Γράφει ο Νίκος Μπελαβίλας

Όταν τον Μάρτιο του 2016 αποφασίστηκε να πάνε τα 8.000 προσφυγόπουλα στα σχολεία από τον επόμενο εκείνο Σεπτέμβριο, μία επιστημονική επιτροπή 30 πανεπιστημιακών, ένα επιτελικό γραφείο στο Υπουργείο Παιδείας που οργανώθηκε επί τούτου από εξαιρετικά στελέχη με εμπειρία και μία ομάδα συμβούλων από τους εθνικούς οργανισμούς για τις επιδημίες και τα εμβόλια, για πολλούς μήνες ετοίμαζαν τους μηχανισμούς ασφαλείας με ένα από τα κορυφαία ζητήματα να είναι το ζήτημα της δημόσιας υγείας των παιδιών, ελληνόπουλων και προσφυγόπουλων. Σε αυτούς προστέθηκαν 150 συντονιστές εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα και βέβαια, όλες και όλοι οι περιφερειακοί διευθυντές του Υπουργείου. Το πείραμα πέτυχε το 2016 και απλώθηκε σε όλη τη χώρα το 2017 και το 2018.

Απέναντι βρισκόταν ένας συρφετός ακροδεξιών, συνωμοσιολόγων, συντηρητικών πολιτευτών, βουλευτών και δημάρχων. Ξεσήκωναν φοβισμένους γονείς, συλλόγους, χωριά και πόλεις εναντίον της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων. Με ένα επιχείρημα: Θα κολλήσουν τα παιδιά μας αρρώστιες! Διαδηλώσεις, αποκλεισμοί σχολείων, προσφυγές στο ΣτΕ, απειλές έως και ο περίφημος ξυλοδαρμός των δασκάλων του Περάματος από τον υπόδικο χρυσαυγίτη βουλευτή.

Δεν υπήρξε ούτε ένα (!!!) περιστατικό κρίσης, ούτε ένα κρούσμα, ούτε ένα σχολείο δεν χρειάστηκε να κλείσει για μία ώρα. Χιλιάδες παιδάκια ήλθαν σε επαφή, με τάξη, με κανόνες, με 24ωρη επιστημονική και διοικητική εποπτεία. Για να φτάσουμε στο τέλος να ανοίξουν 1.000 τάξεις σε όλη την Ελλάδα και να μην ανοίξει ρουθούνι.

Το μάθημα δεν είναι η επιτυχία του προγράμματος εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων στην Ελλάδα. Αυτό πέτυχε. Θυμηθείτε το!

Το μάθημα είναι ότι όλοι αυτοί, που χτυπιόντουσαν στις πόρτες των σχολείων για να εμποδίσουν παιδάκια αγκαλιά με σημαίες και εξαπτέρυγα, σήμερα παρακολουθούν σαν να μην τρέχει τίποτα τα σχολεία, να ανοίγουν άνευ όρων με τον Covid-19 να καλπάζει. Οι χειρότεροι εξ αυτών ηγούνται του κινήματος «χωρίς μάσκες τα παιδιά στα σχολεία».

Οι ιδεολογικοί τους μέντορες, η πολιτική ηγεσία, η οποία τώρα που δεν έχει προσφυγόπουλα ως «εχθρούς» αλλά έναν πραγματικό θανατηφόρο ιό και τα ελληνόπουλα εκτεθειμένα απέναντι του, δεν δίνει ένα δίφραγκο για την υγεία τους, προκειμένου να αποδείξει ότι όλα είναι κανονικά. Και αυτό ας το θυμόμαστε. Ήταν ένα δίδαγμα ανθρωπιάς, επιστημονικής επάρκειας και οργανωτικής συνέπειας η κοινή εκπαίδευση των παιδιών, απέναντι στον χυλό επικοινωνιακής πολιτικής, ο οποίος εμπεριέχει όλα τα αντίθετα όσων γράφονται πιο πάνω. Αυτή είναι η τρέχουσα πολιτική εκπαίδευσης.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια