Συνεχίζει να μπλοκάρει αθρόα λογαριασμούς το Facebook, λόγω αναρτήσεων που σχετίζονται με την υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα. Ανάμεσα στους χρήστες που υφίστανται τις απαγορεύσεις βρίσκονται πολλοί δημοσιογράφοι και δικηγόροι. Τελευταίο είναι το παράδειγμα του Θανάση Καμπάγιαννη, του εμβληματικού και αγωνιστή δικηγόρου που πρωτοστάτησε στη δίκη ενάντια των ναζιστών της Χρυσής Αυγής.

Σημειώνεται ότι πριν λίγες ημέρες η ιστοσελίδα avgi.gr είχε στείλε αίτημα με το οποίο ζητούσε από το Facebook να πάρει θέση για τις καταγγελίες πως εξαφανίζονται αναρτήσεις ή απενεργοποιούνται λογαριασμοί λόγω σχολίων για τον απεργό πείνας.

Στην απάντησή τους οι εκπρόσωποι του Facebook ανέφεραν ότι «οι τρομοκράτες, οι βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες και οι οργανώσεις μίσους δεν έχουν θέση στο Facebook και το Instagram” και πρόσθεσαν ότι σύμφωνα με την πολιτική τους για τα Επικίνδυνα Άτομα και Οργανώσεις, απαγορεύουν σε μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως ο κ. Κουφοντίνας, να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες τους, καθώς επίσης, αποκλείουν δημοσιεύσεις που επιδοκιμάζουν ή υποστηρίζουν αυτά τα άτομα και τις ενέργειές τους κάθε φορά που λαμβάνουν σχετική γνώση.

Από την άλλη επισήμαναν ότι “η ουδέτερη τοποθέτηση αναφορικά με τρομοκρατικές ομάδες και η πληροφόρηση των Μέσων σχετικά με τις ενέργειές τους δεν αντιτίθενται στους κανόνες μας».

Η ειδοποίηση για περιορισμούς από το facebook όπως εμφανίζεται στον λογαριασμό του Θανάση Καμπαγιάννη

Εκείνο που ωστόσο παρατηρείται είναι ότι οι περιορισμοί επιβάλλονται ακόμη και σε χρήστες οι οποίοι προχωρούν σε αναρτήσεις με αμιγώς ενημερωτικό, άρα και ουδέτερο, χαρακτήρα.

Επίσης, τίθεται το ερώτημα μέχρι που φτάνουν τα όρια αυτής της πολιτικής, καθώς σε σχέση με τον Δ. Κουφοντίνα, θέση παίρνουν, ειδικά τις τελευταίες ώρες όλο και περισσότερα πολιτικά πρόσωπα. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απηύθυνε έκκληση μάλιστα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για δικαίωση του αιτήματος του κρατουμένου.

Ιδαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα συμπεράσματα στα οποία προχωρά το avgi.gr μετά τις απαντήσεις.

Σε σχέση με τη δήλωση των εκπροσώπων της εταιρείας, πως η πλατφόρμα αποκλείει «δημοσιεύσεις που επιδοκιμάζουν ή υποστηρίζουν αυτά τα άτομα και τις ενέργειές τους», το ερώτημα θέτει το μέσο είναι το εξής: “Αποτελεί επιδοκιμασία μία έκκληση να μην πεθάνει ένας κρατούμενος,που έχει επιλέξει το συγκεκριμένο μέσο διεκδίκησης που είναι άσχετο με τις πρότερες πράξεις του; Αυτό άλλωστε ήταν το νόημα πολλών εκ των αναρτήσεων που προκάλεσαν παρέμβαση του facebook.”

Επιπρόσθετα, σημειώνει το avgi.gr, η φράση «κάθε φορά που λαμβάνουμε σχετική γνώση», είναι άγνωστο σε τι ακριβώς αντιστοιχεί. Η «Ομάδα Αλήθειας» της ΝΔ επιχείρησε να ισχυριστεί πως υπάρχει αυτόματη διαδικασία (αλγόριθμος) που «κόβει» τις αναρτήσεις. Ανέφερε συγκεκριμένα πως «ο αλγόριθμος του facebook μπλοκάρει τις συγκεκριμένες αναρτήσεις». Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε θα είχαν κοπεί και χιλιάδες αναρτήσεις ή σχόλια στους λογαριασμούς της Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού.

Υπάρχουν λοιπόν, ισχυρές ενδείξεις πως η «σχετική γνώση» συνίσταται σε ειδοποιήσεις και αναφορές (“reports”) που γίνονται μαζικά από άλλους χρήστες σε συγκεκριμένους χρήστες του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια