Επώνυμη καταγγελία αστυνομικής αυθαιρεσίας και ψευδομαρτυρίας στην Αστυνομική διεύθυνση Ηπείρου

Το χρονικό ενός ακόμη περιστατικού αστυνομικής αυθαιρεσίας δημοσιεύουν σήμερα πέντε φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καταγγέλλοντας την παράνομη προσαγωγή τους με το πρόσχημα της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 17 Νοέμβρη κι ενώ έφεραν μαζί τους τόσο ταυτότητα όσο και έγγραφο/sms μετακίνησης. Όπως αναφέρουν χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο ασφαλείας για την πανδημία στοιβάχθηκαν με άλλα 20 άτομα σε ακάλυπτο χώρο εντός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου και όταν ζήτησαν να μάθουν τον λόγο που βρίσκονταν στο τμήμα η απάντηση που έλαβαν ήταν γεμάτη ειρωνεία: “Καλωσορίσατε στο σπίτι μας”.

Στη συνέχεια αφού αφέθηκαν ελεύθεροι πήγαν σπίτι τους στέλνοντας το απαραίτητο sms μετακίνησης. Όπως έμαθαν όμως αργότερα, η αστυνομία τους είχε επιβάλλει πρόστιμο για την μετακίνησή τους κι ενώ δεν είχε προηγηθεί κανενός είδους έλεγχος σε κάποι@ από τους φοιτητές.

“Το πρόστιμο που μας επιβλήθηκε είναι εκδικητικό και παράνομο, καθώς τόσο όταν προσαχθήκαμε όσο και όταν αφεθήκαμε ελεύθεροι, είχαμε το απαραίτητο έγγραφο/SMS μετακίνησης και τηρούσαμε όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Η μη γνωστοποίηση του διοικητικού προστίμου και η παντελώς ψευδής υπογραφή του αστυνομικού ότι λάβαμε γνώση, έγινε προκειμένου να μην προλάβουμε να κάνουμε αίτημα αναίρεσης του, καθώς υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο πέντε εργάσιμων ημερών.

Οι λόγοι που μας επιβλήθηκε το πρόστιμο είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη μας στον προσαχθέντα που ήταν αναίτια σε διαφορετικό χώρο από εμάς, καθώς και η γενικότερη πολιτική μας τοποθέτηση στον αντιεξουσιαστικό χώρο”, σημειώνουν χαρακτηριστικά οι φοιτητές.

Ολόκληρη η καταγγελία τους

Επώνυμη καταγγελία αστυνομικής αυθαιρεσίας και ψευδομαρτυρίας στην Αστυνομική διεύθυνση Ηπείρου

Στις 17/11/2020, στο διάστημα μεταξύ 4:20μμ με 4:40μμ, μας γίνονται προσαγωγές από 3 διαφορετικά μέρη της πόλης, ενώ είχαμε τόσο την αστυνομική μας ταυτότητα όσο και το απαραίτητο έγγραφο/SMS μετακίνησης και μεταφερόμαστε με μεταγωγικό minivan στο αστυνομικό τμήμα. Μας αναφέρεται ρητά πως πρόκειται για μια απλή προσαγωγή για εξακρίβωση στοιχείων, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εντός τμήματος και δεν τίθεται ζήτημα διοικητικού προστίμου.

Μετά την μεταφορά μας στιβαζόμαστε με άλλα 20 άτομα σε ακάλυπτο χώρο εντός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, οπού μας γίνεται έλεγχος στοιχείων και μάλιστα σε κάποιους από εμάς επιστρέφονται και οι ταυτότητες.

Περίπου στις 6:00μμ, σε αίτημα μας να μας γνωστοποιηθεί ο λόγος που βρισκόμαστε στο τμήμα, καθώς και να μεταφερθεί προσαχθέντας ο οποίος ήταν αναίτια σε διαφορετικό χώρο από εμάς και τον ακούσαμε να φωνάζει, ο αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Β. Μουσελίμης μας ειρωνεύεται και ανάμεσα στα άλλα μας λέει εκδικητικά “καλωσορίσατε στο σπίτι μας”, γεγονός το οποίο υπάρχει και καταγεγραμμένο σε video στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στις 8:25μ.μ. και ενώ σιγά σιγά αφήνονται οι τελευταίοι προσαχθέντες ελεύθεροι, και όντας ακόμα μέσα στο τμήμα, μας γνωστοποιείται μέσω τηλεφώνου από άτομο που αφέθηκε ελεύθερο πριν από εμάς, πως μόλις βγήκε από το τμήμα του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο. Οπότε στάλθηκε από εμάς το απαραίτητο SMS μετακίνησης πριν αφεθούμε ελεύθεροι (οι τελευταίοι φύγαμε στις 8:40μμ). Βγαίνοντας, ουδέποτε ελέγχθηκαν τα δικαιολογητικά μετακίνησης μας, ενώ δεν μας γνωστοποιήθηκε οποιοδήποτε διοικητικό πρόστιμο, ούτε μας ζητήθηκε να υπογράψουμε ότι λάβαμε γνώση για την ύπαρξη τέτοιου. Μάλιστα όταν φεύγοντας δύο από μας ρώτησαν αν χρειάζεται να επιδείξουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μετακίνησης, τα οποία όλοι είχαμε, οι αστυνομικοί τους απάντησαν αρνητικά.

Έχοντας δει την ανακοίνωση της αστυνομίας για τα διοικητικά πρόστιμα, ζητήσαμε από πληρεξούσιο δικηγόρο να ελέγξει εάν μας έχει επιβληθεί τέτοιο πρόστιμο. Με αυτό τον τρόπο μας έγινε γνωστό ότι μας έχει επιβληθεί πρόστιμο για την ώρα που φεύγαμε από το τμήμα με προορισμό τις οικίες μας. Μάλιστα στα πρόστιμά μας αναφέρεται πως μας γνωστοποιήθηκαν αλλά δεν δεχτήκαμε να τα υπογράψουμε (πράγμα που όπως προαναφέραμε ουδέποτε έγινε) με αστυνομικό μάλιστα να υπογράφει ψευδώς ως μάρτυρας για αυτό.

Το πρόστιμο που μας επιβλήθηκε είναι εκδικητικό και παράνομο, καθώς τόσο όταν προσαχθήκαμε όσο και όταν αφεθήκαμε ελεύθεροι, είχαμε το απαραίτητο έγγραφο/SMS μετακίνησης και τηρούσαμε όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Η μη γνωστοποίηση του διοικητικού προστίμου και η παντελώς ψευδής υπογραφή του αστυνομικού ότι λάβαμε γνώση, έγινε προκειμένου να μην προλάβουμε να κάνουμε αίτημα αναίρεσης του, καθώς υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο πέντε εργάσιμων ημερών.

Οι λόγοι που μας επιβλήθηκε το πρόστιμο είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη μας στον προσαχθέντα που ήταν αναίτια σε διαφορετικό χώρο από εμάς, καθώς και η γενικότερη πολιτική μας τοποθέτηση στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Κανένα άτομο μόνο απέναντι στην αστυνομική αυθαιρεσία

Αλληλεγγύη στους συλληφθέντες και στις συλληφθείσες

Να διαγραφούν όλα τα καταχρηστικά διοικητικά πρόστιμα

5 εκ των προσαχθέντων και των προσαχθεισών στις 17 Νοέμβρη 2020 στα Γιάννενα

Αγγελική Μητσέλου Φοιτήτρια στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Αναστάσης Ταραντίλης Φοιτήτης στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Δέσποινα Δαριβιανάκη Φοιτήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Μελίνα Ραχιώτη-Ρηγοπούλου Φοιτήτρια στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Χρήστος Μάκης Φοιτήτης στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Επώνυμη καταγγελία αστυνομικής αυθαιρεσίας και ψευδομαρτυρίας στην Αστυνομική διεύθυνση Ηπείρου

Στις 17/11/2020, στο…

Δημοσιεύτηκε από Copwatch.gr στις Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια