Εδώ και λίγες μέρες οι Mastodon έδωσαν στη δημοσιότητα το video clip του τραγουδιού “The Motherload”, κομμάτι του νέου τους album “Once More Round the Sun”, το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιούνιο. Κι αν το τραγούδι καθ΄ εαυτό είναι πολύ ωραίο και δυναμικό -ή και όχι για κάποιους- εκείνο που κυριάρχησε στο clip και αποτέλεσε θέμα έντονης συζήτησης, είναι το “σκηνικό” που πλαισίωσε τη μουσική, ένα σκηνικό διόλου οικείο σε σχέση με ό,τι μας έχει συνηθίσει έως τώρα το συγκρότημα.

Με λίγα λόγια, οι ημίγυμνες χορεύτριες που έκαναν twerking σε όλη σχεδόν τη διάρκεια του βίντεο, εικόνα που αν βλέπαμε χωρίς ήχο, θα πιστεύαμε ότι πρόκειται για κάποιο ποπ ή χιπ-χοπ τραγούδι, στο οποίο χορεύει το alter ego της Miley Cyrus.

Οι αντιδράσεις όπως ήταν λογικό δεν επικεντρώθηκαν στο τραγούδι, αλλά στο κατά πόσο το video clip προωθεί σεξιστικά πρότυπα, πουλώντας ως εμπορεύσιμο προϊόν το προκλητικό κούνημα των γοφών και το γυναικείο γυμνό. Από τη μία, η άποψη ότι το βίντεο είναι αστείο ή πρωτότυπο ή χιουμοριστικό και όσοι ασκούν κριτική είναι υπερευαίσθητοι και από την άλλη, η άποψη πως η παρουσίαση κώλων σε προκλητικούς χορούς αποτελεί προσβολή για το γυναικείο φύλο και όσοι το αποδέχονται και το απολαμβάνουν είναι σεξιστές.

Το πώς αντιλαμβάνεται κανείς το γυμνό ή το προκλητικό, δεν είναι σε καμία περίπτωση αντικειμενικό. Άλλωστε το γυμνό από μόνο του δεν είναι προκλητικό. Όπως και το προκλητικό, δεν είναι απαραίτητα κακό. Προκλητικό -από κάποιους- θεωρούνταν το shake στη δεκαετία του ’60, όπως προκλητικό -επίσης για κάποιους- φαινόταν και το κούνημα των γοφών του Έλβις Πρίσλεϊ, στο ξεκίνημα της καριέρας του. Όπως το twerking καθ΄ εαυτό, έτσι και κάθε “μόδα”, τυγχάνει έντονης επίκρισης από ένα πιο συντηρητικό κομμάτι κάθε κοινωνίας, το οποίο βλέπει χυδαιότητα, προκλητικότητα και προσβολή στο γυναικείο φύλο.

Η προβληματική όμως του clip των Mastodon δεν είναι το γυμνό, ούτε το twerking, ούτε οι γυναικείοι κώλοι. Η δυνατότητα άλλωστε απενοχοποίησης της σεξουαλικότητας και η προβολή της είναι ένα απαραίτητο στάδιο εξέλιξης του ανθρώπου και της κοινωνίας. Είτε η σεξουαλικότητα είναι ανδρική είτε γυναικεία. Η προβληματική βρίσκεται αλλού.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στα σχόλια κάτω από το video της Miley Cyrus στο οποίο κάνει twerking στο πλαίσιο live εμφάνισης, θα παρατηρήσει πλήθος σεξιστικών σχολίων σχετικά με το σώμα της, τις κινήσεις της, τους γκόμενούς της, τη μάνα της και τον πατέρα της. Προκλητικό, χυδαίο, απαράδεκτο, προσβλητικό είναι κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς στους οποίους προβαίνουν χρήστες του διαδικτύου για να περιγράψουν αυτό που κάνει η Cyrus. Το να χορεύει δηλαδή ημίγυμνη, κουνώντας τους γοφούς της έντονα.

Αν ρίξει κανείς μία ματιά στα σχόλια κάτω από το video clip του Motherload, στο οποίο χορεύτριες κάνουν twerking, θα παρατηρήσει πλήθος σχολίων σχετικά με το πόσο ξεχωριστό, πόσο αστείο, πόσο έξυπνο, πόσο πρωτότυπο είναι το clip και η σκέψη του συγκροτήματος να συνδυάσει τη μουσική του με αυτό που έκαναν οι χορεύτριες που πρωταγωνιστούν. Να χορεύουν δηλαδή ημίγυμνες, κουνώντας τους γοφούς τους έντονα.

Η πιθανότητα κάποιοι από τους χρήστες του You Τube να έχουν σχολιάσει και τα δύο βίντεο, είναι μεγάλη. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που το χιπ χοπ αλλά και η πιο mainstream μουσική κουλτούρα, προωθεί σεξιστικά πρότυπα με macho άνδρες και γυμνές γυναίκες. Και είναι αυτή ακριβώς η κουλτούρα που βρίσκεται στο στόχαστρο όλων των υπολοίπων, μαζί και των metal μουσικών, αλλά κυρίως οπαδών, ως κουλτούρα του εύκολου, του ξέκωλου, του φθηνού.

Μία κουλτούρα που -έτσι γιατί θα ήταν ωραίο να κάναμε κάτι πρωτότυπο και δεν σήμαινε και κάτι ιδιαίτερο, δεν έπρεπε να το πάρετε τόσο στα σοβαρά– υιοθέτησε το αμερικανικό συγκρότημα, ώστε να προβάλει μέσα από το τελευταίο του video clip. Μία κουλτούρα που μόνο προωθητική δεν είναι, μιας και τα πρότυπα που αναπαράγει είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που προβάλει ο “mainstream εχθρός”. Καλλίγραμμα ημίγυμνα γυναικεία σώματα που κουνιούνται σε έντονους ρυθμούς.

Μέσα από ποια διαδικασία λοιπόν χαρακτηρίζει κανείς ξέκωλο την Miley Cyrus όταν κάνει twerking μαζί με έναν ράπερ και cool τύπους τους Mastodon; Μήπως ο “mainstream εχθρός” έχει αρχίσει να σου μοιάζει;

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]