Λίγες ώρες μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας ανέβασε στον λογαριασμό του στο Facebook μια χυδαία, ρατσιστική, σεξιστική και γεμάτη ταξικό μίσος ανάρτηση κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα.

Η ανάρτηση έγινε σύντομα αντιληπτή από κόσμο πέραν των διαδικτυακών του φίλων και ακολούθησε τόσο μεγάλη διάδοσή της και κατακραυγή, που ήρθε στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου.

Η Ν.Δ. επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, όπως και τα φίλα προσκείμενα σε αυτή μίντια.

Το μεσαίο στέλεχος του κόμματος διεγράφη με συνοπτικές διαδικασίες για το απαράδεκτο σχόλιό του και στη συνέχεια πήραν τη σκυτάλη τα ΜΜΕ, που παρουσίασαν την είδηση με κυρίαρχο τίτλο “Ο Μητσοτάκης τον τέλειωσε”.

Επιδίωξαν έτσι να αντιστρέψουν τον αρνητικό αντίκτυπο και να αξιοποιήσουν τη χυδαία τοποθέτηση του στελέχους της Ν.Δ. ώστε να ανεβάσουν το πρεστίζ του Μητσοτάκη και να διαμορφώσουν την εικόνα του αποφασιστικού ηγέτη.

Στη Νέα Δημοκρατία βέβαια είναι γνωστό ότι οι διαγραφές δεν έχουν ακριβώς το ίδιο νόημα που έχουν για τον υπόλοιπο κόσμο, όπως συνέβη με τον Δημήτρη Καμπόσο στο Άργος.

Έπειτα δημιουργούνται ερωτήματα γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν έδειξε αντίστοιχη ευαισθησία και… αποφασιστικότητα με άλλα στελέχη του κόμματός του που έχουν εκφραστεί ανάλογα, όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός με τις σεξιστικές αναρτήσεις για την Έφη Αχτσιόγλου και τις ρατσιστικές για τους Ρομά.

Δεν είναι ν’ απορεί κανείς βέβαια με τη στάση αυτή. Θα περιμέναμε όμως κάτι περισσότερο από τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, σταθερό υπερασπιστή της ισότητας (έστω από τη δική του διαφορετική σκοπιά) και ενός λόγου χωρίς διακρίσεις.

Ο πρώτος σε ψήφους ευρωβουλευτής της Ν.Δ. παρότι γνωρίζει από πρώτο χέρι τι θα πει ρατσισμός, δεν βρήκε ούτε μια λεξη για να κατακρίνει το σχόλιο εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Μιας γυναίκας που έμεινε ανάπηρη επειδή τόλμησε να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας για τις καθαρίστριες στον ΗΣΑΠ. Που τιμωρήθηκε για τη συνδικαλιστική της δράση και την περιέλουσαν με βιτριόλι, το οποίο την υποχρέωσαν επίσης να καταπιεί, προκαλώντας της έτσι απώλεια όρασης από το ένα μάτι και βλάβες σε εσωτερικά όργανα.

Άλλη αντίδραση θα περίμενε κανείς και στο παρελθόν από τον Στ. Κυμπουρόπουλο, πριν εκλεγεί και απέναντι στις υποτιμητικές αναφορές στελεχών της Ν.Δ. προς το πρόσωπό του. Νωπή είναι ακόμη η δήλωση του Γιώργου Κύρτσου που έλεγε ότι θα ψηφιστεί λόγω «κοινωνικού συμβολισμού» και παρέλειπε την οποιαδήποτε αναφορά στην ικανότητά του να εκφέρει πολιτικό λόγο.

Η σταθερή σιωπή του Στ. Κυμπουρόπουλου για τις προσβολές των στελεχών της Ν.Δ., μπορεί να προσφέρει κομματική γαλήνη. Το χειρότερο όμως που αφήνει πίσω είναι χώρο για μελλοντικές ρατσιστικές κραυγές. Και όχι μόνο από στελέχη της Ν.Δ.

Στο κάτω – κάτω της γραφής όμως, η σιωπή δεν είναι και μια στάση που αρμόζει στην περίσταση. Δεν είναι μια στάση που αρμόζει σε έναν άνθρωπο που πήγαν να σκοτώσουν γιατί ήθελαν να μη «μιλά».

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε πρώτα στην Αυγή

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους τους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Κυκλοφορεί από τα εννιά του με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει ό,τι μακριά πολύ μακριά μας ταξιδεύει και διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς.

Related Posts