ακόμη και για διάφορες εκδηλώσεις αφιερωμένες σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπου θα μπορείς να τα βρεις και σε καλύτερη τιμή.

Αυτό που μας έμεινε από το ΠΑΛΑΙΟΠώΛΙΟΝ είναι μια γεύση ιδιαίτερη, νοσταλγικά πρωτότυπη  με μια σταγόνα από την όμορφη παλιά Αθήνα με τα όνειρα, τα οράματα της και την αυθεντικότητα που μας λείπει. Μας υπενθύμισαν ότι κάθε τι που τρώμε έχει γεύση και συνοδεύεται από χαμόγελο και ποιότητα.

Φωτογραφίες: Κίμωνας Αλέξης Κοκκινάρης

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]