του Μανώλη Φραγκάκη

«Δεν μπορώ να μυρίσω γαζία, να ακούσω καναρίνι, χωρίς να ανέβει από το μνήμα της -από το σπλάχνο μου- η μητέρα μου, και να σμίξει με την μυρωδιά τούτη και το κελάηδημα του καναρινιού», είπε για αυτήν ο Καζαντζάκης.

Ο Μαξίμ Γκόργκι, αναφώνησε, « Μάνα », και η Πελαγία αγάπησε σαν Μάνα, όλους τους καταπιεσμένους, σήκωσε την γροθιά της για τον μεγάλο αγώνα.

Ο Ρίτσος, στα δάκρυά της, έψαχνε την τρυφερή σοφία, στο μακρόθυμο χέρι της την καρτερία, την αυγή, την θάλασσα, το ζέσταμα της μοναξιάς.

Ο Ντελακρουά, στην μορφή της ζωγράφισε την ελευθερία,
ο Κλιμτ την στόλισε με χρυσό,
ο Τάσσος στα χαρακτικά, της έδωσε έναν ήλιο να βαστά.

Ο Καββαδίας στο πρόσωπο της είδε την μοίρα, τον θάνατο, την πέτρα να χορεύουν,
ο Ψαρονίκος την ξόρκισε σαν έρθουν οι φίλοι του, να στρώσει τάβλα να γευτούν, κλίνη να κοιμηθούνε, καταπίνοντας τον πόνο του θανάτου.

Μάνα, μητέρα, μαμά, κόρη, γυναίκα, γιαγιά, αντάρτισσα, σύντροφος, εργάτρια,
γυναίκα Αφρικάνα, γυναίκα στην Μόρια, γυναίκα από την Σμύρνη, την Τσιάπας, το Χαλέπι, την Παλαιστίνη,
γιαγιά από τ’ Ασκορδαλού, Έλλη απ’ τα Λεχαινά,
Σιμόν ντε Μποβουάρ, Μαρία Κιουρί, Malala Yousafzai, Comandante Ramona, Ruby Bringes, Ρόζα Παρκ, Ρόζα Λούξεμπουργκ, Φρίντα Κάλο, Χαρίκλεια Δασκαλάκη, Τιτίκα Παναγιωτίδου, Κατίνα Τουση, Μάγδα Φύσσα,
η Μάνα μου, οι γυναίκες μας.

Σήμερα δεν λέμε “Χρόνια πολλά”
Σήμερα λέμε “Ούτε δούλα, ούτε κυρά”

8 του Μάρτη, έχει κάθε μέρα

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]