Γράφει ο Αργύρης Παναγόπουλος (Αυγή)

Σήμερα εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή και αφήνουμε πίσω μας τη νεοφιλελεύθερη περίοδο και τις περικοπές και προχωρούμε για να ανακτήσουμε τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα», τόνισε χθες ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και ηγέτης του Unidas Podemos, παρουσιάζοντας τον νέο προϋπολογισμό μαζί με τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

«Δεν θα αφήσουμε κανένα πίσω μας. Μετά το πολύ σκληρό χτύπημα της πανδημίας, θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στη λιτότητα και τις περικοπές ή να στηριχτούμε στα πόδια μας και να προχωρήσουμε μπροστά με ενέργεια», συμπλήρωσε ο Σάντσεθ.

Η Ισπανία του Σάντσεθ και του Ιγκλέσιας, με έναν κοινωνικό και προοδευτικό προϋπολογισμό 239,76 δισ., με αύξηση κατά 10% σε σχέση με τον προηγούμενο, γυρίζει την πλάτη στις πολιτικές της νεοφιλελεύθερης λιτότητας και στηρίζει τα νοικοκυριά, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που μαστίζονται από την πανδημία και τις οικονομικές συνέπειές της. Οι δύο ηγέτες στοιχηματίζουν στη στήριξη του προϋπολογισμού από τα κόμματα που στήριξαν την πτώση της Δεξιάς.

Αύξηση φορολογίας στον πλούτο

Ο Σάντσεθ και ο Ιγκλέσιας παρουσίασαν χθες τον πιο κοινωνικό προϋπολογισμό στην ιστορία της Ισπανίας, που θα ξεπεράσει τα 239 δισ., τα οποία συμπεριλαμβάνουν και τα 27 δισ. που έλαβε προκαταβολικά η Ισπανία από την Ε.Ε. Η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς αυξάνει τη φορολογία στις μεγάλες εταιρείες, κατά 1% στις μεγάλες περιουσίες που ξεπερνούν τα 10 εκατ., κατά 3% σε όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 300.000 ευρώ από κεφάλαια και κατά 2% εάν έχουν εισοδήματα που ξεπερνούν τα 200.000 από εργασία. Περιορίζονται οι φοροαπαλλαγές για όσους έχουν ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια και αυξάνεται η φορολογία στις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, ξεκινώντας ως ελάχιστο ποσοστό με το 15%. «Αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα για να μεταρρυθμίσουμε το φορολογικό μας σύστημα και να διορθώσουμε τη διαφορά του 7% που χωρίζει τη φορολογική μας πίεση σε σχέση με την Ευρώπη», τόνισε ο Ιγκλέσιας.

Στήριξη στην κοινωνία

Η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της θητείας της Βουλής θα αυξήσει συνολικά κατά τουλάχιστον 5% την κοινωνική βοήθεια, τις υποτροφίες και όλα τα επιδόματα, παρ’ όλο που το Unidas Podemos πίεσε για ακόμη μεγαλύτερη ελάχιστη αύξηση.

Ο Ιγκλέσιας ανακοίνωσε μέτρα 2 δισ. για τη στήριξη της εργασίας και επιπλέον 200 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό των κοινωνικών υπηρεσιών που σχετίζεται με την απασχόληση, ενώ ανακοίνωσε και την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων και την αύξηση των μη ανταποδοτικών συντάξεων κατά 200% σε σχέση με την άνοδο του πληθωρισμού.

Μετά από τις τελευταίες διαπραγματεύσεις, που διήρκεσαν έως αργά το βράδυ της Δευτέρας, η κυβέρνηση θα υπολογίζει τα κατώτατα εισοδήματα των ατόμων με βάση τις αποδοχές τους το τελευταίο δίμηνο για να έχουν άμεση πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες στήριξης ώστε να μην περιμένουν ένα έτος για να δεχθούν κοινωνική στήριξη. Τα άτομα που είναι κάτω από 30 ετών για να έχουν πρόσβαση στα επιδόματα θα πρέπει να καταθέτουν δικαιολογητικά για τα προηγούμενα δύο έτη και όχι τρία, όπως προέβλεπε η Δεξιά κυβέρνηση του Ραχόι, ενώ σημαντικά μέτρα προβλέπονται για τη στήριξη των εξαρτημένων ατόμων και των ατόμων που χρειάζονται προστασία.

Πάγωμα ενοικίων

Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και πιέσεις από την Αριστερά, οι Σοσιαλιστές κατέληξαν σε μια συμφωνία με το Unidas Podemos για να παρουσιάσει η κυβέρνηση μέσα στο επόμενο τρίμηνο έναν νόμο για την προστασία των ενοικιαστών εναντίον των παράνομων και αυθαίρετων αυξήσεων των ενοικίων δίνοντας τη δυνατότητα στις περιφερειακές και την εθνική κυβέρνηση να παρέμβουν για το πάγωμα των ενοικίων.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική στήριξης των δανειοληπτών, προστατεύοντας την πρώτη κατοικία και απαγορεύοντας κατασχέσεις και εξώσεις, ενώ, παράλληλα, θα συνεχίσει να εγγυάται τις παροχές ηλεκτρικής ενέργειας, αερίου, νερού και Διαδικτύου στα φτωχά νοικοκυριά.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια