Γράφει ο Δημήτρης Τσίρκας

Αυριανισμός, λέει, τα αστεία για το φανελάκι του Τσιόδρα. Ο χαβαλές, δηλαδή, στο σόσιαλ μήντια, λυκειακού επιπέδου που δεν αναπαράγει σεξιστικά ή άλλα μειωτικά στερεότυπα, αλλά σαρκάζει τη δημόσια εικόνα ενός προσώπου εξουσίας.

Να μιλήσετε για τις πολιτικές του τότε, όχι για το ντύσιμό του, αντιτείνουν. Μάλιστα…

Μιλάμε για τον άνθρωπο που ένα ολόκληρο μηντιακό σύστημα του φιλοτεχνεί εδώ και μήνες το προφίλ του επιστήμονα – αγίου – σωτήρα, αξιοποιώντας ακριβώς το προσωπικό του στιλ: το πόσο σεμνός, μειλίχιος και ευαίσθητος είναι που δακρύζει ον κάμερα για τον παππού που κινδυνεύει και που αν και κορυφαίος επιστήμονας, είναι ταυτόχρονα και καλός χριστιανός που ψέλνει στην εκκλησία.

Τόσο που κατάφεραν να τον μετατρέψουν σε ιερό τοτέμ, ώστε η παραμικρή απόπειρα κριτικής στα πεπραγμένα του να αντιμετωπίζεται ως βλασφημία. Και αυτή η αγιοποίησή του, στηριγμένη όχι στην πολιτική και επιστημονική αποτελεσματικότητά του, αλλά στο προσωπικό του στιλ, να χρησιμοποιείται για να συγκαλυφθεί η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας στο δεύτερο κύμα.

Πολλούς όμως, αντί να τους ενοχλεί η αισθητικοποίηση της πολιτικής από την εξουσία, τους εξοργίζει η αυθόρμητη αντίδραση του κόσμου σε αυτή την αισθητικοποίηση. Αντί να στηλιτεύουν την εξουσία που κάνει το ανούσιο ουσιαστικό για να συγκαλύψει το επίδικο, κουνάνε το δάχτυλο στη «χυδαία» πλέμπα που στέκεται στο ανούσιο. Να γιατί θα μας γλεντάνε οι Τραμπ και η alt right για πολλά χρόνια ακόμα.

 

Διαβάστε από την άλλη την άποψη της Μαρίας Ντεντούση:

Δεν έχει καμία σημασία αν το φανελάκι του Τσιόδρα ήταν λερωμένο

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια