Αντί της παραδοσιακής γιορτής που πραγματοποιούν κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες για τα παιδιά τους, οι εργαζόμενοι του σωματείου στην ΕΥΑΘ (η Εταιρεία Ύδρευσης στη Θεσσαλονίκη) αποφάσισαν να διαθέσουν το ποσό για να στηρίξουν τους ανθρώπους που κρατούνται στις φυλακές Διαβατών.

“Η κίνησή μας φιλοδοξεί να αποτελέσει μια μικρή φλόγα ελπίδας για όσους βιώνουν τις απάνθρωπες αυτές συνθήκες, υπενθυμίζοντας πως ο σωφρονισμός έρχεται μέσω της εκπαίδευσης και όχι μέσω της εκδικητικής τιμωρίας…”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο, το οποίο αποφάσισε να συνδράμει οικονομικά το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών, μέσω του οποίου οι κρατούμενοι έχουν την ευκαιρία μετέπειτα να σπουδάσουν ακόμη και σε Πανεπιστημιακές σχολές.

Σημειώνεται ότι η κίνηση γίνεται ακόμη εντός του πλαισίου απόλυτου εγκλεισμού που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, αποκλείοντας με πρόσχημα την πανδημία τους κρατούμενους από κάθε επαφή με την ελεύθερη κοινότητα.

Ταυτόχρονα δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για την αποσυμφόρηση των φυλακών, γεγονός που έχει συμβάλλει στη διάδοση του ιού και τον θάνατο τριών ανθρώπων που κρατούνταν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του σωματείου της ΕΥΑΘ:

Το Σωματείο μας αποφάσισε φέτος, αντί της παραδοσιακής γιορτής για τα παιδιά των εργαζομένων που γινόταν κάθε χρόνο, να συνδράμει οικονομικά το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας της φυλακής Διαβατών.

Πρόκειται για μια απόφαση που έχει διπλή σκοπιμότητα. Αφενός να τραβήξει για λίγο την προσοχή μας στην κατάσταση απόλυτου εγκλεισμού που βιώνουν οι κρατούμενοι τους τελευταίους μήνες μέσα σε συνθήκες πανδημίας.

Με πρόσφατο έγγραφό του (16.12.2020) ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι “ο αποκλεισμός των κρατουμένων από κάθε μορφής επαφή με την ελεύθερη κοινότητα ως κύριο, αν όχι και μοναδικό μέτρο πρόληψης, όχι μόνο δεν έχει αποδώσει τα προσδοκώμενα, αλλ’ αντιθέτως συντελεί στη δημιουργία περιβάλλοντος υψηλού κινδύνου για τη διασπορά του ιού, όπως προκύπτει από απλή αντιπαραβολή των Καταστημάτων, όπου εκδηλώθηκαν κρούσματα με το βαθμό υπέρβασης της χωρητικότητάς τους”. “Κατά συνέπεια”, τονίζει ο ΣτΠ στο ίδιο έγγραφο, “πρωταρχικής σημασίας ζήτημα, το οποίο πρέπει ν’ αντιμετωπισθεί στην προκειμένη περίπτωση, αποτελεί, προφανώς, ο υφιστάμενος υπερπληθυσμός”. Να σημειωθεί ότι ήδη τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα Διαβατά, με τελευταίο θύμα έναν 71χρονο κρατούμενο για οικονομικά αδικήματα και ένας επιπλέον στη Λάρισα, σωφρονιστικός υπάλληλος 48 ετών, πατέρας δύο παιδιών.

Αφετέρου η κίνησή μας φιλοδοξεί να αποτελέσει μια μικρή φλόγα ελπίδας για όσους βιώνουν τις απάνθρωπες αυτές συνθήκες, υπενθυμίζοντας πως ο σωφρονισμός έρχεται μέσω της εκπαίδευσης και όχι μέσω της εκδικητικής τιμωρίας. Ευχόμαστε υγεία σε όλους τους και ελπίζουμε πραγματικά να μπορέσουν να έχουν στη ζωή τους μια δεύτερη ευκαιρία. Το Σωματείο μας θα χαρεί να είναι αρωγός στην προσπάθειά τους αυτή.

Καλά Χριστούγεννα!

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια