Ιδιοκτήτης κινηματογράφου στο Χαλάνδρι δεν επέτρεψε  την είσοδο σε εκπαιδευόμενο σκύλο-οδηγό κατήγγειλε η πρόεδρος της σχολής σκύλων οδηγών Λάρα Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου.

Το περιστατικό σημειώθηκε το Σάββατο 18 Ιανουαρίου το απόγευμα στον κινηματογράφο Αίγλη στη Λεωφόρο Πεντέλης.

Ακολουθεί η δημοσίευση της Ιωάννας Μαρίας Γκέρτσου:

“Ιδιοκτήτης κινηματογράφου στο Χαλάνδρι δεν επιτρέπει την είσοδο σε εκπαιδευόμενο σκύλο-οδηγό. Με καλεί η εθελόντρια που τον έχει. Πηγαίνουμε στο ΑΤ. Του λένε κι εκεί πως οι σκύλοι-οδηγοί και οι εκπαιδευόμενοι σκύλοι-οδηγοί, μπαίνουν παντού.

«Μα πώς;» Αναρωτιέται ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης «Αφού ο σκύλος μπορεί να αφοδεύσει, να γαβγίσει, να επιτεθεί….»

Του εξηγούμε πως οι σκύλοι αυτοί, εκπαιδεύονται με πολύ προσοχή για να γίνουν τα μάτια των ανθρώπων που δεν μπορούν να δουν και να έχουν τη ζωη τους υπ’ ευθύνη τους. Επέμενε ο κύριος πως μπορούμε να πάμε στο σινεμά, να μας κεράσει ό,τι θελουμε αλλά ο σκύλος θα πρέπει να παραμείνει δεμένος στο παγκάκι.

Του εξηγούμε πως ο ρόλος των σκύλων-οδηγών είναι να βρίσκονται δίπλα στον άνθρωπο αλλιώς δεν μπορούν να γίνουν τα μάτια του. Πως εκπαιδεύονται για 2 χρόνια με πολύ κόπο κι αφιλοκερδώς.

«Μα….. ο κινηματογραφος είναι προσβάσιμος! Έχει τρεις ράμπες για αναπήρους αλλά δεν προσφέρει υπηρεσίες σε τυφλούς. Αφού οι τυφλοί… δεν μπορούν να δουν την ταινία»…

Όταν τον ρώτησα αν θα σκέφτονταν έτσι αν το παιδί του ήταν τυφλό, χτύπησε τρεις φορές ξύλο….

Ανένδοτος, μας ζήτησε πολλές φορές να τον λυπηθούμε επειδή είναι μικρομεσαίος επιχειρηματίας. Όμως όταν του πρότεινα να του κάνω θετική διαφήμιση, βγάζοντας πχ μια φωτογραφία μέσα στον κινηματογράφο μαζί με τη Μέη, τον σκυλο-οδηγό μου, είπε: «λυπάμαι πάρα πολύ αλλά τον σκυλο δεν πρόκειται να τον βάλω μέσα κι ας συνοδεύει εσάς!»

Η συμβουλή των αστυνομικών ήταν να τον αφήσουμε να ενημερωθεί αφού μιλήσει με τους δικηγόρους του και να σκεφτεί.

Η εντύπωση η δική μας, είναι πως η νομοθεσία δεν μας καλύπτει. Θα έπρεπε να προβλέπει αυτόφωρη διαδικασία κι άμεσο διοικητικό πρόστιμο αντί να μπλέκουμε σε μακροχρόνιες δικαστικές μάχες.

Η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει για να γίνεται σεβαστή η δουλειά μας και η επιλογή των τυφλών ανθρώπων να κυκλοφορούν με σκύλους – οδηγούς και να πηγαίνουν όπου θέλουν, χωρίς να τους κρίνει κανείς.

Η αστυνομία, βγάζει ανήλικους από τους κινηματογράφους με ένα τηλεφώνημα αλλά αυτή τη φορά, ο κύριος βγήκε λάδι. Έφυγε από το ΑΤ κι ας υπάρχει νόμος που να επιτρέπει την είσοδο των σκύλων-οδηγών παντού. Διότι έπρεπε εμείς να εκτεθούμε σε μια μακροχρόνια διαδικασία προσπαθώντας να αποδείξουμε τα αυτονόητα.

Υπενθυμίζω πως η περιβόητη δίκη του οδηγού λεωφορείου – συνδικαλιστή που κάλεσε την αστυνομία επειδή ανέβηκα στο όχημα με τον σκύλο-οδηγό μου, ακυρώθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελέα που έκρινε πως τα στοιχεία δεν επαρκούν για την παραπομπή της υπόθεσης στο δικαστήριο. Λες και δεν κλήθηκε η ΕΛΑΣ, δεν υπήρξε σκύλος-οδηγός, δεν ζήτησε δημόσια συγνώμη ο ΟΑΣΑ…

Η νομοθεσία από μόνη της δεν αρκεί. Δεν γίνεται κάθε φορά, να κάνουμε μηνύσεις για κάτι που προβλέπει ο νόμος. Η αστυνομία θα πρέπει να έχει αυτόκλητο ρόλο, επιβάλλοντας άμεσα πρόστιμο για παρεμπόδιση εισόδου σκύλου-οδηγού. Επιτέλους.

Η νοοτροπία που έχουμε προς τους τυφλούς, η βοήθεια που δεν τους παρέχουμε ως προς τις υπηρεσίες που θα έκαναν την ζωή τους ευκολότερη, αντανακλάται άμεσα
από την πολιτεία και τους πολίτες της.”

*Φωτογραφία αρχείου από laraguidedogs.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια