Τη διάλυση της Εθνικής Ένωσης Όπλων (NRA) στις ΗΠΑ ζήτησε η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς.

Η γενική εισαγγελέας της Πολιτείας κατέθεσε αγωγή κατά του πανίσχυρου λόμπι ύπερ της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, με την κατηγορία ότι ηγετικά στελέχη της χρησιμοποίησαν εκατομμύρια δολάρια για προσωπική τους χρήση αλλά και για να εξαγοράσουν τη σιωπή και την αφοσίωση πρώην εργαζομένων.

Στελέχη της NRA και ο επικεφαλής της Γουέιν Λαπιέρ φέρονται ότι πλήρωναν με πόρους της οργάνωσης, η οποία έχει νομικό χαρακτήρα μη κερδοσκοπικού οργανισμού, τις οικογενειακές διακοπές τους στις Μπαχάμες, ταξίδια με ιδιωτικά τζετ αλλά και πανάκριβα γεύματα.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάχρησης ήταν να μειωθεί κατά 64 εκατομμύρια δολάρια ο ισολογισμός της NRA σε διάστημα τριών ετών, μετατρέποντας το πλεόνασμα που παρουσίαζαν τα οικονομικά της σε έλλειμμα.

Η αγωγή αφορά τέσσερα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης: το Γουέιν ΛαΠιέρ, εκτελεστικό αντιπροέδρο της οργάνωσης και επικεφαλής της NRA εδώ και δεκαετίες, τον πρώην ταμίας Γουίλσον Φίλιπς, τον πρώην προσωπάρχη και εκτελεστικό διευθυντή γενικών επιχειρήσεων Τζόσουα Πάουελ και τον γραμματέα και γενικό σύμβουλο Τζον Φρέιζερ.

Εκτός από τη διάλυση της οργάνωσης (ιδρύθηκε το 1871), η Λετίσια Τζέιμς ζητά επίσης να ανακτηθούν εκατομμύρια δολάρια και να απαγορευτεί στα τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της να υπηρετούν στο διοικητικό συμβούλιο άλλων μη κερδοσκοπικών οργανώσεων στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Στην ανακοίνωσή της η Τζέιμς σημειώνει ότι οι ηγέτες του λόμπι «χρησιμοποίησαν πολλά εκατομμύρια δολάρια από τα αποθέματα της NRA για προσωπική τους χρήση», παραβιάζοντας όχι μόνο την πολιτειακή και την ομοσπονδιακή νομοθεσία αλλά και τον δικό της εσωτερικό κανονισμό.

Η Δημοκρατική εισαγγελέας, Λετίσια Τζέιμς, σημειώνει στην αγωγή της ότι «η επιρροή της NRA είναι τέτοια που η οργάνωση δεν ελέγχθηκε επί δεκαετίες, ενώ τα υψηλόβαθμα στελέχη της έβαζαν εκατομμύρια δολάρια στις τσέπες τους. Η NRA βρίθει από απάτες και καταχρήσεις και γι’ αυτό επιδιώκουμε να την διαλύσουμε, επειδή καμία οργάνωση δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Η απόφαση της εισαγγελέα να κινηθεί εναντίον της NRA είναι βέβαιο ότι θα την φέρει σε ευθεία σύγκρουση με τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη οργάνωση υπέρ της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, αλλά και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, καθώς πολλά στελέχη του έχουν ισχυρούς δεσμούς με την οργάνωση.

Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης αρνήθηκε ότι το κίνητρο για την αγωγή ήταν η στήριξη που προσφέρει η NRA στον πρόεδρο Τραμπ, εξηγώντας ότι η οργάνωση, που προασπίζεται το δικαίωμα των Αμερικανών στην οπλοκατοχή και υποστηρίζει ότι θέλει να προάγει την ασφαλή χρήση των όπλων, υπόκειται στη νομοθεσία της Νέας Υόρκης, επειδή έχει καταγραφεί στην Πολιτεία αυτή ως μη κερδοσκοπική οργάνωση και εκεί πραγματοποιούνται όλες οι οικονομικές συναλλαγές της. Η έδρα της ωστόσο βρίσκεται στο Φέρφαξ της Βιρτζίνια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μετά της αγωγή κατά της οργάνωσης, την προέτρεψε να μεταφέρει την έδρα της στο Τέξας. Όπως είπε «το Τέξας θα ήταν μια θαυμάσια Πολιτεία για το λόμπι».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια