Πριν λίγες μόνο μέρες προστέθηκε ακόμα ένα θύμα στο βωμό της ομοφοβιας. Ο Jack Reese, 18χρονος γκει έφηβος από τη Utah αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του εξαιτίας της ρατσιστικής συμπεριφορά των συμμαθητών του εναντίον του. Το φαινόμενο του “bullying” έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και η επίδραση στη ψυχολογία όσων το δέχονται μπορεί να αποβεί καταστροφική.

Ο μικρόκοσμος του σχολείου αποτελεί ένα από τους πιο σκληρούς και πιο ανταγωνιστικούς. Οι “ισχυροί” προσπαθούν να επιβληθούν στους πιο “αδύναμους”.Τα στερεότυπα διογκώνονται και οι μειονότητες πάντα βρίσκονται στο στόχαστρο .To bullying (εκφοβισμός) παίρνει μορφές τόσο σωματικής όσο και ψυχολογικής βίας. Μία βρισιά ή μια κοροϊδία όταν γίνονται μέρος της καθημερινότητας ενός παιδιού έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν μεγάλη ψυχολογική ζημιά που πολλές φορές οδηγεί στη κατάθλιψη,στην απομόνωση και αποξένωση αλλά και σε αυτοκτονικές τάσεις.

Τα νούμερα αποκαλύπτουν τις διαστάσεις αυτού το φαινόμενο. Σύμφωνα με έρευνες, 30 % των LGBTQ (Lesbian,gay,bisexual,transgender,Queer)έφηβων γκέι έχουν αποπειραθεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους να αυτοκτονήσουν, ενώ έχουν 3 φορές παραπάνω πιθανότητες να οδηγηθούν σε απόπειρα αυτοκτονίας από ότι ένας straight έφηβος .

H εφηβεία εν γένει αποτελεί μία διαταραγμένη περίοδο στη ζωή των ανθρώπων,με πολλά ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα και συναισθηματική αστάθεια. Οι αριθμοί αυτοί, εντούτοις, αποδεικνύουν, ότι δεν ευθύνονται αυτές οι ψυχολογικές μεταπτώσεις για τις απόπειρες αυτοκτονίας, αλλά η συμπεριφορά των συμμαθητών τους προς αυτά τα παιδιά.

Πολύ συχνά κάνουν τις εμφανίσεις τους στις ειδήσεις αυτοκτονίες γκέι εφήβων,πολλές από αυτές μας ευαισθητοποιούν ή μας θλίβουν για κάποια λεπτά αλλά ποτέ σχεδόν δεν γίνεται κάτι παραπάνω.. Πολλές παραπάνω όμως αποσιωπούνται. Ο Jack δεν αποτελούσε το μοναδικό περιστατικό στην Utah των H.Π.Α.Ο ίδιος ο αστυνομικός που ερευνούσε την υπόθεση παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καθημερινά παρόμοια περιστατικά αλλά είναι σαν να μην συμβαίνουν ποτέ,γιατί θάβονται από τα Μέσα! Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και η κατάσταση διαιωνίζεται. Το ζήτημα είναι να αποφευχθούν οι αυτοκτονίες και όχι να θλιβόμαστε κάθε φορά που πληροφορούμαστε κάτι αντίστοιχο.

Είναι άκρως αποκαρδιωτικό το γεγονός να έχουμε φτάσει στο βαθμό να συγκινούμαστε μόνο όταν υπάρχει μια αθώα ζωή χαμένη. Ο Jack δυστυχώς δεν είναι ο μόνος που έχασε τη ζωή του λόγω του ρατσισμού,και αν δεν υπάρξει σωστή διαπαιδαγώγηση ώστε να εξαλειφθεί ο ρατσισμός πρωτίστως από τα σχολεία και έπειτα από ολόκληρη την κοινωνία τα θύματα της ομοφοβίας θα συνεχίσουν να πληθαίνουν.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε μάρτυρας σε ένα ομοφοβικό επεισόδιο μην σιωπήσετε,προστατεύστε το θύμα γιατί διαφορετικά είναι σαν να συμπράττετε και εσείς στο μίσος και τη βία που δέχεται!

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]