Σε τουριστικό κατάλυμα έχει μετατραπεί το «σπίτι του Άρη» στη Γαύδο, όπως έχει μείνει ιστορικά γνωστό. Πρόκειται για το σπίτι που έχτισε ο Άρης Βελουχιώτης μαζί με άλλα στελέχη του ΚΚΕ, όταν εξορίστηκαν στο μικρό νησί. Σε αυτό το σπίτι βρήκαν καταφύγιο, μεταξύ άλλων, ο Μάρκος Βαφειάδης και ο Μενέλαος Λουντέμης. Το μικρό κτίσμα που έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο πλέον νοικιάζεται μέσω airbnb με τιμή 17 ευρώ τη βραδιά.

Στο Σαρακήνικο, έμεναν δέκα περίπου εξόριστοι φυματικοί και βαριά άρρωστοι και αυτοί ξεκίνησαν να χτίζουν το «σπίτι» για να υπάρχει κάτι δικό τους. Ανάμεσά τους κι ο Αρης Βελουχιώτης, που μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στη Γαύδο στις 23 Οκτώβρη 1931, μαζί με άλλα 70 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ.

Από τότε που το Σπίτι του Άρη το 1999 χαρακτηρίστηκε «ιστορικό διατηρητέο μνημείο», με απόφαση του ΥΠΠΟ (ΦΕΚ 428 τ. 2/22.4.1999) έχουν γίνει πολλές παρεμβάεις. Αρχικά, είχε μετατραπεί σε ταβέρνα και καφενείο αλλά εδώ και λίγο καιρό χρησιμοποιείται και ως τουριστικό κατάλυμα στο airbnb με το όνομα «The house of the Exiles» (το σπίτι των εξόριστων) και με τιμή 17 ευρώ τη βραδιά.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΦΕΚ:

Βέβαια δεν φτάνει μόνο η απόφαση του υπουργείου, καθώς θα έπρεπε και οι αρμόδιες αρχές να φροντίσουν να διαφυλάξουν την ιστορικότητα του κτιρίου, κατί που δεν έχει γίνει παρά την απόφαση αυτή του 1999.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη στις 28 Οκτωβρίου του 2000, μεταξύ των παρεμβάσεων που έχουν γίνει στο κτήριο είναι και η αφαίρεση από τον κορμό του κέδρου που στηρίζει το σπίτι των χαραγμένων ονομάτων αγωνιστών που πέρασαν από τον τόπο εξορίας της Γαύδου.

Όπως αναφέρει στο newsit ο άνθρωπος που διαχειρίζεται τον χώρο, «έχουν γίνει τα απαραίτητα, γιατί ο χώρος είναι ιδιόκτητος. Ο ιδιοκτήτης έχει αποφασίσει να βάλει το χώρο στην AirBnb, με όλα τα κατάλληλα και νόμιμα στοιχεία. Έχει δικαίωμα να το νοικιάσει, εφόσον έχει τα κατάλληλα έγραφα καταχωρημένα στην Εφορία. Εμείς, απλώς συντηρούμε το χώρο. Μας αρέσει να μένουμε στη Γαύδο και έχουμε κάνει σχετική συμφωνία με τον ιδιοκτήτη»

Από την πλευρά του, ο Αλέκος Μαρινάκης, γραμματέας Τοπικής Οργάνωσης ΚΚΕ Χανίων δήλωσε στο newsit: «Έχουμε πιέσει να απαλλοτριωθεί και να γίνει μουσείο. Είναι χώρος μνήμης, είναι χαρακτηρισμένος ως ιστορικός και διατηρητέος. Το κόστος δεν είναι τεράστιο, αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση. Θα παλέψουμε για να γίνει μουσείο ο χώρος. Έχουμε κάνει πολλές ενέργειες, αλλά δεν καταφέραμε κάτι. Πρέπει να πάρει πρωτοβουλία του υπουργείο Πολιτισμού. Πρέπει να ενδιαφερθεί το κράτος. Και η Περιφέρεια. Πρέπει το κτίριο να αξιοποιηθεί. Δεν τιμάει κανέναν αυτό που συμβαίνει εκεί».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]