Μια σπάνια μπλε πεταλούδα επανεμφανίστηκε σε πλαγιά του Cotswold, όπου δεν την είχε δει κανείς εδώ και 150 χρόνια.

Περίπου 750 πεταλούδες ξεπρόβαλαν στο Rodborough Common του Gloucestershire φέτος το καλοκαίρι, μετά την απελευθέρωση από 1.100 κάμπιες πέρυσι το φθινόπωρο, κατόπιν μιας πενταετούς πρωτοβουλίας για τη δημιουργία φυσικού τους περιβάλλοντος.

Η συγκεκριμένη πεταλούδα, που απειλείται με εξαφάνιση, βρίσκεται πλέον να πετά σε μεγαλύτερο αριθμό στη Βρετανία από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, τέσσερις δεκαετίες μετά την εξαφάνισή της στη χώρα.

Η επιστροφή της στη Βρετανία συνιστά αναμφίβολα την πιο επιτυχημένη επαναφορά εντόμου παγκοσμίως, από τότε που κάμπιες ήρθαν για πρώτη φορά από την Σουηδία στο βαν ενός οικολόγου.

Η πολυετής και επίπονη προσπάθεια των καθηγητών Jeremy Thomas και David Simcox οδήγησε στην επιτυχή επανεισαγωγή των πεταλούδων σε τοποθεσίες του Somerset και πιο πρόσφατα του Gloucestershire.

Για να το κάνουν, χρειάστηκε πρώτα να κατανοήσουν τον μοναδικό κύκλο ζωής της, με τις μικροσκοπικές κάμπιες να πέφτουν από το άγριο θυμάρι και να μεταφέρονται υπογείως από το κόκκινο μυρμήγκι, Myrmica sabuleti, που παραπλανάται να πιστεύει ότι η παρασιτική προνύμφη ανήκει στο είδος του.

Τα μυρμήγκια μεταφέρουν τις κάμπιες στις φωλιές τους για να τις προστατεύσουν, ακόμη και τραγουδώντας τους, πριν εκείνες από φυτοφάγες γίνουν σαρκοφάγες, αρχίζοντας να καταβροχθίζουν τα μυρμήγκια στη διάρκεια του χειμώνα μέχρι να μεταμορφωθούν σε νύμφες. Η πεταλούδα αναδύεται από το έδαφος το επόμενο καλοκαίρι.

Αυτό που χρειαζόταν αρχικά ήταν προσωρινά βοσκοτόπια για βοοειδή με απότομη κλίση -όπου συνήθως επιλέγουν να πάνε- σε συνδυασμό με την απομάκρυνση των θάμνων, για να δημιουργηθούν ιδανικές συνθήκες για το κόκκινο μυρμήγκι.

Ο David Simcox, ερευνητής οικολόγος και συν-συγγραφέας του σχεδίου είπε τα εξής: «Η πεταλούδα χρειάζεται το κόκκινο μυρμήγκι που παίζει κρίσιμο ρόλο στον κύκλο ζωής της. Οι αγελάδες που βοσκούν δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για εκείνες κρατώντας χαμηλό το γρασίδι ώστε το φως του ήλιου να φτάνει στο έδαφος και να το ζεσταίνει, φτιάχνοντας κατάλληλο περιβάλλον για τα μυρμήγκια, που είναι ψυχρόαιμα οπότε χρειάζονται ζέστη προκειμένου να ψάχνουν ενεργά για τροφή στη διάρκεια της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου».

Με πληροφορίες από Guardian

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια