Την ώρα που στη Βουλή η κυβέρνηση περνούσε με τις δικές της μόνο ψήφους το νέο νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα, έξω από αυτή τα μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατά των Πλειστηριασμών πραγματοποιούσαν κινητοποίηση διαμαρτυρίας, με την οποία διαμήνυαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί δυναμικά κι ότι το κίνημα θα είναι παρών σε κάθε γειτονιά.

“Τα σπίτια δεν θα πάρουνε τα αρπακτικά – Μπροστά τους θα μας βρίσκουν σε κάθε γειτονιά” – “Σπίτια, μαγαζιά, φτιαχτήκαν με δουλειά – δεν θα τα χαρίσουμε στα αφεντικά”, ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές.

Άνοιξαν αρχικά πανό στην πλατεία Συντάγματος δίπλα στο σιντριβάνι, το οποίο έγραφε “όχι στο νέο πτωχευτικό νόμο – όχι στους πλειστηριασμούς – προστασία της κατοικίας τώρα” και στη συνέχεια πήγαν έξω από τη Βουλή, όπου ολοκληρώθηκε ειρηνικά η συγκέντρωση. Υπέρμετρη η παρουσία της αστυνομίας, επιστράτευσε μια διμοιρία ΥΜΕΤ για μερικές δεκάδες κόσμου.

Στην ανακοίνωση τους, την οποία μοίραζαν στον κόσμο που περνούσε από το σημείο, τα μέλη της πρωτοβουλίας ανέφεραν ότι με το τελευταίο νομοσχέδιο δίνεται σε θεσμικό επίπεδο η χαριστική βολή στην προστασία της πρώτης κατοικίας.

Όπως εξηγούν:

-Οι τράπεζες οδηγούν μονομερώς σε πτώχευση κάθε πολίτη που χρωστάει πάνω από 30.000 ευρώ και αδυνατεί να πληρώσει τη δόση που απαιτούν.

-Του παίρνουν κάθε ιδιοκτησία ακόμα και το σπίτι που μένει, τα κινητά περιουσιακά στοιχεία εκτός από αυτά που είναι απολύτως απαραίτητα για να ζήσει.

-Τον αφήνουν ανασφάλιστο καθώς η επιλογή να πληρώνει τις ασφαλιστικές τις εισφορές αντί για τις τράπεζες κρίνεται δόλια.

-Αν προσπαθήσει να κάνει ρύθμιση ο σύνδικος που θα προτείνει το σχέδιο ρύθμισης ορίζεται από την τράπεζα.

-Αν παρ’ όλα αυτά τα καταφέρει, θα ζήσει στο όριο της φτώχειας καθώς κάθε παραπάνω εισόδημα θα πηγαίνει στις οφειλές .

-Θα ζήσει ακόμα τον εξευτελισμό να έχει ο σύνδικος πρόσβαση στα προσωπικά του mail και σε όλες τις ηλεκτρονικές του επικοινωνίες.

-Αν χάσει το σπίτι του θα μπορεί να μείνει σ’ αυτό με ενοίκιο δώδεκα χρόνια, μόνο αν είναι ακραία φτωχός.

-Αν θελήσει μετά τα δώδεκα χρόνια να το αγοράσει, θα το αγοράσει στην τότε εμπορική τιμή του. Τα χρήματα που έχει ως τότε πληρώσει δεν συμψηφίζονται.”