Στην Βαρσοβία, το άγαλμα του Ιησού στολίστηκε με μια rainbow σημαία από μια queer φεμινιστική ομάδα προκειμένου να περάσει ένα μήνυμα στην ομοφοβική κυβέρνηση της χώρας.

Οι queer ακτιβιστές της χώρας θέλουν με αυτή την κίνηση να περάσουν το δυνατό μήνυμα ότι υπάρχουν, σε μια χώρα όπου η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα δέχεται συνέχεια βία και απειλές, σε έναν ομοφοβικό πρόεδρο ο οποίος ορκίστηκε ότι θα απαγορεύσει από τα παιδιά να μαθαίνουν ότι τα queer άτομα υπάρχουν, σε τοπικούς αξιωματούχους που έχουν δηλώσει ότι συγκεκριμένες περιοχές είναι απαλλαγμένες από ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και σε προκατειλημμένους “εκδικητές” που επιτίθενται σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Το άγαλμα του Ιησού, όπως επίσης άλλα δύο χάλκινα αγάλματα, αυτό το αστρονόμου Κοπέρνικου και της γοργόνας της Βαρσοβίας – μασκότ της πόλης- στολίστηκαν με rainbow σημαίες και ροζ μπαντάνες στα πρόσωπά τους.

Η queer φεμινιστική ομάδα με το όνομα Stop Bzdurom (Σταματήστε τις μαλ****ς) ανέλαβε την ευθύνη για την διαμαρτυρία, μοιράζοντας ένα βίντεο στο οποίο ακτιβιστές τοποθετούν αργά το βράδυ τις σημαίες.

Στο μανιφέστο που μοίρασαν μιλάει για την ανεξέλεγκτη ομοφοβία που υπάρχει στην Πολωνία και υπόσχεται να σταθεί απέναντι στο μίσος για όσο διάστημα τα queer άτομα “φοβούνται να κρατήσουν τα χέρια τους” και “ως ότου το τελευταίο ομοφοβικό βαν εξαφανιστεί από τους δρόμους μας”.

“Όσο η [rainbow] σημαία κάνει κάποιον χειρότερο [άνθρωπο] και ‘ακατάλληλο’, υποσχόμαστε να προκαλούμε”.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki κατηγόρησε τους ακτιβιστές ότι ξεπέρασαν τα όρια με το να βάλουν την σημαία του Pride στο άγαλμα του Ιησού.

“Η βεβηλωμένη φιγούρα του Ιησού δεν είναι μόνο ένα θρησκευτικό σύμβολο, αλλά μαρτυρά και την δραματική ιστορία της πρωτεύουσας”, έγραψε στο Facebook.

“Τέτοιες πράξεις βανδαλισμού που παρατηρήθηκαν χτες στη Βαρσοβία δεν οδηγούν σε τίποτα καλό και έχουν μόνο έναν σκοπό – να διχάσουν την κοινωνία ακόμα περισσότερο”.

Προειδοποίησε: ”Δεν θα το αφήσω αυτό να συμβεί”, προσθέτοντας ότι η Πολωνία “δεν θα επαναλάβει τα λάθη της Δύσης”.

Σαν απάντηση η ομάδα Stop Bzdurom εξήγησε ότι επέλεξε τα αγάλματα του Ιησού του Κοπέρνικου και της γοργόνας για να τονίσουν ότι η queer κοινότητα είναι μέρος της Βαρσοβίας και της Πολωνίας.

“Νιώθουμε ότι το ουράνιο τόξο στην χώρα μας έχει γίνει ένα βάρος που μόνο τα μπρούτζινα χέρια των αγαλμάτων μπορούν να σηκώσουν”.
Η ομάδα εξήγησε ότι στόχους τους δεν είναι “να προσβάλουν την θρησκεία”, αλλά του να “ασκήσουν κριτική στις εσωτερικές-φοβικές συμπεριφορές”, προσθέτοντας ότι τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα μπορούν να είναι και χριστιανοί.

Για να βλέπετε ‘βλασφημίες’ μέσα από το ουράνιο τόξο, σημαίνει ότι το βλέπετε σαν κάτι κακό και όχι καλό”, πρόσθεσαν. “Και είστε υπεύθυνοι για την προκατειλημμένη οπτική σας”.

Η αστυνομία δήλωσε ότι είναι ενήμερη για τα τρία περιστατικά, ωστόσο δεν έχει γίνει κάποια σύλληψη.

AVMAG

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια