του Δημήτρη Τσίρκα

Η Μόρια δεν υπάρχει για να φιλοξενεί, αλλά για να διώχνει. Για να φωνάζει στους Άλλους που ελπίζουν να περάσουν στην ευρωπαϊκή Εδέμ: ξεχάστε το, δεν υπάρχει παράδεισος για εσάς, μόνο κόλαση. Και αν αποδράσατε από μια κόλαση, εμείς σας έχουμε μια ακόμα χειρότερη. Μέχρι να φύγετε ή καλύτερα, να μην έρθετε ποτέ.

Οι εικόνες με τις άθλιες συνθήκες, τα επικριτικά ξένα ρεπορτάζ, οι απανωτές καταστροφές σαν τη σημερινή, δεν κάνουν κακό στη Μόρια. Ίσα ίσα, τη διαφημίζουν, ενισχύουν την «αποτρεπτική» της ικανότητα. Όσο περισσότεροι μάθουν τι κόλαση είναι η Μόρια, τόσο λιγότεροι θα έρθουν.

Φυσικά, οι υπεύθυνοι θα κάνουν δηλώσεις, θα εκφράσουν τον αποτροπιασμό τους, θα υποσχεθούν «λύσεις». Στην πράξη όμως θα τρίβουν τα χέρια τους. Για τους εμπνευστές της, η βελτίωση της Μόριας σημαίνει να γίνει ακόμα χειρότερη για εκείνους που πιάστηκαν στα δίχτυα της. Αλλιώς πώς θα τους διώχνει; Πώς θα αποθαρρύνει ακόμα περισσότερους από το να έρθουν;

Η Μόρια καίγεται, αλλά δεν καταστρέφεται, είναι έτσι σχεδιασμένη για να καίγεται. Ξανά και ξανά. Και να «καίει» ζωές και προσδοκίες, την ίδια την ελπίδα. Η Μόρια είναι το ένοχο μυστικό της Ευρώπης, η κόλαση στις παρυφές του ευρωπαϊκού παραδείσου που τον καθιστά εφικτό, υλικά και συμβολικά.

Η Μόρια καίγεται. Ζήτω η Μόρια.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια