Φυσικά, είχα αναρωτηθεί πώς κι ο πατέρας μου καταπιάστηκε με αυτό το αλλόκοτο χόμπι. Είχα δώσει μια εξήγηση: για εκείνον οι μπαλαντέρ ήταν ό, τι είναι γι’ άλλους ανθρώπους οι καρτ ποστάλ απ ‘όλα τα μέρη του κόσμου˙ γιατί  κι οι τράπουλες κατασκευάζονται σε διάφορες χώρες.

Το ότι είχε διαλέξει τους μπαλαντέρ κι όχι κάποιο άλλο χαρτί της τράπουλας, αυτό ήταν εύκολο να το καταλάβω. Ήταν αδύνατο να μαζέψει το εννιά μπαστούνι, ας πούμε, ή το ρήγα σπαθί˙ όταν μια παρέα παίζει μπρίτζ, για παράδειγμα, δε βγάζει να δώσει το εννιά μπαστούνι  ούτε το ρήγα σπαθί. Κάτι άλλο, που επίσης το διευκόλυνε, ήταν το γεγονός πως πολλές τράπουλες έχουν δύο μπαλαντέρ. Είχαμε βρει και τράπουλες με τρεις και με τέσσερις˙ πάντως συνήθως ήταν δύο. Από την άλλη πάλι δεν υπάρχουν πολλά παιχνίδια, όπου ο μπαλαντέρ είναι απαραίτητος˙ κι όταν χρειαστεί, τότε ένας φτάνει και παραφτάνει. Το ενδιαφέρον του πατέρα για τους μπαλαντέρ είχε ωστόσο κι έναν βαθύτερο λόγο πέρα από αυτή την πρακτική λογική του: κατά βάθος , το ζήτημα ήταν πως ο πατέρας μου θεωρούσε και τον ίδιο του τον εαυτό  κατά κάποιο τρόπο ως μπαλαντέρ. Μόνο που σπάνια το ομολογούσε ευθέως. Αλλά εγώ το ήξερα πως μέσα στην τράπουλα κρατούσε για τον εαυτό του το ρόλο του μπαλαντέρ.

Ο μπαλαντέρ είναι ένας τύπος τρελούτσικος  και παράξενος, που απλούστατα διαφέρει απ όλους τους άλλους. Δεν είναι ούτε σπαθί, ούτε καρό, ούτε κούπα, ούτε μπαστούνι. Δεν είναι ούτε οχτάρι ούτε εννιάρι ούτε ρήγας ούτε βαλές. Είναι μόνος του, έξω από την τράπουλα, και δεν ταιριάζει στ’ αλήθεια με τα υπόλοιπα χαρτιά. Βρίσκεται στο ίδιο κουτί μαζί τους, αλλά δεν είναι μέλος της οικογένειας. Γι’ αυτό και μπορούμε να τον βγάλουμε από την τράπουλα χωρίς κανένα πρόβλημα, χωρίς να λείψει από κανέναν κι από πουθενά.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]