Όσοι νοσηλευτές φροντίζουν ασθενείς με κορονοϊό, βρίσκονται αντιμέτωποι με την εξουθένωση, τα ψυχολογικά προβλήματα και το στίγμα

Πολλοί νοσηλευτές που φροντίζουν ασθενείς με κορονοϊό υποφέρουν από εξάντληση ή κατάθλιψη και αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν υποστεί διακρίσεις εκτός του χώρου εργασίας τους, υποστηρίζει το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (ICN). Ο ανεφοδιασμός με ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό για τους νοσηλευτές και τους άλλους επαγγελματίες υγείας σε ορισμένες μονάδες φροντίδας παραμένει ανεπαρκής, τόνισε το ICN, με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας.

«Ανησυχούμε πολύ για την ψυχική υγεία των νοσηλευτών», είπε ο Χάουαρντ Κάτον, ο Βρετανός γενικός διευθυντής του ICN, μιλώντας στο Reuters Television στην έδρα του Συμβουλίου, στη Γενεύη. «Η πιο πρόσφατη έρευνά μας στις εθνικές ενώσεις νοσηλευτών δείχνει ότι πάνω από το 70% (από αυτές τις ενώσεις) δήλωνε ότι οι νοσηλευτές πέφτουν θύματα βίας ή διακρίσεων και, ως αποτέλεσμα, ανησυχούν πολύ για την ψυχική υγεία τους», είπε χαρακτηριστικά. Το ποσοστό αυτό βασίστηκε στις απαντήσεις που έδωσε περίπου το ένα τέταρτο των ενώσεων νοσηλευτών σε περισσότερες από 130 χώρες.

Σύμφωνα με τον Κότον, οι νοσηλευτές αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που επηρεάζουν την ψυχική υγείας τους, στα οποία περιλαμβάνονται η σωματική και η λεκτική βία.

«Υπάρχουν νοσηλευτές που υπέστησαν διακρίσεις, που ο ιδιοκτήτης του σπιτιού τους δεν τους ανανέωσε το συμβόλαιο ενοικίασης ή δεν μπορούν να βρουν υπηρεσίες φύλαξης για τα παιδιά τους», συνέχισε ο Κότον, χωρίς να δώσει πιο συγκεκριμένα στοιχεία.

Το ICN πιέζει ώστε να προστατεύονται καλύτερα και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των νοσηλευτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στη μάχη κατά της πανδημίας. «Εξακολουθούμε να διαπιστώνουμε προβλήματα με τον ανεφοδιασμό στον προστατευτικό εξοπλισμό. Υπήρξαν κάποιες βελτιώσεις, ιδίως στα νοσοκομεία», είπε, ωστόσο υπάρχουν ακόμη ελλείψεις ιδίως σε κέντρα μακροχρόνιας φροντίδας ασθενών, στην Ευρώπη, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική.

*Από το ethnos.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια