Μετά την ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας που καταδικάζει κάθε πρακτική εξευτελισμού της ανθρώπινης προσωπικότητας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά καταδικάζει την αστυνομική βία και αυθαιρεσία τα περιστατικά της οποίας σημειώνονται σχεδόν καθημερινά το τελευταίο διάστημα.

«Η εκγύμνωση και η κακοποίηση προσαχθέντων ή συλληφθέντων ατόμων από αστυνομικά όργανα και κάθε σχετική πρακτική εξευτελισμού της ανθρώπινης προσωπικότητας δεν μπορεί να γίνει δεκτή στο πλαίσιο του κράτους δικαίου, είναι παράνομη ανεξαρτήτως του αδικήματος που φέρεται να έχει διαπράξει ο συλληφθείς και προσβάλλει βάναυσα τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου όπως αυτά κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

H ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά: 

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται ανησυχητικά φαινόμενα αυξανόμενης αυθαίρετης κρατικής καταστολής και υπέρμετρης χρήσης βίας από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα που προσβάλλουν την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των πολιτών, όπως αυτά εκδηλώθηκαν ακόμη και μέσα στο χώρο των δικαστηρίων των Αθηνών με τη χρήση δακρυγόνων, όπως επίσης και με τη διερευνώμενη πρόσφατη παραβίαση οικιακού ασύλου.

Έπειτα από σωρεία καταγγελιών και δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναγκάστηκε να διατάξει διοικητικό έλεγχο των υποθέσεων αυτών, το δε Αρχηγείο της «ΕΛΑΣ» διαβίβασε τις καταγγελίες στο «Συνήγορο του Πολίτη» ζητώντας, την  κατά προτεραιότητα εξέταση τους.

Οι συγκεκριμένες συμπεριφορές στρεφόμενες και σε βάρος δικηγόρων – όπως ενδεικτικά ο προληπτικός έλεγχος του συναδέλφου πρώην Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης  ή κατά άλλων πολιτών – που προσήχθησαν αδικαιολόγητα και με μη νόμιμο τρόπο, καταδεικνύουν ότι αυτό που επιδιώκεται είναι να παγιωθεί και να νομιμοποιηθεί η αυταρχική δράση των κατασταλτικών δυνάμεων και μηχανισμών, σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων.

Με βάση τα ως άνω ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, ως επιστημονικό ΝΠΔΔ που έχει σύμφωνα με τον «Κώδικα περί Δικηγόρων» αποστολή του την προστασία των Συνταγματικών Δικαιωμάτων των πολιτών:

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ, όπως έχει πράξει διαχρονικά, τα φαινόμενα αστυνομικής βίας κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας, καθώς και κάθε συμπεριφορά που καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και διασπείρει το φόβο.

ΚΑΛΕΙ το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να παρέμβει, δοθέντος ότι προορισμός της ΕΛΑΣ και κύριος σκοπός της σε μία Δημοκρατική Πολιτεία είναι η ασφάλεια των πολιτών, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ωστόσο της  απαρέγκλιτης τήρησης των ατομικών και συνταγματικών καθώς και των θεμελιωδών δικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών και κυρίως του δικαιώματος πρόσβασης σε δικηγόρους.

ΖΗΤΕΙ την άμεση λήψη μέτρων στις περιπτώσεις παράνομης και αυταρχικής συμπεριφοράς των αστυνομικών οργάνων από τις προϊστάμενές τους αρχές.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια