Της Αγγέλας Νταρζάνου (Αυγή)

Μήπως τώρα που αποσύρθηκε η σκοταδιστική διαφήμιση από το Μετρό για το «Αγέννητο παιδί», μήπως ήρθε η ώρα να αποσύρει και το ΕΣΡ την αντίστοιχη διαφήμιση από τα λεγόμενα «Κοινωνικά μηνύματα»;

Πρόκειται για τα σποτ που μεταδίδουν τα κανάλια δωρεάν, συνήθως μεταμεσονύκτιες ώρες, κατόπιν έγκρισης του ΕΣΡ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος και να τονώσουν την αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών, όπως τουλάχιστον ορίζεται από τον νόμο. Μήπως ήρθε η ώρα να πάρουν πίσω τα δωρεάν μηνύματα του Αγέννητου Παιδιού;

Η αρχική έγκριση προβολής ως «Κοινωνικό μήνυμα» από τους τηλεοπτικούς σταθμούς του «Αγέννητου παιδιού», δόθηκε πριν χρόνια, περί το 2011, επί προεδρίας Ι. Λασκαρίδη όταν οι αντιλήψεις μέσα στην Ανεξάρτητη Αρχή άρχισαν να μετατοπίζονται προς το δόγμα «πατρίς- θρησκεία- οικογένεια». Έκτοτε, μέχρι και πρόσφατα, τα «Κοινωνικά μηνύματα» του αγέννητου παιδιού και του σκοταδιστικού σωματείου που τα υποστηρίζει, παρελαύνουν κανονικά από τις οθόνες, εξαπολύοντας φόβο και ενοχές στις γυναίκες.

Το ΕΣΡ και ιδίως η τριμελής επιτροπή για την έγκριση των κοινωνικών μηνυμάτων, υπό τον πρόεδρο Αθ. Κουτρομάνο και τα μέλη Πόπη Διαμαντάκου και Νίκο Κιάο, θα πρέπει να επανεξετάσουν με σοβαρότητα και σύμφωνα με το νόμο τα σκοταδιστικά «Κοινωνικά μηνύματα» που επιχειρούν να φορτώσουν στις γυναίκες ρόλους που δεν είναι έτοιμες να επωμισθούν. Και να εφαρμόσει απαρεγκλίτως την ΚΥΑ 686/1/1.6.2018, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, σύμφωνα με την οποία ως μηνύματα κοιωνικού περιεχομένου θεωρούνται αυτά που πληροφορούν το κοινωνικό σύνολο για θέματα που αφορούν (μεταξύ άλλων) στην «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, της ίσης μεταχείρισης, της καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών, της άρσης των στερεοτύπων λόγω φύλου και εν γένει της άρσης κάθε μορφής διάκρισης λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ασθένειας, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X