«Μετάφραση» από την καθαρεύουσα των χουντικών διαταγμάτων του 1971 στη δημοτική αποτελεί εν πολλοίς το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων! Αυτό καταδείχθηκε χθες στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση να δίνει μερικά απτά παραδείγματα των ομοιοτήτων ανάμεσα στο νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη και το Νομοθετικό Διάταγμα 794 του 1971 της χούντας.

Οι ρυθμίσεις που είναι μεταφορά από τον χουντικό νόμο αφορούν τη διάλυση συνάθροισης, την απαγόρευση συνάθροισης, τη συνεργασία οργανωτή αρχών και την ευθύνη οργανωτή.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύσσωμη η αριστερή αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25) απαίτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου αναδεικνύοντας την αόρατη γραμμή με τα χουντικά νομοθετήματα. Αρνητικό ήταν και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., που θεωρεί ότι λείπουν οι θεσμικές εγγυήσεις που υπήρχαν στην πρόταση νόμου που είχε ετοιμάσει ως δήμαρχος Αθηναίων ο Γιώργος Καμίνης.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προσπάθησε αφενός να αποσείσει τη ρετσινιά για τη συνέχιση με τη χούντα και αφετέρου να διασπάσει την απομόνωση της Ν.Δ. (μόνο η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου τον στήριξε…) απευθυνόμενος διαρκώς στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. «Κάνουν λάθος διεύθυνση αυτοί που πιστεύουν ότι αυτή η κυβέρνηση θα οδηγηθεί στις ατραπούς της Ακροδεξιάς» ισχυρίσθηκε.

«Το δικό σας σχέδιο νόμου είναι χειρότερο από της χούντας, γιατί τουλάχιστον η χούντα, όταν ήρθε η ώρα να μεταφέρει την ευθύνη, τη μετέφερε στον οργανωτή και στους ομιλητές. Εσείς με αυτό το σχέδιο νόμου καθιστάτε υπόλογους, υπεύθυνους και αύριο καταδικασμένους με ένα – δύο χρόνια φυλακή, ανάλογα την περίπτωση, ακόμη και αυτούς που συμμετέχουν σε μια διαδήλωση. Πράγμα που ούτε η χούντα είχε κάνει το 1971» τόνισε ο Γ. Ραγκούσης.

Εσείς, κ. Χρυσοχοΐδη, γιατί δεν τα καταργήσατε;

«Η Ελλάδα επί 45 χρόνια ουδέποτε ψήφισε νόμο που ρυθμίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι με βάση το άρθρο 11 του συντάγματος. Αυτοί που ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα χρησιμοποίησαν τον χουντικό νόμο για να απαγορέψουν νόμιμες συγκεντρώσεις. Χαίρομαι που το ΚΙΝ.ΑΛΛ. λέει ότι πρέπει να ψηφιστεί νόμος» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Στα 45 χρόνια, πόσα χρόνια είσαστε υπουργός, και μάλιστα σε αυτό το υπουργείο, και παρ’ όλα αυτά και εσείς προσωπικά δεν τα καταργήσατε;» τον ρώτησε ο Γ. Ραγκούσης.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ρώτησε ποιοι πληρώνουν τις καταστροφές που γίνονται, αλλά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ του απάντησε πως το νομοσχέδιο δεν ορίζει ότι θα πληρώνουν οι καταστροφείς, αλλά ότι θα πληρώνει ο οργανωτής!

Ο Καμίνης έπιασε αδιάβαστο τον Χρυσοχοΐδη

«Είμαι ανοικτός να συζητήσουμε βελτιώσεις του νομοσχεδίου, αρκεί στο τέλος να καταλήξουμε να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο» δήλωσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης κοιτώντας προς το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Είναι χαρακτηριστικό πως διαβεβαίωσε τον εισηγητή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γ. Καμίνη ότι «στη διάλυση των συγκεντρώσεων είναι παρών ο εισαγγελέας, δεν το κάνει μόνη της η αστυνομική αρχή. Θα το ορίσει το Προεδρικό Διάταγμα».

«Το νομοσχέδιο λέει ενημερώνεται. Τώρα μας λέτε ότι θα είναι παρών» απάντησε ο Γ. Καμίνης πιάνοντας δεύτερη φορά αδιάβαστο τον υπουργό.

Γ. Ραγκούσης: Υπάρχει νομικό πλαίσιο

Ο Γ. Ραγκούσης κατηγόρησε τη Ν.Δ. για «ψέματα» και «ψευδοαφήγημα» λέγοντας ότι «και σήμερα μπορεί η ΕΛ.ΑΣ. να απαγορεύσει μια συγκέντρωση», όπως έγινε με την συγκέντρωση της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια ή όταν έχουμε άφιξη ξένων ηγετών.

Υπενθύμισε ότι υπάρχει το Προεδρικό Διάταγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1991 που δίνει στην αστυνομία το δικαίωμα να απαγορεύσει μια συγκέντρωση και ότι το 2013 ο Νίκος Δένδιας έστειλε στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα 120, με βάση το οποίο η ΕΛ.ΑΣ. έχει τη δυνατότητα, όταν 50 άτομα κάνουν πορεία στο κέντρο της Αθήνας, να τους οδηγεί στο πεζοδρόμιο.

Αντιπαράθεση δικαιωμάτων από τη Ν.Δ.

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης έφερε σε αντιπαράθεση το δικαίωμα της συνάθροισης απέναντι στο δικαίωμα της κοινωνικής ζωής και αρνήθηκε τη σχέση με τα χουντικά νομοθετήματα. Έκανε όμως το λάθος να μιλάει για πρόεδρο της συγκέντρωσης (όπως αναφέρει το χουντικό διάταγμα) και όχι για οργανωτή (όπως αναφέρει το νομοσχέδιο).

Στην ψυχοπαθολογία της καθημερινής ζωής ο Φρόιντ λέει πως το λάθος, το ολίσθημα της γλώσσας, της γραφίδας κ.λπ. δεν αποτελούν τυχαία γεγονότα, αλλά την ανάδυση του ασυνειδήτου, σχολίασε δηκτικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Χ. Καστανίδης: Μόνος κριτής η αστυνομία; Αστειεύεστε;

Αντίθετος στο να αποφασίζει η αστυνομία για τη νομιμότητα μίας συγκέντρωσης εμφανίσθηκε ο Γ. Καμίνης λέγοντας ότι «γενικά η ΕΛ.ΑΣ. στερείται επαγγελματισμού. Γίνεται πορεία 70 ατόμων και κλείνει όλο τον δρόμο. Γίνεται μία συγκέντρωση χιλιάδων και κλείνει το μετρό. Και δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τα χημικά».

«Πρέπει να υπάρξει νόμος που να σταθμίσει την προστασία της κοινωνικοοικονομικής ζωής και της δημόσιας τάξης με την ελευθερία του συνέρχεσθαι. Έχουμε αναλογία μέσων προς σκοπό στο νομοσχέδιο; Αστειεύεστε; Ο μοναδικός κριτής για όλα είναι η αστυνομία. Αστειεύεστε;» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χάρης Καστανίδης.

ΚΚΕ: Αυτούσια μεταφορά από το 1971

«Το νομοσχέδιο επαναφέρει αυτούσια άρθρα του χουντικού διατάγματος του 1971. Αυτό είναι πασιφανές. Σε μερικές περιπτώσεις είναι αυτούσια μεταφορά» τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας και πρόσθεσε:

«Η ‘καρδιά’ του νομοσχεδίου είναι το άρθρο 19, που ξεκαθαρίζει ότι στοχεύει σε κάθε ριζοσπαστική ιδεολογία και πράξη αφού συστήνει Διεύθυνση Πρόληψης Βίας. Συνειδητά τσουβαλιάζεται ο ριζοσπαστισμός με άλλες μορφές βίας, όπως η ενδοοικογενειακή ή η ενδοσχολική βία. Συστήνεται Υπηρεσία που θα προωθεί την από-ριζοσπαστικοποίηση. Δεν μιλάμε για χουντικό νόμο μόνο, αλλά για φρέσκα κουλούρια».

ΜέΡΑ25: Μεταφέρετε Τραμπ –  Όρμπαν στην Ελλάδα

«Το δόγμα νόμος και τάξη έχει χρεοκοπήσει» υπογράμμισε η εισηγητής του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου επισημαίνοντας στη Ν.Δ. ότι «μεταφέρετε στην ελληνική πραγματικότητα την πολιτική προίκα του  Όρμπαν και του Τραμπ». «Πιστεύαμε ότι θα επικρατούσε η νηφαλιότητα και ότι δεν θα καταλήγατε να ταυτιστείτε με τον ακροδεξιό λαϊκισμό, την ακροδεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. και τα ακροδεξιά της βαρίδια» πρόσθεσε.

Αυταρχικός πυρήνας

«Ο πυρήνας της λογικής σας είναι ότι η άσκηση δικαιωμάτων εμπεριέχει εγκληματικές δράσεις. Το είπε ρητά ο εισηγητής σας» επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού, με τον Βασίλη Καλαματιανό να εκτιμά ότι «φοβάστε τον λαό και τις αντιδράσεις του. Αφού ενισχύσατε αδιαφανώς τα ΜΜΕ με 20 εκατ., ανησυχείτε μπροστά στις λαϊκές διαμαρτυρίες».

ΑΥΓΗ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια