Ένα μεγάλο βήμα πίσω για την ενημέρωση και την προστασία των πολιτών από την αστυνομική βία έγινε χτες στη Γαλλία, καθώς ψηφίστηκε η διάταξη που απαγορεύει τη φωτογράφιση αστυνομικών και τη μετάδοση εικόνων εν ώρα υπηρεσίας.

Το νομοσχέδιο για την “καθολική ασφάλεια” όπως ονομάζεται και περιλαμβάνει το σχετικό άρθρο, είχε προκαλέσει από την αρχή της συζήτησής έντονες αντιδράσεις με τις δημοσιογραφικές ενώσεις και τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα να καταγγέλλουν ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμόζεται όχι μόνον στα μέσα ενημέρωσης, αλλά σε οποιονδήποτε πολίτη φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί μια αστυνομική επιχείρηση.

Στο ίδιο πνεύμα και οι ανακοινώσεις που έβγαλαν η Διεθνής Αμνηστία και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα υποστηρίζοντας ότι η λέξη «πρόθεση» στη διάταξη είναι ασαφής και δύσκολο να αποδειχθεί και ο νόμος θα μπορούσε χρησιμοποιηθεί από την αστυνομία για λογοκρισία και άλλους σκοπούς, όπως κάλυψη τυχόν βίαιων συμπεριφορών.

Και σε κινηματικό επίπεδο υπήρξαν όμως αντιδράσεις, καθώς σε πολλές πόλεις της Γαλλίας χιλιάδες πολίτες βγήκαν στον δρόμο και διαμήνυσαν ότι ο “νόμος-φονέας των ελευθεριών” δεν πρόκειται να περάσει.

Παρόλα αυτά η γαλλική Εθνοσυνέλευση υπερψήφισε τη διάταξη, τροποποιώντας μόνο το σκέλος που αφορά την τιμωρία με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ όποιου διανείμει «την εικόνα του προσώπου ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ταυτοποίησης» αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας, εφόσον απειλείται «η σωματική ή πνευματική ακεραιότητά τους».

Έντονη ήταν η αντίδραση και από τους βουλευτές της Αριστεράς, όπως και ορισμένους βουλευτές του κεντρώου κόμματος MoDem (σύμμαχοι της προεδρικής πλειοψηφίας), οι οποίοι ζήτησαν να καταργηθεί εντελώς το άρθρο.

*Χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από την ΕΦΣΥΝ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X