Ο Θωμάς ίσως δεν διαφέρει πολύ από άλλα σκυλάκια στην Ελλάδα. Είναι ένα από τα πολλά κουτάβια που γεννιέται από μια αδέσποτη σκυλίτσα παραμελημένη, κακοποιημένη και λυπημένη. Είχε αλλά 12 αδέρφια, μερικά πέθαναν στη γεννά και 1-2 τα σκότωσαν με καραμπίνα γιατί ενοχλούσαν. Εκεί σε ένα χωριό.

Μερικά από τα συγ-κουταβάκια του Θωμά μεγαλώνοντας φάνηκαν να έχουν φοβίες. Το κάθε ένα κάτι άλλο, ένα φοβόταν τις εισόδους πολυκατοικιών, άλλο τους άντρες και τα παιδιά (εδώ γράψε Θωμας), κι ούτω κάθε εξής.

Πως γίνεται όμως ένα κουτάβι που δεν έχει περάσει κάτι δύσκολο και το έχουνε φροντίσει, ταΐσει, παίξει μαζί του, να φοβάται τόσο; Οι ειδικοί θα το αποκαλέσουν γενεαλογικό τραύμα (transgenerational trauma), το οποίο μελετάται στα θηλαστικά. Αντίστοιχη έρευνα σε κακοποιημένες σκυλίτσες και στα κουτάβια τους δεν υπάρχει προς το παρόν, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Ο Θωμάς ως φοβικό σκυλάκι πάντως θα ήταν ότι πρέπει για μια τέτοια έρευνα.

Ο φίλος που βρήκε τη μαμά σκυλίτσα ενημερώνει φίλους και γνωστούς ότι υπάρχουν κουτάβια για υιοθεσία. Ο Θωμάς, ο κατάμαυρος αυτός κούταβος διάλεξε αρκετά γρήγορα το αφεντικό του. Πήγε στα πόδια της ανθρώπινης μαμάς του που πήγε για επίσκεψη, έχωσε τη μουσούδα του στα πόδια της και την κοίταξε για αγκαλιά. Ο Θωμάς υιοθετήθηκε σε 10 λεπτά. Τυχερός ο Θωμάς. Διάλεξε μια διαφορετική μαμά, χρήστρια αναπηρικού αμαξιδίου.

Συνήθως όταν βλέπεις χρήστες αμαξιδίων με σκυλί σκέφτεσαι ότι είναι σκύλος βοηθός, όμως αυτό δεν είναι ο κανόνας, πολλοί χρειάζονται απλά ένα κατοικίδιο όπως και οι μη ανάπηροι σκυλοκηδεμόνες. Περιττές οι λεπτομέρειες για το ποσό δύσκολη είναι η πρόσβαση ατόμων με αναπηρικό στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα σκυλοπαρκα όταν είσαι σε αναπηρικό. Αυτό είναι ζήτημα για άλλο μπλογκ. Βρέθηκαν λοιπόν σκυλάνθρωποι και φίλοι για τις βόλτες του Θωμά κι όλα πήγαιναν καλά. Έφτασε όμως ο καιρός να μετακομίσουν στο εξωτερικό Θωμάς και μαμά, λόγω δουλειάς και λόγω πρόσβασης-ποιότητας ζωής.

Η ατυχία δυστυχώς έρχεται το 2020 όπου η πανδημία στερεί το Θωμά από τη μαμά του γιατί ακυρώνονται 3 πτήσεις του για Ιρλανδία λόγω κλείσιμο αεροδρομίων. Τζάμπα οι προετοιμασίες για τον ερχομού του, το κρεβατάκι του που έμεινε άδειο με τα παιχνίδια και τις λιχουδιές του να περιμένουν στο Κορκ. Αφήνοντας τον Μάρτιο, Απρίλιο και Ιούνιο όπου πτήσεις δεν πετάνε από Αθήνα για Ιρλανδία, και για ανθρώπους και για σκυλιά, φτάνει το τέλος του 2020 και ξεκινάει η 4η προσπάθεια μεταφοράς του Θωμά στο εξωτικό Κορκ στις 4 Γενάρη.

Κι ενώ η μαμά του Θωμά πετάει Αθήνα το Δεκέμβρη, κανονίζει «κονβόι» βοήθειας με αμάξι για την μεταφορά Θωμά-μαμάς από αεροδρόμιο Δουβλίνου για Κορκ, με πρόσληψη dog-walkers για τις καθημερινές του βόλτες στα απέραντα πάρκα του Κορκ, με φίλους να είναι ενημερωμένοι για βοήθεια φτάνοντας Κορκ, η Aegean (η μοναδική εταιρεία που πετάει σκυλιά απευθείας στις πτήσεις της από Αθήνα-Δουβλίνο ως cargo), ακυρώνει την πτήση για Ιρλανδία. Δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση επιβατών για αυτήν την πτήση μας λέει η εταιρεία και λόγω του γενικού σκηνικού πανδημίας, απλά δεν μπορεί να μας πετάξει πίσω σπίτι μας. Μας δίνει κουπόνι για επόμενη πτήση ή και επιστροφή χρημάτων για όσους θέλουν. Τι να τα κάνεις τα χρήματα σε αυτήν τη φάση όμως, ο Θωμάς δε θα πετάξει με τη μαμά του.

Μακάρι η Aegean να ήξερε ότι αυτή η πτήση δεν ήταν μια απλή πτήση εξωτερικού αλλά ο δρόμος επανένωσης του Θωμά με τη μαμά του. Που να «καταγγείλει» κάποιος ότι αυτή η ακύρωση πτήσης φέρνει μια μεγάλη απώλεια κι έναν ακόμα αποχωρισμό ενός τόσο σημαντικού δεσμού όπως αυτού του ανθρώπινου γονιού με το κατοικίδιο-οικογένεια του. Εάν η Aegean το ήξερε αυτό, ίσως να μας πετούσε. Ίσως και όχι.

Η πανδημία του 2019-2020 μας στερεί πολλά πράγματα πέρα από την απώλεια-θάνατο αυτών που νοσήσαν βαριά από τον ιό και την οικονομική καταστροφή που έφεραν οι περιορισμοί. Στερούνται γονείς τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, άλλοι τους συντρόφους τους, άλλοι τους φίλους τους κι άλλοι τα κατοικίδια τους. Το να αποχωρίζεται κάποιος/α το κατοικίδιο του/της δεν έχει μικρότερη αξία από τον αποχωρισμό ανθρώπων, αυτό το ξέρουμε σχεδόν όλοι οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση. Βλέπεις άλλους να παρατάνε τα ζωάκια που είχαν για οικογένεια κι άλλους να μην μπορούν να σμίξουν με αυτά.

Ο Covid-19 προς το παρόν κερδίζει το Θωμά με 4-0, ελπίζουμε όμως από Μάρτιο να ξεκινήσουν οι πτήσεις της Aegean και να μη φτάσουμε στο 5-0. Δε ζούμε και στη Χαβάη για να μας ταιριάζει το σκορ.

Ο Θωμάς όσο βρίσκεται Αθήνα και μέχρι να μετακομίσει στο Ιρλανδικό του σπίτι,, μένει με τις 2 νταντάδες του και είναι καλά. Η μαμά του Θωμά και τα κουτάβια που επέζησαν υιοθετήθηκαν όλα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια