Οκτώ χρόνια μετά την πρώτη μας πτήση στο διαδίκτυο, το απόγευμα της 30ης Μάρτης του 2012, σίγουρα δεν περιμέναμε ότι θα ήμασταν ακόμη εδώ. Το ελπίζαμε, το ονειρευόμασταν, αλλά ήταν δύσκολο να το πιστέψουμε. Γιατί ήταν πολλά τα δύσκολα που είχαμε να ξεπεράσουμε

Κι όμως είμαστε ακόμη εδώ. Όχι πάνω στη σκηνή, σα ροκ συγκρότημα. Αλλά όπως το τραγουδά ο Παυλίδης. Με αυτό τον δυναμισμό.

Κι ας μας κουράζουν τα μάτια μας τόσες ώρες μπροστά από την οθόνη. Ακόμη και για 12 με 14 ώρες. Ήταν τέσσερις το ξημέρωμα, όταν σηκώθηκε ένας από εμάς κι έβαλε με μισόκλειστο βλέμμα μία ακόμη σημαντική είδηση.

Κι ας παραπονιέται η μέση μας για την καρέκλα. Που τρίζει πολύ πια. (Η καρέκλα πάντα. Αν έτριζαν και τα κόκαλα θα ταν κάπως ανησυχητικό)

Κι ας θέλουμε να κάτσουμε μια ώρα παραπάνω για καφέ. (Για τότε που μπορούσαμε ακόμη).

Είμαστε ακόμη εδώ, γιατί πιστεύουμε σ’ αυτό που κάνουμε κι ευτυχώς πιστεύει και ο κόσμος. Είναι πια φανερό.

Ίσως γιατί 8 χρόνια τώρα συνεισφέρουμε όσο μπορούμε από το μετερίζι μας, χωρίς να αλλάζουμε ούτε τελεία από τις αρχές λειτουργίας μας. Είναι φανερό. Και σαφές στον καθένα.

8 χρόνια με αυτοδιαχείριση, με συνελεύσεις (για πρώτη φορά και μέσω skype φέτος), με αντιπληροφόρηση, με ρεπορτάζ, με αφιερώματα, με απόψεις, με ευαίσθητα και προσωπικά κείμενα.

8 χρόνια συνεργάτες, φίλοι, συντρόφισσες/οι. Με αγάπες και τσακωμούς. Όπως συμβαίνει σ’ όλες τις ομάδες και παντού. Δεν πρωτοτυπούμε. Γενικώς δεν το διεκδικήσαμε ποτέ αυτό. Δεν μας ένοιαξε. Απλά παλεύουμε για το επόμενο δημοσίευμα. Και δεν το λέω από σεμνότητα, το λέω από την πραγματικότητα που βλέπω 8 χρόνια τώρα. Με τα καλά της και τα κακά της.

8 χρόνια, λοιπόν, πορευόμαστε με αναγνώστες πιστούς και από μήνα σε μήνα περισσότερους. Ανθρώπους που προσπαθούν να σκέφτονται διαφορετικά και να δρουν διαφορετικά όπως κι εμείς.

Κάποτε οι επισκέψεις ήταν μόλις 2.000 τον μήνα και μας φαίνονταν ήδη πολλές. Μετά έγιναν 10.000. Μετά 20. Σήμερα έφτασαν τις 600.000.

Οι περισσότερες επισκέψεις που είχαμε σε μήνα, καταρρίπτοντας την επίδοση του προηγούμενου. Μια συνεχής ανοδική πορεία.

Κι αυτή είναι η μοναδική μας ανταμοιβή, μη κρυβόμαστε. Αλλά και η μόνη πολύτιμη, όσο βιώσιμοι κι αν γίνουμε ποτέ.

Η επιλογή τόσων ανθρώπων να ενημερωθούν από εμάς, μας γεμίζει μεγάλη χαρά. Αλλά και με ευθύνη για να χρησιμοποιήσουμε κι ένα πολιτικο-δημοσιογραφικό κλισέ.

Μας επιφορτίζει με το χρέος να ανταποκριθούμε καλύτερα όχι μόνο σε όποια μεγάλη πρόκληση των καιρών εμφανίζεται μπροστά μας. Βλέπε κορωνοϊό. Αλλά καθημερινά σ’ ένα πεδίο ενημέρωσης, όπου στην απέναντι πλευρά βρίσκεται μια πανίσχυρη δημοσιογραφία με fake news, με σκόπιμη διαστρέβλωση (βλέπε γεμάτη Παραλία Θεσσαλονίκης), με κλειδαρότρυπα, με μισαλλοδοξία, με ρατσισμό, με, με, με…

Όσο λοιπόν αντέχουμε, θα συνεχίζουμε. Εδώ συνέχισαν άλλοι που τους πόναγε η μέση όχι από τη στραβή καρέκλα που κάθονταν πολλές ώρες, αλλά από τις βουρδουλιές της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς.

Αν αυτοί οι άνθρωποι κράτησαν τη γροθιά τους υψωμένη κοντά ένα αιώνα, ε δεν γίνεται εμείς να μη μπορούμε να κρατήσουμε όρθια μια πένα για κάποια χρόνια.

Ελπίζουμε ότι και τα άλλα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, θα συνεχίσουν επίσης επίμονα και με μεράκι τον αγώνα τους κι ότι όλοι μαζί κάποτε θα χουμε να λέμε ότι βάλαμε ένα λιθαράκι ώστε να γίνει αυτός ο κόσμος λιγότερο αποκρουστικός. Περισσότερο δίκαιος και ανθρώπινος απ’ ό,τι τον βρήκαμε κι απ’ ό,τι είναι σήμερα.

Καλή συνέχεια και καλά κουράγια σε όλους.
Κι ειδικότερα στους έγκλειστους, στους κατατρεγμένους και αποκλεισμένους, που δεν μπορούν να πάρουν ούτε μια ανάσα ελευθερίας, που δεν μπορούν να δουν τους δικούς τους, που παίζεται η ζωή τους κάθε μέρα κορώνα-γράμματα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια