«Το όνομά της ήταν Βικτόρια Εσπεράνσα Σαλασάρ. Η Βικτόρια δεν πέθανε, δολοφονήθηκε» αυτό γράφουν χιλιάδες χρήστες των κοινωνικών μέσων μέσω του hashtag #justiciaparavictoria διακινώντας ένα συγκλονιστικό βίντεο 2 λεπτών, όπου διακρίνεται ξεκάθαρα η 36χρονη Βικτόρια καθηλωμένη στο έδαφος από το γόνατο αστυνομικίνας. Στο βίντεο η αστυνομικίνα πατά επί ώρα την Βικτόρια στην πλάτη, η οποία φαίνεται αρχικά να ουρλιάζει και να πονά πριν χάσει εντελώς τις αισθήσεις της και μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου τελικά διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

«Ι can’t breathe»

Σάββατο μεσημέρι, στην μέση του δρόμου του μεξικανικού θέρετρου Τουλούμ του Μεξικού, τέσσερις αστυνομικοί συλλαμβάνουν, επειδή βρισκόταν σε κατάσταση μέθης (σύμφωνα με την αστυνομία), την 36χρονη μετανάστρια από το Ελ Σαλβαδόρ και μητέρα δυο παιδιών, Βικτόρια Σαλασάρ.

Μια αστυνομικίνα την ακινητοποιεί βάζοντας το πόδι της στην πλάτη και ρίχνοντας όλο το βάρος της πάνω της. Η Βικτόρια, όπως καταγράφηκε σε βίντεο, ουρλιάζει και πονά, αλλά η αστυνομικίνα συνεχίζει να την κρατά με όλη της την δύναμη στο έδαφος μέχρι που η Βικτόρια φαίνεται να μην αντιδρά. Οι αστυνομικοί για ώρα αδιαφορούν. Στο βίντεο, που διακόπτεται, φαίνεται στη συνέχεια το σώμα της λιπόθυμης γυναίκας στα χέρια των αστυνομικών, που το σηκώνουν και το μεταφέρουν όχι σε ασθενοφόρο, αλλά σε μια καρότσα ημιφορτηγού της αστυνομίας.

 

Η Βικτόρια τελικά ξεψύχησε, με την εισαγγελία να διατάσσει έρευνα για τα αίτια του θανάτου της, ενός θανάτου που θυμίζει αυτόν του Τζόρτζ Φλόιντ, του αφροαμερικανού που δολοφονήθηκε στα χέρια αστυνομικών πέρυσι στη Μινεάπολη πυροδοτώντας πολύμηνες διαδηλώσεις εντός και εκτός των ΗΠΑ.

Οι γυναίκες απροστάτευτες

Και κάπως έτσι από το Σάββατο η οργή ξεχειλίζει στο Μεξικό. «Αντί να μας προστατεύουν, μας δολοφονούν» λένε γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις ζητώντας το αυτονόητο: δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη σε μια χώρα, όπου κάθε μέρα δολοφονούνται περίπου 10 γυναίκες.

Μόνο το 2020 πάνω από 900 γυναίκες δολοφονήθηκαν στο Μεξικό, καθώς η ατιμωρησία αφήνει τις γυναίκες εκτεθειμένες. Μόνο πέρυσι η κυβέρνηση προσπάθησε, υπό την πίεση των διαμαρτυριών μετά την δολοφονία ενός 7χρονου κοριτσιού, να αυστηροποιήσει τις ποινές για τις γυναικοκτονίες.

 

 

«Η αστυνομία πιθανόν ενεπλάκη στον θάνατο της γυναίκας, γεγονός που πλήττει τους θεσμούς και την κοινωνία», τόνισε η γενική εισαγγελία στην πολιτεία Κιντάνα Ρου σε ανακοίνωσή της, ενώ ο Αλεχάντρο Ενσίνας, υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μίλησε για «κατάχρηση εξουσίας της αστυνομίας».

Η Εθνική Επιτροπή για την Πρόληψη και την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (CONAVIM) καταδίκασε το συμβάν και τόνισε μέσω Twitter πως οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.

Παρά την οργή, οι αστυνομικοί έχουν τεθεί απλά σε προσωρινή διαθεσιμότητα.

Εικόνα

Δεν είναι η πρώτη φορά

H αστυνομική ασυδοσία είναι συχνό φαινόμενο στο Μεξικό. Έναν χρόνο πριν, στην αρχή της πανδημίας, η δολοφονία του 30χρονου Τζιοβάνι Λόπεζ κοντά στη Γκουανταλαχάρα είχε επίσης προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις. Ο Λόπεζ είχε χαρακτηριστεί ο «Μεξικανός Τζορτζ Φλόιντ» καθώς  άφησε την τελευταία του πνοή σε κελί νοσοκομείου, λίγο μετά την σύλληψή του κατά την οποία είχε δεχθεί βάναυσα χτυπήματα από την αστυνομία.

Τζόρτζ, Βικτόρια, Τζιοβάννι…  Πόσοι άραγε ακόμα θα πεθάνουν κάτω από το γόνατο ενός αστυνομικού;

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]