Σκότωσαν τον ηλικίας 25 ετών Ραφίκι, έναν από τους πιο διάσημους ορεσίβιους γορίλες στην Ουγκάντα

Οι τέσσερις άντρες που συνελήφθησαν, είναι αντιμέτωποι με ισόβια ποινή ή πρόστιμο 5.4 εκατομμυρίων δολαρίων αν κριθούν τελικά ένοχοι επειδή σκότωσαν ένα είδος υπό εξαφάνιση.

Σύμφωνα με έρευνες, ο Ραφίκι σκοτώθηκε από αιχμηρό αντικείμενο που διαπέρασε τα εσωτερικά του όργανα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις λίγοι περισσότεροι από χίλιους γορίλες, με την Αρχή Προστασίας Άγριας Ζωής της Ουγκάντα (Uganda Wildlife Authority – UWA) να χαρακτηρίζει τον θάνατο του Ραφίκι ως «τεράστιο πλήγμα».

Ο ασημόραχος γορίλας, που πιστεύεται πως ήταν περίπου 25 ετών όταν βρέθηκε νεκρός στο εθνικό πάρκο Bwindi Impenetrable, ήταν αρχηγός μιας αγέλης από 17 ακόμη ορεσίβιους γορίλες, όλοι τους εξοικειωμένοι με την ανθρώπινη παρουσία.

«Ο θάνατος του Ραφίκι προκαλεί μια αστάθεια στην αγέλη και υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει στη διάλυσή της», σχολίασε ο Μπασίρ Χανγκί, μέλος της UWA, στο BBC.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αρχηγός και χωρίς ηγεσία ενδέχεται να αναλάβει την αρχηγία κάποιος άγριος ασημόραχος γορίλας», πρόσθεσε.

Σε περίπτωση που συνέβαινε αυτό, η αγέλη δεν θα ήθελε να έρχεται σε επαφή με ανθρώπους, κάτι που θα είχε αντίκτυπο στον τουρισμό.

Οι ορεσίβιοι γορίλες προσελκύουν τουρίστες στη χώρα, στους οποίους βασίζεται η UWA για τα έσοδά της.   «Ο Ραφίκι ήταν εξαιρετικά δημοφιλής στον κόσμο που ερχόταν στο εθνικό πάρκο», εξηγεί ο Μπασίρ Χανγκί.

Ο Ραφίκι εξαφανίστηκε την 1η Ιουνίου και το πτώμα του βρέθηκε την επόμενη μέρα.

Ομάδα της UWA εντόπισε έναν ύποπτο σε κοντινό χωριό, όπου βρέθηκε μαζί με κυνηγετικό εξοπλισμό. Ο ίδιος παραδέχθηκε πως μαζί με άλλους τρεις, κυνηγούσαν μικρότερα ζώα στο πάρκο και πως σκότωσε τον Ραφίκι όντας σε αυτοάμυνα όταν δέχθηκε επίθεση, ανέφερε η UWA.

Οι τέσσερις άντρες αναμένεται να καταδικαστούν στο πλαίσιο του νόμου προστασίας άγριας ζωής, που ψηφίστηκε πέρυσι.

Πηγή: www.lifo.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια