Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα δεκάδες οργανώσεις, συλλογικότητες, κινήσεις περιφέρειας και πόλης και σωματεία ενάντια στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το περιβάλλον. Στην Αθήνα γίνεται κάλεσμα για συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα έξω από τη Βουλή.

“Ελα κι εσύ, τηρώντας του προβλεπόμενους κανόνες προστασίας”, είναι το μήνυμα του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Αττικής, που έχει ξεκινήσει καμπάνια συγκέντρωσης υπογραφών “#aposyre_to” και έχει μαζέψει μέχρι στιγμής πάνω από 15.000 υπογραφές πανελλαδικά.

Καλέσματα γίνονται και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως στα Τρίκαλα. Η Λέσχη Εργασίας Αλληλεγγύης και Πολιτισμού καλεί σε παρέμβαση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ρήγα Φεραίου σήμερα στις 7:00μ.μ. με κεντρικά αιτήματα να αποσυρθεί άμεσα το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο και να καταργηθούν όλοι οι καταστροφικοί νόμοι για το περιβάλλον, τη χωροταξία και την πολεοδομία.

Στο κείμενο της η Λέσχη Αλληλεγγύης και Πολιτισμού στα Τρίκαλα παρουσιάζει αναλυτικά τις αρνητικές επιπτώσεις του νέου νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι με αυτό η κυβέρνηση:

  • Διευκολύνει και νομιμοποιεί τους fast track «επενδυτές» μέσα από την άρση κάθε εμποδίου για τις εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις των έργων τους (ΑΠΕ, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες κλπ), σε βάρος των δασών και των προστατευόμενων περιοχών. Επιβάλλει ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και εκχωρεί τον έλεγχο των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε ιδιώτες, αίροντας νομικές διατάξεις προστασίας και νομιμοποιώντας καταπατήσεις, εκχερσώσεις και παράνομες δράσεις.
  • Καταργεί την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και ιδρύει το Ν.Π.Ι.Δ.: «Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής» (ΟΦΥΠΕΚΑ), για να εντείνει και να επιταχύνει την εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος και των δασικών οικοσυστημάτων. Μέσω αυτού, η κυβέρνηση αφαιρεί (ιδιωτικοποιεί) τη διαχείριση και την προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των δασικών οικοσυστημάτων, αρμοδιότητες που είχαν κρατικές υπηρεσίες (Δασική Υπηρεσία και Διευθύνσεις Περιβάλλοντος), αφού προβλέπεται και η άσκηση εμπορικής δραστηριότητας «κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας», με «αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας» και «…εκτέλεση έργων για λογαριασμό τρίτων».
  • Στο όνομα της προστασίας, χωρίζει τις περιοχές Natura σε ζώνες τις οποίες εξαιρεί από τη δασική νομοθεσία για να μπορούν έτσι να χρησιμοποιηθούν για κάθε είδους χρήση και επιχειρηματική επένδυση. Οι Εθνικοί δρυμοί καταργούνται (ονομάζονται εθνικά πάρκα) και σταματά η καθολική προστασία των πυρήνων τους, όπου μέχρι σήμερα η φύση αφηνόταν αδιατάραχτη, χωρίς καμιά ανθρώπινη παρέμβαση. Τώρα, θα μπορούν να αναπτυχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες ακόμη και στους πυρήνες των εθνικών δρυμών (ορεινός τουρισμός, χιονοδρομικά κέντρα κλπ).
  • Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων παρέχοντας τη δυνατότητα «τακτοποίησης» έναντι τιμήματος, για χρονικό διάστημα 30 ετών, των κατοικιών που έχουν χτιστεί εντός δασών και δασικών εκτάσεων, διαιωνίζοντας πρακτικά το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης.
  • Τινάζει στον αέρα το οικοδόμημα των Δασικών Χαρτών με αδιευκρίνιστου τύπου ρυθμίσεις με τις οποίες εξαιρούνται από τη δασική νομοθεσία το σύνολο των εκτάσεων που βρίσκονται εντός αναδασμών και διανομών ακόμη και αν είχαν χαρακτηριστεί ως δάση ή δασικές με (τελεσίδικες και αμετάκλητες) αποφάσεις των επιτροπών απαλλοτριώσεων. Παράλληλα, θέτει στην αποδεκατισμένη Δασική Υπηρεσία, τη γελοία προθεσμία των 2 μηνών, να αναμορφώσει υποχρεωτικά τους αναρτημένους και μερικώς κυρωμένους δασικούς χάρτες
  • Ορίζει ότι 2 από τα 3 μέλη των επιτροπών που θα εξετάζουν τις αντιρρήσεις των δασικών χαρτών θα είναι ιδιώτες (με ειδικότητες που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο), οι οποίοι θα μπορούν να εξετάζουν -στην ουσία να δικάζουν- ακόμη και υποθέσεις των ιδιωτικών τους γραφείων. Πρόεδρος δε της επιτροπής ορίζεται προκλητικά ο ένας από τους δύο ιδιώτες.
  • Καταργεί, επί της ουσίας, τις διαδικασίες μελέτης και έγκρισης των Περιφερειακών και Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων με ανεξέλεγκτη υπερσυγκέντρωση κρίσιμων αρμοδιοτήτων στον υπουργό και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου για τα απορρίμματα, με απουσία μέτρων κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.
  • Καταργεί το όριο των 100 κλινών ανά ξενοδοχειακή μονάδα στις προστατευόμενες περιοχές Ψυρρή – Μεταξουργείου, με σοβαρές επιπτώσεις στις ήδη επιβαρυμένες συνθήκες και την φυσιογνωμία τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Λέσχη καλεί τον κόσμο να απαιτήσει και ν’ αγωνιστεί για:

  • να αποσυρθεί άμεσα το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο και σε καμιά περίπτωση να μην εισαχθεί στη Βουλή για ψήφιση εν μέσω περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.
  • να καταργηθούν όλοι οι καταστροφικοί νόμοι για το περιβάλλον, τη χωροταξία και την πολεοδομία, που παραδίδουν βορά στην κερδοφορία του κεφαλαίου τους φυσικούς πόρους, τη γη, τις πόλεις, τους οικισμούς, τη ζωή των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια