Ακόμα ένα μάθημα προς την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των προσφύγων και μεταναστών δίνει η Πορτογαλία. Όπως ανακοίνωσαν οι πορτογαλικές αρχές, θα θεωρούνται μόνιμοι κάτοικοι της χώρας έως την 1η Ιουλίου, ώστε να έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας της χώρας εν μέσω της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων της Πορτογαλίας, πρόκειται για μέτρο στο πλαίσιο της προσπάθειας πρόληψης μετάδοσης του κορονοϊού, ενώ προβλέπει τον περιορισμό των επαφών μεταξύ των αιτούντων άσυλο με τους άνδρες της συνοριοφυλακής.

Οι αιτούμενοι, περιλαμβανομένων αυτών που ζητούν άσυλο, χρειάζεται μόνο να έχουν στοιχεία ότι υπάρχει αίτημα σε εξέλιξη για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας, σε επιδόματα πρόνοιας, τραπεζικούς λογαριασμούς και σε συμβόλαια εργασίας και μίσθωσης.

«Οι άνθρωποι δεν μπορεί να στερούνται του βασικού δικαιώματος στην υγεία και την πρόνοια μόνο και μόνο επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου του αιτήματος ασύλου. Σε αυτές τις ιδιαίτερες καταστάσεις, τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών θα προστατευθούν», δήλωσε στο Reuters η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων Κλαούντια Βελόζου.

Στην Πορτογαλία έχουν καταγραφεί 5.170 κρούσματα Covid-19 και 100 θάνατοι, αριθμός συγκριτικά πολύ μικρός σε σχέση με τη γειτονική της Ισπανία και οι αρχές εκτιμούν ότι στη χώρα η επιδημία θα κορυφωθεί τέλη Μαΐου.

Αυτήν τη στιγμή δεν είναι γνωστό πόσες αιτήσεις ασύλου εκκρεμούν στη χώρα, ωστόσο σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, το 2019 ζούσαν στην Πορτογαλία 580.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ 135.000 άνθρωποι πήραν άδεια παραμονής.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]