Οι στοές του Αθηναϊκού κέντρου έχουν μια ξεχωριστή γοητεία, κάθε μια με το δικό της παρελθόν. Άραγε κοντοστεκόμαστε πια να τις γνωρίσουμε; Ή απλώς τις προσπερνάμε βιαστικοί κυνηγώντας τους ρυθμούς της πόλης; Σήμερα βολτάρουμε προς την ιστορική στοά Κοραή, με προορισμό το Delight café – bistro, που θέλει να φέρει το κοινό ξανά στη στοά, όλες τις ώρες. Για να την κάνει στέκι, όχι απλώς να τη διασχίσει.

*Διάβασε ακούγοντας: «Sweet Bunch» του Γιώργου Χατζηνάσιου

Η στοά, ή galleria, Κοραή, έχει αφήσει το δικό της στίγμα στην πόλη, διαδραματίζοντας κάθε εποχή διαφορετικό ρόλο: Φιλόδοξο αρχιτεκτονικό στοίχημα στις αρχές του 20ου αιώνα ως τμήμα του Μεγάρου της Εθνικής Ασφαλιστικής, επιτάσσεται από τη ναζιστική Kommandatur στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατόπιν βραχυπρόθεσμα, από το Ε.Α.Μ., αργότερα αποκτά εμπορικό πρόσωπο, και λόγω γειτονιάς, γίνεται χώρος συνάθροισης διανοούμενων και καλλιτεχνόκοσμου, αλλά και καταφύγιο μετά από πορείες. Σήμερα, περιστοιχίζεται από υπηρεσίες, χώρους τέχνης, χώρους εστίασης, το μουσείο ιστορικής μνήμης. Μοιάζει μάλλον με πέρασμα, ή και στάση για σύντομο καφέ και γρήγορο φαγητό. Μπορεί λοιπόν να ξανα-αποκτήσει παλμό; Το Delight απαντά καταφατικά, και πιστεύει πως «η πόλη δεν ξεχνά το παρελθόν της».

Έχοντας κλείσει μόλις ένα έτος, το Delight café-bistro λειτουργεί στην καρδιά της στοάς Κοραή από τον Ιανουάριο του 2018. Υπό νέα ιδιοκτησία, διατηρώντας το όνομα του παλαιού χώρου, μα διαφοροποιώντας τη φιλοσοφία με διαφορετικές πινελιές. Μάθαμε ότι το Delight είναι μια «τρέλα που έγινε πραγματικότητα» από μια έμπειρη ομάδα, πρώτα φίλων και μετά συνεργατών, που αγαπά πολύ την Αθήνα, που πιστεύει ότι «το κέντρο είναι έρωτας». Χωρίς καμία αναχρονιστική διάθεση, μας μίλησαν με νοσταλγία για τα στοιχεία μιας πιο ανθρώπινης Αθήνας του όχι και τόσο μακρινού κάποτε. Της Αθήνας που σε καλούσε να την περπατήσεις, να ψάξεις χωρίς δισταγμό νέα στέκια, να μιλήσεις με γνωστούς και αγνώστους. Εκείνα τα στοιχεία που παραμένουν πάντα στη μνήμη παλαιότερων εραστών της πόλης, και γεννιούνται στις καρδιές των νέων. Αυτά που συναντάς σε μικρότερες συνοικίες και γειτονιές. Ναι, ακόμα και στο κέντρο.

Αρκετά όμως με το χτες. Στο σήμερα, που διαβάζεις αυτές τις γραμμές, το Delight θέλει να ενώσει το σύγχρονο με το νοσταλγικό. Στην καρδιά ενός πολυπληθούς και πολυπολιτισμικού κέντρου, με μεγάλο, φιλόξενο χαμόγελο θέλει να θυμίσει, και να θυμηθεί, τί σημαίνει «στέκι» στην πόλη. Με διάθεση για συνεχή εξέλιξη και ανοιχτά αυτιά σε προτάσεις, επιδιώκει να απευθύνεται, κυριολεκτικά, σε όλους, και προσπαθεί να επιφυλάσσει κάτι ελκυστικό για τον καθένα. Προσφέροντας κάτι διαφορετικό, ποιοτικό και τίμιο, που το σηκώνει η τσέπη σου. Και, ναι, όλες τις ώρες! Ένα γουστόζικο café-bistro από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ.

Κι αφού ξεκινάμε απ’ το πρωί, το μυαλό πάει αυτομάτως στον καφέ. Η όρεξή μας ζήτησε cappuccino, κουβεντιάζοντας και χαζεύοντας την κίνηση στη στοά. Αν προτιμάς τον ελληνικό καφέ, εδώ θα τον χαρείς μερακλίδικο, γιατί ετοιμάζεται, κυριολεκτικά, στη χόβολη.  Κι αν θες εναλλακτικές, μπορείς να απολαύσεις βιολογικό τσάι και αφεψήματα από φρέσκα βότανα και μυρωδικά, αλλά και φρέσκους χυμούς. Α, ρώτα να σου πουν για τα γλυκά ημέρας, αν δε θες μοναχικό το ρόφημά σου!

Περνάς από τη στοά, και σου ‘ρχεται μια πείνα, μια λιγούρα; Πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ, το Delight δηλώνει “Bistro”, κι αυτό ακριβώς είναι. Εδώ θα δοκιμάσεις φαγητό τίμιο με διάθεση πειραματισμού, με έμφαση σε ελληνικά υλικά και συνεργασίες με Έλληνες παραγωγούς. Ετοιμάσου να σου ανοίξει η όρεξη αγαπητέ αναγνώστη, όσο (ξανα)ανοίγει κι η δική μας. Κάναμε μια απολαυστική κουβέντα με το chef Βασίλειο Γιαννόπουλο, ο οποίος επιμελείται το μενού και τη φιλοσοφία πίσω από αυτό. Και μετά περάσαμε από τη θεωρία στην πράξη, κοινώς ΦΑΓΑΜΕ. Όσα θα δεις παρακάτω.

Έστω μια ματιά στον κατάλογο των sandwiches, θα σου δώσει να καταλάβεις τη διάθεση για πειραματισμό στη δημιουργία του φαγητού. Με φιλοσοφία κάθε sandwich να παντρεύει διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, γίνεται παιχνίδι μεταξύ κλασικών και ιδιαίτερων γεύσεων, με αποτελέσματα για όλα τα γούστα. Βάση της φιλοσοφίας είναι τα ιδιαίτερα, φρεσκοζυμωμένα ψωμιά : μπαγκέτες γαλλικού τύπου, χωριάτικες μπαγκέτες, brioche, ψωμί με αλεύρι κάνναβης, ψωμί με κολοκυθόσπορο, ψωμί ζυμωμένο με παντζάρι και καρύδι (ναι, ναι!), ψωμί τύπου panini για open sandwich.

Και κάθε ψωμί παντρεύεται με ένα  διαφορετικό συνδυασμό υλικών, ειδικά εμπνευσμένο πάνω σε εκείνο. Εμπιστέψου τις προτάσεις του chef, και, συμβουλή μας, μη ζητήσεις προσθαφαιρέσεις υλικών. Θα αποζημιωθείς.  Δεν ξέραμε τί να πρωτοδιαλέξουμε! Δοκιμάσαμε το panini με γαλοπούλα καπνιστή, φέτα, αυγό τηγανιτό, ντομάτα, αβοκάντο, βαλεριάνα, το Breton rustic, με σύγκλινο, πάντρεμα ξινομυζήθρας και μετσοβόνε, ντοματίνια, μουστάρδα dijon, και τη μπαγκέτα κολοκυθόσπορου, με ψητά λαχανικά, χαλούμι, λιαστή ντομάτα και άνηθο.

Ξεφυλλίζοντας παρακάτω τον κατάλογο, θα βρεις μια σειρά επιλογών σε κρύα και ζεστά πιάτα, για το γεύμα σου. Συγκεκριμένα σε αριθμό, εκτελεσμένα στην εντέλεια, με έμφαση σε απλές γεύσεις και φρέσκα υλικά:

4 επιλογές για δροσερές, χορταστικές σαλάτες, για ελαφρύ γεύμα. Εμείς διαλέξαμε την πολύχρωμη με κινόα, baby σπανάκι, λόλα, ρόδι, καρύδι και dressing εσπεριδοειδών.

2 επιλογές σε πιάτα ζυμαρικών, με επιλογή σε πένες ή ταλιατέλες. Δοκιμάσαμε την ολόφρεσκη πέστο με βασιλικό, κουκουνάρι, παρμεζάνα και διακριτική πινελιά δυόσμου.

Και δύο ζεστά πιάτα, από τις 4 προτάσεις του chef: Κοτόπουλο φιλέτο, ψημένο ζουμερό με σάλτσα μουστάρδας, φρεσκοτηγανισμένες πατάτες και σαλάτα. Το μεγαλείο της απλότητας.

Και, φυσικά, το best-seller, η Βurger-άρα, με διπλό μπιφτέκι από ελληνικό μοσχάρι, τυρί cheddar, Barbeque sauce, καραμελωμένο κρεμμύδι και μαρούλι. Κόλαση.

Το Delight όμως κλείνει το μάτι και στο αλκοόλ! Θα πας ένα σινεμά, δίπλα είναι το Άστυ και το Άστορ, ένα θέατρο, μια βόλτα, να μην πιείς ένα ποτάκι μετά; Cocktails, Spirits, Μπύρες. Και κυρίως, όπως φαίνεται στο καροτσάκι της εισόδου, Κρασί. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε 4 ετικέτες λευκό, 3 ετικέτες κόκκινο, 2 ετικέτες ροζέ και 2 επιδόρπιους οίνους (τους οποίους μάθαμε ότι προτιμά δεόντως το γυναικείο κοινό!). Ξεροσφύρι; Ουχί!  Σε περιμένουν πρωτότυπες ποικιλίες τυριών-αλλαντικών (μεγάλη ή μικρή) για να τσιμπήσεις, μεταξύ άλλων, jamon, καπνιστό κοτόπουλο, σαλάμι σπιανάτα, μπλε τυρί, χαλούμι, παρέα με αλοιφές όπως chutney, sauce γραβιέρας, πικάντικη μουστάρδα.

Με ένα σπάνιο αίσθημα συλλογικότητας, που δύσκολα συναντάς σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, η ομάδα του Delight επιμένει: «θέλουμε να κάνουμε τη στοά ξανά στέκι, σημείο συνάντησης, όλη την ημέρα. Όχι μόνο τις εργάσιμες ώρες. Κι αν έρθει ο κόσμος στη στοά, θα έρθει και στο Delight. Εμείς περιμένουμε να τους υποδεχτούμε». Κι αν έρθει, θα θέλει να επιστρέψει, όπως κάνει ένα χρόνο τώρα, κι όπως θα κάνουμε κι εμείς. Για το φιλόξενο χαμόγελο, για τον ωραίο καφέ, για το λαχταριστό φαγητό, για το χαλαρωτικό ποτό. Για τις εκπλήξεις που ετοιμάζει, στο άμεσο μέλλον. Και γιατί αγαπάμε τις στοές της πόλης, και θέλουμε να τις δούμε να ξαναζωντανεύουν. Είπαμε, «το κέντρο είναι έρωτας».

Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Γκίκα

DELIGHT CAFÉ – BISTRO

Διεύθυνση: Κοραή 4, Αθήνα

Περισσότερες πληροφορίες στη fanpage τους στο Facebook

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Θα ήθελε να ήταν vigilante και να γυρίζει μες στης πόλης στα στενά. Σε αυτό το σύμπαν, ίσως αυτός να είναι ένας λόγος που έγινε Πολεοδόμος Μηχανικός. Από εκείνους που πιστεύουν στις συμμετοχικές μορφές χωρικού σχεδιασμού. Δηλώνει απενοχοποιημένα σινεφίλ, ερωτευμένη με τη μουσική, μονίμως έτοιμη για (μικρά και μεγάλα) ταξίδια προς κάθε προορισμό, παθιασμένη με την αναζήτηση ιδιαίτερων γεύσεων στο φαγητό, στον καφέ (άντε και) στο ποτό. Γράφοντας, θέλει να εκφράζει όσα αγαπά, «ταξιδεύοντας» σε κρυφές και φανερές γωνιές της πόλης με τις ανεξάντλητες εκπλήξεις.

Related Posts