Την άμεση εκκένωση του προσωρινού κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στο Μαυροβούνι Λέσβου ζητούν με ανακοίνωσή τους 20 ανθρωπιστικές οργανώσεις, λόγω των ανησυχιών για συγκέντρωση μολύβδου στην περιοχή.

Σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για το θέμα αυτό, στις 23/1, ανέφερε ότι έπειτα από έλεγχο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, όλα τα δείγματα που ελήφθησαν εντός οικιστικής περιμέτρου είχαν δεδομένα συγκέντρωσης μολύβδου κάτω από τα διεθνή όρια για οικιστική χρήση, ωστόσο εντοπίστηκε συγκέντρωση μολύβδου ανώτερη των αποδεκτών ορίων σε τμήμα της δομής εκτός της κατοικημένης περιοχής.

Οι οργανώσεις απαντούν ότι η ανακοίνωση αυτή «αφήνει ελάχιστα περιθώρια καθησυχασμού» και αντίθετα «γεννά και νέα ερωτήματα ως προς τη σημασία και βαρύτητα που δίδεται στην προστασία της υγείας ανθρώπων που διαβιούν ή/και εργάζονται στην προσωρινή δομή». Επίσης, ζητούν από το υπουργείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσουν ότι η ζωή και η υγεία του πληθυσμού δεν κινδυνεύει, να προβούν στην άμεση εκκένωση του καταυλισμού και τη μεταφορά του συνόλου του πληθυσμού σε κατάλληλες δομές και να προχωρήσουν στην άμεση διερεύνηση της περιοχής από ειδική επιστημονική ομάδα.

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι ActionAid Ελλάς, Choose Love, Δράση για την Εκπαίδευση, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ECHO100PLUS, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Equal Rights Beyond Border, Θάλασσα Αλληλεγγύης, Κέντρο Διοτίμα, Legal Centre Lesvos, Lesvos Solidarity, Mobile Info Team, Odyssea, Refugee Rights Europe, Samos Volunteers, Terre des hommes Hellas, Fenix-Humanitarian Legal Aid, HIAS Ελλάδας και HumanRights360.

Αντίστοιχη ανακοίνωση για το θέμα έχουν βγάλει και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι τονίζουν ότι σύμφωνα με ιατρικές μελέτες «ακόμα και χαμηλά επίπεδα μολύβδου σχετίζονται με θάνατο από καρδιαγγειακές βλάβες, ενώ η έκθεση σε μόλυβδο σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία», ενώ προσθέτουν ότι αυτή η ανάλυση «έρχεται ήδη αργά, δηλαδή πέντε μήνες μετά τη δημιουργία του καταυλισμού».

*Από το lifo.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια