Με τρικάκια και σπρέι, ομάδα αναρχικών προχώρησε σε παρέμβαση το περασμένο Σάββατο στο cafe-bar ΡΙΣΚΟ στα Εξάρχεια, έπειτα από εκδικητική απόλυση σε βάρος εργαζόμενης, η οποία διεκδίκησε ένσημα και δεδουλευμένα.

Σε κείμενο που δημοσιεύτηκε από την ομάδα αναφέρεται ότι η εργαζόμενη που απολύθηκε έπαιρνε πολύ λίγα χρήματα σε σχέση με όσα δικαιούται βάσει νομοθεσίας, όπως για τα συνεχόμενα βραδινά ωράρια. Επιπλέον ο εργοδότης δεν της κολλούσε καθόλου ένσημα για ένα ολόκληρο χρόνο και ελάχιστα στον δεύτερο που εργαζόταν εκεί.

Η εργαζόμενη απολύθηκε ύστερα από τις αντιδράσεις της. Σημειώνεται πως πρόκειται για ένα ακόμη μαγαζί της περιοχής, όπου διαπιστώνεται να επικρατούν πολύ κακές συνθήκες εργασίας.

Ολόκληρο το κείμενο

Τα ξημερώματα του Σαββάτου 9/3/2019, κάναμε παρέμβαση με τρικάκια και σπρέυ στο café-bar “ΡΙΣΚΟ”, στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη 53, στα Εξάρχεια. Στο συγκεκριμένο μαγαζί, η εκμετάλλευση των εργαζομένων ανθεί ανενόχλητη όπως και στα περισσότερα μαγαζιά στην περιοχή.

Πριν από μερικούς μήνες, συντρόφισσα που δούλευε για 2 χρόνια στο “ΡΙΣΚΟ” απολύθηκε όταν είπε στο αφεντικό να της κολλάει τα ένσημα τα οποία δικαιούταν και ότι δε θα ανεχτεί άλλο να δουλεύει ανασφάλιστη. Να σημειώσουμε ότι όλον τον πρώτο χρόνο η εργαζόμενη δούλευε εκεί χωρίς κανένα ένσημο και τον δεύτερο χρόνο, μετά από τις πιέσεις της και προφανώς υπό τον φόβο πιθανού ελέγχου, αποφάσισε να της κολλήσει κάτι ελάχιστα ένσημα τον μήνα, που κυριολεκτικά δεν ήταν ούτε το 1/10 των ωρών που δούλευε στην πραγματικότητα. Και αυτό χωρίς να υπολογίζουμε καν τις υπερωρίες που είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στα περισσότερα μαγαζιά αυτού του κλάδου. Όταν παραπονέθηκε, η απάντηση που πήρε από το αφεντικό ήταν ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω. Το αποκορύφωμα είναι ότι το μεροκάματο που έδινε ο εν λόγω εργοδότης είναι 25 ευρώ για το 8ωρο, το οποίο ήταν πάντα βραδινό και περιλάμβανε μόνιμα Κυριακές και αργίες. Μιλάμε δηλαδή για 3 ευρώ την ώρα μαύρα για νυχτερινό ωρομίσθιο. Και φυσικά, η ανασφάλιστη εργασία ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς η εργαζόμενη δούλευε εκεί 2 χρόνια αδιάλειπτα και δεν είχε πληρωθεί ποτέ τα δώρα, τις άδειες και τα επιδόματα που δικαιούταν. Να σημειώσουμε ότι μιλάμε για μια επιχείρηση η οποία κάνει τετραψήφιο τζίρο εβδομαδιαίως και βεβαίως όλα πάνε κατευθείαν στην τσέπη, καθώς αποδείξεις δεν κόβονται ούτε για αστείο, όπως συμβαίνει εξάλλου σε όλη την περιοχή. Και όλα αυτά με την αγαστή συνεργασία της λογίστριας του, η οποία διατηρεί γραφείο στην οδό Ανδρέα Μεταξά στα Εξάρχεια, που όχι μόνο τον κάλυπτε αλλά και ειρωνευόταν την εργαζόμενη όσες φορές παραπονέθηκε.

Μετά την εκδικητική απόλυσή της, η συντρόφισσα έκανε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας, από την οποία κατάφερε και πήρε μόνο ένα μικρό μέρος από τα χρήματα που της χρωστούσε, καθώς όπως ήταν φυσικά αναμενόμενο, το αφεντικό δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι η εργαζόμενη δούλευε εκεί όλον τον πρώτο χρόνο που την είχε εντελώς ανασφάλιστη, ούτε και τίποτα από τα παραπάνω. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όταν άρχισε να γίνεται γνωστό το περιστατικό και προσπαθώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, ξεκίνησε να διαδίδει διάφορα κατάφορα ψέματα όπως ότι η εργαζόμενη του είχε πει η ίδια να μην της βάζει ένσημα, ότι της τα πλήρωνε έξτρα, ότι έφυγε μόνη της για να πάει διακοπές, ότι της έδινε παραπάνω από 25 ευρώ και άλλα τέτοια ευφάνταστα που δεν πείθουν ούτε τον πιο ευκολόπιστο άνθρωπο. Για κακή του τύχη, όμως, τα Εξάρχεια είναι σαν ένα μικρό χωριό και τα ψέματά του έφτασαν και στα δικά μας αυτιά και ξεχείλισαν το ποτήρι.

Όμως, το τραγικό της υπόθεσης δεν τελειώνει εδώ, αλλά υπάρχει και συνέχεια. Το χειρότερο από όλα είναι ότι το αφεντικό του “ΡΙΣΚΟ” όλο αυτό το διάστημα συμμετείχε ανενόχλητα σε αντιφασιστική ποδοσφαιρική διοργάνωση καθώς επίσης συμμετέχει και στην αυτοοργανωμένη ομάδα “Αδέσποτος Αθηνών” και δυστυχώς αυτό συμβαίνει ενώ τα μέλη της ομάδας γνωρίζουν τα όσα αναφέραμε παραπάνω. Η ειρωνεία είναι ότι όλον αυτόν τον καιρό και μαζί με τη συμμετοχή του συγκεκριμένου, ο “Αδέσποτος Αθηνών” ανεβάζει πανό ενάντια στα αφεντικά, την ταξική ανισότητα κ.ο.κ. Αν αυτό δεν είναι υποκρισία, τότε δεν ξέρουμε πώς αλλιώς να το χαρακτηρίσουμε.

Μία από τις βασικότερες αξίες κάθε αναρχικού και αναρχικής είναι η εναντίωση σε όλα τα αφεντικά. Θεωρούμε δεδομένο, λοιπόν, ότι οποιοσδήποτε και οποιαδήποτε θεωρεί τον εαυτό του κομμάτι του αντιεξουσιαστικού κινήματος, δεν μπορεί να συμπράττει πολιτικά με κάποιον ή κάποια που είναι αφεντικό, είτε είναι μεγάλο είτε είναι μικρό. Όπως επίσης δεν μπορεί να παίρνει το μέρος του και να το δικαιολογεί ως αφεντικό κάτω υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Ως αναρχικοί και αναρχικές που εχθρευόμαστε κάθε είδους εξουσία και εκμετάλλευση, δε θα δεχόμασταν κάτι τέτοιο ακόμα και αν το εκάστοτε αφεντικό τηρούσε τις υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζομένους του, πράγμα που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ίσχυε καν. Με λύπη και θυμό, όμως, διαπιστώνουμε για ακόμα μια φορά πως άνθρωποι που συμμετέχουν στο κίνημα και αυτοπροσδιορίζονται ως αντιεξουσιαστές, είτε κάνουν πλάτες σε αφεντικά λόγω προσωπικής γνωριμίας, είτε απλά κάνουν τα στραβά μάτια για να μην ξεβολευτούν από τα στέκια τους στα Εξάρχεια. Θεωρούμε αυτές τις πρακτικές πολύ μακριά από τις δικές μας αξίες και θέλουμε να υπενθυμίσουμε στον καθένα και στην καθεμία ότι η σιωπή και η ανοχή είναι συνενοχή.

Τέλος, με αφορμή αυτό το γεγονός που είναι μόνο ένα από τα δεκάδες που έχουν έρθει στην επιφάνεια το τελευταίο διάστημα, θα θέλαμε να αναδείξουμε για ακόμα μια φορά τον εργασιακό μεσαίωνα που συντελείται και στα Εξάρχεια. Τα αφεντικά που δραστηριοποιούνται στην περιοχή εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι δεν ελέγχονται από κανέναν και πλουτίζουν στις πλάτες των εργαζομένων που αναγκάζονται λόγω οικονομικής ανάγκης να δουλεύουν ανασφάλιστοι και ανασφάλιστες και με πενιχρά μεροκάματα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από τα πολλά, είναι αυτό συντρόφου που εργαζόταν στα Εξάρχεια, ο οποίος πήγε στο ΙΚΑ να κάνει καταγγελία για τα ένσημα που δεν του κολλούσαν και να ζητήσει να πάνε για έλεγχο και η απάντηση που του έδωσαν ήταν ότι δεν μπορούν να τον βοηθήσουν γιατί δεν μπορούν να έρθουν βράδυ στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι αγώνες που έχουμε δώσει όλοι μας για τα Εξάρχεια, δόθηκαν για να μην έχουν θέση στην περιοχή η εξουσία και η καταστολή και όχι για να παραχωρήσουμε την άνεση στο κάθε μικρό ή μεγάλο αφεντικό να δρα ανενόχλητα χωρίς να αντιδρά κανείς. Καλούμε κάθε σύντροφο και συντρόφισσα να μη μένουν θεατές μπροστά στην καταδυνάστευση των ζωών μας.

Η αλληλεγγύη είναι το δικό μας όπλο

Μέχρι να σταματήσει κάθε εκμετάλλευση απέναντι στον άνθρωπο, στα ζώα και στη φύση, θα μας βρίσκουν απέναντι τους.

Αναρχικοί/ες

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]