Η παιδική ηλικία είναι μια ευαίσθητη περίοδος στη ζωή ενός ανθρώπου και συνήθως το πώς την περνάμε μας επηρεάζει και στην μετέπειτα ζωή μας. Το δικαίωμα στην παιδική ηλικία και η προστασία του είναι αυτό που πραγματεύεται μια σειρά από φωτογραφίες του Κουβανού art director Erik Ravelo που εργάζεται στο Fabrica, στο κέντρο ερευνών και επικοινωνίας της Benetton.

intocables_galeria_2

Η σειρά φωτογραφιών του Kουβανού καλλιτέχνη ονομάζεται “Los Intocables” που σημαίνει «οι άθικτοι». Γιατί άθικτο πρέπει να παραμένει και το δικαίωμα στην παιδική ηλικία όπως υποστηρίζει ο καλλιτέχνης. Μέσα από αυτό το πρότζεκτ, ο Ravelo προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την κάθε είδους κακοποίηση που δέχονται τα παιδιά παγκοσμίως σε αυτή την τρυφερή ηλικία και που τα σημαδεύει για μια ζωή.

intocables_galeria_3

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν παιδιά σταυρωμένα πάνω σε έναν ενήλικα με διαφορετική ενδυμασία ανάλογα με το θέμα που θέλει να αναδείξει ο καλλιτέχνης. Τα θέματα είναι συγκεκριμένα, εμπνευσμένα από καταστάσεις σε διαφορετικές χώρες του κόσμου, αλλά αναφέρονται στο συνολικό φαινόμενο της κακοποίησης των παιδιών από ενήλικες.

intocables_galeria_1

Τα θέματα που παρουσιάζει αναφέρονται στη σεξουαλική κακοποίηση από ιερείς στο Βατικανό, στους πυροβολισμούς στα αμερικάνικα σχολεία, στον τουρισμό με σκοπό το σεξ με θύματα μικρά παιδιά στην Ταϋλάνδη,  στον πόλεμο στη Συρία, στην πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία, στην εμπορία οργάνων αλλά ακόμη και στην παχυσαρκία και τη μάστιγα των fast foods.

los-intocables_2

Προβλήματα που υπάρχουν και «σταυρώνουν» τα ίδια τα παιδιά, καθώς τα σημαδεύουν για μια ζωή, κουβαλώντας αυτό το βάρος. Σκάνδαλα που οι περισσότεροι τα γνωρίζουν αλλά κάποιοι σιωπούν. Αυτή τη σιωπή θέλει να σπάσει ο Ravelo μέσα από τη σκληρότητα αυτών των φωτογραφιών, που όμως αποτελεί μια πραγματικότητα.

 

Περισσότερα για τον Erik Ravelo μπορείτε να βρείτε στο site του.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε όμως σε δύο πόλεις, σε πολύ μικρή ηλικία στη Λαμία-και τα καλοκαίρια στο χωριό-και ύστερα μόνιμος κάτοικος Αθήνας. Όταν τέλειωσε το σχολείο και δήλωνε τη σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έβλεπε όπως τα περισσότερα παιδιά πιο ρομαντικά την ιδέα της δημοσιογραφίας. Αργότερα, δουλεύοντας, συνειδητοποίησε ότι η δουλειά είναι πάντα δουλειά και για ένα τόνο διαφέρει από τη δουλεία. Πέρασε από διάφορα διαδικτυακά μέσα μέχρι να καταλήξει να την κερδίσει η διεθνής επικαιρότητα και το ραδιόφωνο. Στην ομάδα του 3point όμως και την αυτοδιαχείριση βρήκε αυτό που έλειπε από την δημοσιογραφική της καθημερινότητα, το πάθος για κάτι συλλογικό, γράφοντας ελεύθερα χωρίς αφεντικά πάνω από το κεφάλι της για όσα αλλού δεν θα μπορούσε να εκφράσει.

Related Posts