Γράφει η Χρύσα Βαϊνανίδη

Τα καλλιτεχνικά καταργούνται στο Λύκειο και όχι στο Γυμνάσιο (θα διδάσκονται μια ώρα ανά τάξη). Η είδηση περί δήθεν κατάργησης των καλλιτεχνικών στο Γυμνάσιο διαδόθηκε από άρθρο που εστάλη σε μέσα ενημέρωσης ως πρόσφατο και το οποίο ήταν αναρτημένο στο site της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων χωρίς ημερομηνία δημοσίευσης, την οποία και προσέθεσαν μετά το σάλο (το άρθρο ήταν του 2013). Στο ίδιο άρθρο, πέρα από την κατάργηση των καλλιτεχνικών στο Γυμνάσιο που δεν ισχύει, υπήρχε εκτενής αναφορά και σε όλες τις αλλαγές στο Λύκειο, οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν τότε αλλά εφαρμόζονται σήμερα – όπως ο εξοβελισμός των Καλλιτεχνικών αλλά και η κατάργηση των μαθημάτων Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο που είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (!) για την εισαγωγή σε σχολές όπως οι Αρχιτεκτονικές κτλ.

Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν και άλλες δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο οι οποίες αναφέρονταν ξεκάθαρα στην κατάργηση των καλλιτεχνικών στο Λύκειο (που ισχύει) τα ελληνικά hoaxes κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι «fake news η κατάργηση των Καλλιτεχνικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» και ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή ούτε στο Γυμνάσιο ούτε στο Λύκειο. Μετά τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών και εικαστικών κάτω από την ανάρτησή τους, αναγκάστηκαν να «ανασκευάσουν» διακριτικά το περιεχόμενο της είδησης, αλλά χωρίς να αλλάξουν τον τίτλο της δημοσίευσης που παραμένει παραπλανητικός. Και όποιος/α κατάλαβε, κατάλαβε.

Για να μην υπάρχει λοιπόν σύγχυση, καταργούνται -μεταξύ άλλων- τα μαθήματα επιλογής στην Α’ Λυκείου, μεταξύ των οποίων και η Καλλιτεχνική Παιδεία (Εικαστικά, Μουσική, Θεατρολογία) και τα Ειδικά Καλλιτεχνικά μαθήματα του Ελεύθερου Σχεδίου και του Γραμμικού Σχεδίου στη Γ’ Λυκείου.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια