Την ώρα που στη Βουλή η κυβέρνηση περνούσε με τις δικές της μόνο ψήφους το νέο νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα, έξω από αυτή τα μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατά των Πλειστηριασμών πραγματοποιούσαν κινητοποίηση διαμαρτυρίας, με την οποία διαμήνυαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί δυναμικά κι ότι το κίνημα θα είναι παρών σε κάθε γειτονιά.

“Τα σπίτια δεν θα πάρουνε τα αρπακτικά – Μπροστά τους θα μας βρίσκουν σε κάθε γειτονιά” – “Σπίτια, μαγαζιά, φτιαχτήκαν με δουλειά – δεν θα τα χαρίσουμε στα αφεντικά”, ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές.

Άνοιξαν αρχικά πανό στην πλατεία Συντάγματος δίπλα στο σιντριβάνι, το οποίο έγραφε “όχι στο νέο πτωχευτικό νόμο – όχι στους πλειστηριασμούς – προστασία της κατοικίας τώρα” και στη συνέχεια πήγαν έξω από τη Βουλή, όπου ολοκληρώθηκε ειρηνικά η συγκέντρωση. Υπέρμετρη η παρουσία της αστυνομίας, επιστράτευσε μια διμοιρία ΥΜΕΤ για μερικές δεκάδες κόσμου.

Στην ανακοίνωση τους, την οποία μοίραζαν στον κόσμο που περνούσε από το σημείο, τα μέλη της πρωτοβουλίας ανέφεραν ότι με το τελευταίο νομοσχέδιο δίνεται σε θεσμικό επίπεδο η χαριστική βολή στην προστασία της πρώτης κατοικίας.

Όπως εξηγούν:

-Οι τράπεζες οδηγούν μονομερώς σε πτώχευση κάθε πολίτη που χρωστάει πάνω από 30.000 ευρώ και αδυνατεί να πληρώσει τη δόση που απαιτούν.

-Του παίρνουν κάθε ιδιοκτησία ακόμα και το σπίτι που μένει, τα κινητά περιουσιακά στοιχεία εκτός από αυτά που είναι απολύτως απαραίτητα για να ζήσει.

-Τον αφήνουν ανασφάλιστο καθώς η επιλογή να πληρώνει τις ασφαλιστικές τις εισφορές αντί για τις τράπεζες κρίνεται δόλια.

-Αν προσπαθήσει να κάνει ρύθμιση ο σύνδικος που θα προτείνει το σχέδιο ρύθμισης ορίζεται από την τράπεζα.

-Αν παρ’ όλα αυτά τα καταφέρει, θα ζήσει στο όριο της φτώχειας καθώς κάθε παραπάνω εισόδημα θα πηγαίνει στις οφειλές .

-Θα ζήσει ακόμα τον εξευτελισμό να έχει ο σύνδικος πρόσβαση στα προσωπικά του mail και σε όλες τις ηλεκτρονικές του επικοινωνίες.

-Αν χάσει το σπίτι του θα μπορεί να μείνει σ’ αυτό με ενοίκιο δώδεκα χρόνια, μόνο αν είναι ακραία φτωχός.

-Αν θελήσει μετά τα δώδεκα χρόνια να το αγοράσει, θα το αγοράσει στην τότε εμπορική τιμή του. Τα χρήματα που έχει ως τότε πληρώσει δεν συμψηφίζονται.”

“Τράπεζες, κυβέρνηση, ευρωπαϊκοί θεσμοί λένε με ικανοποίηση: Τελειώνουμε πλέον με την προστασία της α’ κατοικίας», σημειώνει η Ενωτική Πρωτοβουλία και στέλνει σαφές μήνυμα για τη συνέχεια:

«Εμείς λέμε ότι δεν τελειώνουμε εδώ! Όλες και όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στην αρπαγή των σπιτιών μας. Δεν θα περάσει!».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια