Πώς να κάνετε τον παραλογισμό και την αμετροέπεια να μοιάσει με συνέντευξη τύπου: Οδηγίες χρήσης*

*Από ανάρτηση της δημοσιογράφου Ελβίρας Κρίθαρη, η οποία βρίσκεται στον Βόλο

Η σημερινή «συνέντευξη τύπου» του δημάρχου Βόλου είναι διαθέσιμη online και εύκολα μπορεί κανείς (αν αντέχει) να διαπιστώσει το πολιτικό εκτόπισμα του επικεφαλής της δημοτικής αρχής της πόλης. Να διαπιστώσει δηλαδή πως η ένδεια επιχειρημάτων διανθισμένη με σεξιστικές κορώνες, με ύβρεις και χλεύη για όσους αντιτίθενται στις προθέσεις του δημάρχου, με χρήση λεξιλογίου γλαφυρής ποταπότητας παράγουν πολιτική που καταχειροκροτείται στην αίθουσα του δημαρχείου ένα ζεστό μεσημέρι Παρασκευής και επιβραβεύεται με σχεδόν 60% στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

Η συνταγή της επιτυχίας περιλαμβάνει:

👉3+1 φωτοτυπίες κειμένων που φέρουν σφραγίδες ΕΕ ή προέρχονται από κάποια επίσημη πηγή ώστε να γίνουν αόριστες και άσχετες με τα υπό συζήτηση ζητήματα επικλήσεις θεσμικότητας.

👉Διάσπαρτοι χειροκροτητές, ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι των τοπικών μέσων.

👉Απουσία φορέων, κατοίκων, αντιπολίτευσης που θα μπορούσαν να επιβάλλουν τους ιθύνοντες σε live λογοδοσία.

👉Επιβλητική παρουσία που αναλύεται σε καλά μελετημένες αυξομειώσεις φωνής, σε υποτιμητικά αστειάκια που κάνουν το ακροατήριο να χαλαρώσει και να ψιθυρίσει στον διπλανό του «τους γλεντάει και σήμερα ο π*****»

Σημείωση ειδικά για το πρώτο: πριν ξεκινήσει η «ΣΤ» μοιράζονται στους δημοσιογράφους έγγραφα τα οποία ο δήμαρχος μεταχειρίζεται εργαλειακά, ως δήθεν πηγές τεκμηρίωσης των θέσεών του, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που υποστηριζει και αντιθέτως επιβεβαιώνουν τους επικριτές του ή έχουν ευρύ, πλαισιακό χαρακτήρα για το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων.

Μεταξύ αυτών κι ένα κείμενο με μπουλετς που αναφέρονται σε αρχές της διατήρησης στερεών αποβλήτων των οποίων το πνεύμα πλήρως αντιτίθεται σε αυτά που ο δήμαρχος επιχειρεί στο Βόλο, ΑΛΛΑ αυτός καταφέρνει με έναν ασύλληπτο τρόπο να το συνδέσει με τα σχέδιά του και τελικά να τα νομιμοποιήσει (τουλάχιστον στα αυτιά του πιστού ακροατηρίου του) καταλήγοντας «ΤΙ ΜΑΓΚΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΕ ΣΥ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ». Πραγματικά, τρέλα.

Συνοπτικά: Όσα ακούστηκαν στη σημερινή ΣΤ (και φαντάζομαι σε όλες τις άλλες που δεν είχα την μεγάλη ευκαιρία να παρακολουθήσω δια ζώσης) είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα εφαρμοσμένου αυταρχισμού και η ανάγκη λογοδοσίας του δημάρχου για τις μεθόδους «διαλόγου» που χρησιμοποιεί διακύβευμα ισάξιο της αντίστασης στην περιβαλλοντική υποβάθμιση.

 

 

 

Ένα ακόμα παράδειγμα: Ο Μπέος παρουσιάζει και το κείμενο της Οδηγίας 2018/850 που τροποποιεί την 199/31/ΕΚ περί υγειονομικής ταφής αποβλήτων, για το οποίο λέει: «(σας μοιράσαμε) ένα έγγραφο που είναι μεταφρασμένο γιατί είναι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 30/5/2018» και συνεχίζει διαβάζοντας τα «Έχοντας υπόψη» (!!!) της Οδηγίας (που είναι συνήθως γνωμοδοτήσεις, ή κανονιστικά κείμενα, σε κάθε περίπτωση ένα στανταρ τμήμα που προηγείται του κειμένου ενός νόμου και δεν έχει σχέση με την ίδια την ουσία), σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει το ακροατήριο και να ντύσει τον λόγο του με επιστημονικοφανή – θεσμικοφανή επιχειρήματα. Αναφέρεται δε στην Οδηγία ως «έγγραφο εθνικού σχεδιασμού σε σχέση με τους παγκόσμιους πλέον κανονισμούς» (!!!) . Αφού διαβάσει το άχρηστο μέρος της, περνάει στο επόμενο έγγραφο πριν ξεκινήσει η πρώτη παράγραφος όπου ρητά επισημαίνεται: «Η διαχείριση των αποβλήτων στην Ένωση θα πρέπει να βελτιωθεί με στόχο την προστασία, τη διατήρηση και τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, την προστασία της υγείας του ανθρώπου, τη συνετή, αποδοτική και ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, την προώθηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και τη μείωση της εξάρτησης της Ένωσης από εισαγόμενους πόρους.» Με απλά λόγια: Είτε ο δήμαρχος δεν έχει ιδέα τι είναι οι ευρωπαϊκές Οδηγίες και δεν γνωρίζει ότι επικαλείται κείμενα που κάλλιστα μπορούν να επικαλεστούν όσοι αντιτίθενται στο άνοιγμα εργοστασίου SRF στο Βόλο, ή ξέρει και δεν τον νοιάζει να διαστρεβλώνει απροκάλυπτα και το πιο απλό δεδομένο.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια