Με κόρνες, μουσικά όργανα και σφυρίχτρες συγκεντρώθηκαν οι καλλιτέχνες στο Σύνταγμα προκαλώντας συνεχόμενη φασαρία για τον χώρο τους που καταδικάστηκε στη σιωπή

Μια διαφορετική νότα επιχείρησαν να δώσουν σήμερα οι καλλιτέχνες στην πλατεία Συντάγματος με αφορμή την παγκόσμια ημέρα πολιτισμού και με σκοπό όπως δήλωσαν να κάνουν φασαρία για τον χώρο τους που καταδικάστηκε στη σιωπή.

 

Με κόρνες, μουσικά όργανα και σφυρίχτρες προκαλούσαν συνεχόμενο θόρυβο ο οποίος εναλλασσόταν με απόλυτη ησυχία. Το έναυσμα για τον θόρυβο δινόταν υψώνοντας μια λευκή σημαία και για τη σιωπή υψώνοντας μια κόκκινη.

Περιγράφοντας τις συνθήκες που τους οδήγησαν σήμερα να κατέβουν στον δρόμο και να κάνουν θόρυβο οι καλλιτέχνες υπογράμμιζαν σχετικά ότι μετά από δεκατέσσερις μήνες ο Πολιτισμός παραμένει σε κώμα, έχοντας μπροστά του ένα ιδιαίτερα δυσοίωνο καλοκαίρι, με τα ίδια ασφυκτικά υγειονομικά πρωτόκολλα με πέρσι και χωρίς καμία συζήτηση για στήριξη των εργαζομένων.

«Δημιουργούμε ένα γεγονός που δεν θα μπορέσει να περάσει απαρατήρητο, για την επιβίωση όχι μόνο την δική μας, αλλά και του ίδιου του Πολιτισμού, που δεν εξαρτάται από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και κάθε λογής Ιδρύματα», σημείωνε χαρακτηριστικά στο κάλεσμά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος και μένει να φανεί αν έστω την υστάτη ώρα θα υπάρξει κάποια ευαισθητοποίηση από πλευράς υπουργείου.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και μέλη του ελεύθερου θεάτρου «Εμπρός» που εκκενώθηκε πριν δύο ημέρες με πανό που έγραφε «Τα κτήρια ανήκουν σε όσους στεγάζουν μέσα τα όνειρα τους».

Το παρών με πανό έδωσαν ακομα η Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας, η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, η αναρχοσυνδικαλιστικη οργάνωση Ροσινάντε και βεβαίως η ΠΟΘΑ που κρατάει πάντα το πανό με τον στίχο του Μπρεχτ «Ο πολιτισμός σώζεται όταν σώζονται οι άνθρωποι», συμπυκνώνοντας όλη την αλήθεια.

*Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε πρώτα στο avgi.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια