Στη νησίδα Γυαλί κοντά στην Νίσυρο βρίσκεται εδώ και χρόνια σε εξέλιξη λατομική δραστηριότητα τέτοιου μεγέθους που πλέον το νησί απειλείται κυριολεκτικά με εξαφάνιση.

Πρόσφατα μάλιστα στο νησί βρέθηκε ένα αψιδωτό αρχαίο κτήριο της Τελικής Νεολιθικής εποχής (4η χιλιετία π.Χ.).

Επειδή το ανεκτίμητης αξίας κτίσμα αυτό εμποδίζει τις εξορυκτικές δραστηριότητες της εταιρείας ΛΑΒΑ ΑΕ (Όμιλος Εταιρειών ΗΡΑΚΛΗΣ και τώρα μέλος του πολυεθνικού Ομίλου Lafarge), αποφασίστηκε να μεταφερθεί σε άλλο σημείο κοντά στην παραλία ή όπου περισσεύει χώρος! Για τη συγκεκριμένη εξέλιξη διαμαρτύρεται έντονα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με επιστολή του:

“Η μεταφορά του αψιδωτού κτηρίου σε άλλη θέση υποβαθμίζει τις πολλαπλές αναγνώσεις του μνημείου, καθώς και το γεγονός ότι αποτελεί μοναδική μαρτυρία του εκτεταμένου οικισμού αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος της νεολιθικής περιόδου. Τυχόν «ανάδειξή» του σε άλλη θέση από την αυθεντική του, θέτει το κτίσμα σε σοβαρό κίνδυνο, καθώς τα υλικά δομής του (αδροδουλεμένοι λίθοι χωρίς συνδετικό κονίαμα) δεν επιτρέπουν την ασφαλή μεταφορά του, ενώ η πληροφορία που θα μεταφέρει στους όποιους επισκέπτες (που έως σήμερα άλλωστε δεν επιτρέπονται στο νησί) θα είναι εσφαλμένη.

Ουσιαστικά η μεταφορά του αψιδωτού κτίσματος δεν συνδέεται ούτε με την προστασία, ούτε με την ανάδειξη του μνημείου, αλλά αποσκοπεί στην επέκταση της εκμετάλλευσης του ορυχείου και στην περιοχή των νεολιθικών καταλοίπων, επιτρέποντας την εξορυκτική δραστηριότητα και εκεί, τη στιγμή μάλιστα που η εταιρεία εκμετάλλευσης δεν έχει ακόμη προχωρήσει στις συμβατικές υποχρεώσεις της περί αποκατάστασης του λατομείου (δενδροφυτεύσεις κ.α.).”

Το Γυαλί επίσης αποτελεί διπλή περιοχή Natura 2000 με κωδικούς GR4210032 και GR4210007 και φιλοξενεί σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας. Και εκτός αυτού, αναγνωρισμένο τοπίο φυσικού κάλλους! Αλλά αυτά είναι μικρής σημασίας στην Ελλάδα!!! Προέχει η “ανάπτυξη”!!!

Δείτε την ανακοίνωση του ΣΕΑ εδώ.

*Αναδημοσίευση από την Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων του Αιγάιου

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια