*Το κείμενο είναι γραμμένο με χιούμορ όπως αρμόζει σε μια ιστορία που στο τέλος θα μιλήσει για ένα υπερμέγεθες διατηρημένο πέος σε ένα βάζο.

Δεν το λέω εγώ! Ο ίδιος το έλεγε για τον εαυτό του. Το διευκρινίζω γιατί ζούμε σε χώρα Χριστιανο -Ταλιμπάν… με το λίγο ανάβουν.

Ο Ρασπούτιν είναι από τις πιο αινιγματικές μορφές της παγκόσμιας ιστορίας. Γνωρίζουμε ελάχιστα για την ζωή του πριν βρεθεί στα τσαρικά ανάκτορα και πολλά από όσα ξέρουμε, μετέπειτα, είναι αξεδιάλυτα με συκοφαντίες και φήμες που έσπερναν οι εχθροί του.

Παρόλα αυτά κανένας εχθρός του δεν έμεινε στην ιστορία ενώ το όνομα του Ρασπούτιν έμεινε! Και όχι μόνο έμεινε… Σε πόσα πάρτι δεν έχουμε κραυγάσει όλοι μας το τραγούδι των Boney M ‘‘Rasputin’’ ; Ειδικά το ρεφραίν ‘‘Russias greatest love machine. It was the shame how he carried on’’ το βροντοφωνάζουμε σαν να ξέρουμε πως είναι αλήθεια.

Ο Γκριγκόρι Ρασπούτιν γεννήθηκε με το παλιό ημερολόγιο στις 09 Ιανουαρίου του 1869 και ευτυχώς για μένα που έψαχνα κάτι να σας γράψω, με το νέο γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου του 1869. Το πρώτο του κλάμα ακούστηκε σε ένα μικρό χωριό της Σιβηρίας με το όνομα Prokovskoye (να αποτολμήσω να το γράψω στα ελληνικά ως Προκοβσκόγιε ή θα κλάψουν και οι ρωσόφωνοι μαζί μας; Έχετε καιρό γιατί θα γράψω στα ελληνικά πολλά ρώσικα ονόματα εντελώς λάθος στην συνέχεια. Carry on). Οι γονείς του ήταν φτωχοί αγρότες της περιοχής.

Όπως προέγραψα ελάχιστα είναι γνωστά για την παιδική και εφηβική του ηλικία. Οι αποσπασματικές μαρτυρίες που έχουμε από συγχωριανούς του ήταν πως αν και καταγόταν από θρησκευόμενη οικογένεια, ο μικρός Ρασπούτιν είχε μια τάση προς την ψευτιά, την κλεψιά και γενικότερα την έκλυτη ζωή από μικρή ηλικία. Γύρω στα 18 του χρόνια παντρεύεται την Πρασκόγια Ντουμπροβίνα με την οποία αποκτά 7 παιδιά και από αυτά μόνο τα 3 καταφέρνουν να επιβιώσουν στην ενήλικη ζωή τους. Μια κόρη του θα βρεθεί μετα την Ρωσική Επανάσταση στην Αμερική να χορεύει σε νυχτερινά κέντρα και σε μεγάλη ηλικία να γίνεται θηριοδαμάστρια σε τσίρκο ως το θάνατό της. Για τα υπόλοιπα δυο δεν γνωρίζω.

Το 1897 αποφασίζει να αλλάξει ζωή άρδην. Μετά από μια επίσκεψη του σε μοναστήρι επιθυμεί να αφήσει πίσω τα ελαττώματα του και να αφιερωθεί στο Θεό. Πολλοί ισχυρίζονται πως είχε μια ξαφνική επιφοίτηση όταν, μέσα σε όραμα, του εμφανίστηκε η Παναγία ενώ κάποιοι άλλοι λένε πως είχε κλέψει ένα άλογο, τον κυνηγούσαν, έφυγε από το χωριό, κρύφτηκε σε μοναστήρι και απλά μετά γύρισε ‘‘μετανοιωμένος’’ ως κοσμοκαλόγερος στο χωριό του.

Όποια εκδοχή θέλετε πιστεύετε…

Από τότε που ο Ρασπούτιν έβαλε τα ράσα αρκετοί ήταν οι οπαδοί που πίστεψαν στην μεταστροφή του και τον θεωρούσαν ‘‘Άγιο’’ άνθρωπο με θαυματουργές και θεραπευτικές ικανότητες. Κάποιοι άλλοι εξακολουθούσαν να μην πιστεύουν ούτε στην αγιότητα του αλλά ούτε και στις ικανότητές του. Και εδώ που τα λέμε, οι τελευταίοι δεν είχαν άδικο. Ο Ρασπούτιν μπορεί να μιλούσε για τον Θεό και για τις διδαχές του αλλά η αλήθεια είναι και χρήματα έπαιρνε και κοιμόταν με τις γυναίκες οπαδούς του.

Αν και τα αμαρτήματα του ήταν λίγο πολύ γνωστά σε όλους είχε καταφέρει να κερδίσει την συμπάθεια και την εύνοια αρκετών ηγουμένων από μοναστήρια, μέχρι και το δικό μας Άγιο Όρος επισκέφτηκε, ενώ αρκετοί αρχιμανδρίτες τον προσκαλούσαν στα σπίτια τους.

Έχοντας τόσες υψηλές επαφές με την Εκκλησία συχνά ταξίδευε στην Αγία Πετρούπολη με σκοπό να λαμβάνει μέρος σε μια σειρά από θεολογικά σεμινάρια και εκεί γύρω στο 1900 γνωρίζεται με τον Αρχιμανδρίτη Θεοφάνιο, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα θα γίνει εξομολογητής του τσαρικού ζεύγους, του Νικόλα και της Αλεξάνδρας. Μαντέψτε! Μέσα από αυτή την γνωριμία μπαίνει σιγά-σιγά στο τσαρικό παλάτι και ο Ρασπούτιν.

Φυσικά η φήμη του ως ‘‘Αγίου με θεραπευτικές ικανότητες’’ είχε περάσει τις πόρτες του Κρεμλίνου πολύ πριν την φυσική του παρουσία. Στα τέλη του 19ου αιώνα, αρχές 20ου, η ενασχόληση με τον αποκρυφισμό είχε σαρώσει την αριστοκρατία της Ευρώπης. Και θα ρωτήσετε εύλογα τι σχέση έχει ο αποκρυφισμός με τον Ρασπούτιν και την επίσημη θρησκεία που αυτός φαίνεται οπαδός της;

Πίσω στο χωριό του, στα πρώτα βήματα της καριέρας του ως κοσμοκαλόγερος, αρκετοί ήταν εκείνοι που ισχυρίζονταν πως ο Ρασπούτιν δεν ήταν ‘‘θεραπευτής με την βοήθεια του Θεού’’ αλλά ούτε και τσαρλατάνος. Ήταν μέλος μιας χριστιανικής σέχτας με το όνομα Khlysts (‘‘Χριστιανο-Μαστιγωμένοι’’ ελληνιστί) οι οποίοι παρότι παρέμεναν στους κόλπους της επίσημης εκκλησίας, στις τελετές τους έπεφταν σε έκσταση προσευχόμενοι ενώ ταυτόχρονα μαστιγωνόντουσαν. Στην συνέχεια χόρευαν και τραγουδούσαν μέχρι να πει κάποιος στοπ και να αρχίσουν το σεξουαλικό όργιο. Πίστευαν, λοιπόν, οι εχθροί του πως ‘‘οι θεραπευτικές του ικανότητες’’ ήταν στην πραγματικότητα ‘‘δυνάμεις ακάθαρτες και μιαρές προερχόμενες από αυτές τις τελετές’’.

Αυτές οι θρησκευτικές σέχτες μαζί με τον αποκρυφισμό και τα νέα θρησκευτικά κινήματα από διάφορες θρησκείες τραβούσαν σαν μαγνήτης την αριστοκρατία η οποία επιδίδονταν σε κάθε είδους ‘‘πνευματιστική εμπειρία’’: από χαρτιά και φλυτζάνια μέχρι διαλογισμούς και αναζήτηση του θείου… Κάτι σαν τις δικές μας καραντίνες δηλαδή το 2020 –2021.

Η μορφή του Ρασπούτιν άλλωστε είχε και κάτι το spooky το οποίο γοήτευε όποιον τον συναναστρεφόταν αλλά ιδιαίτερα οι γυναίκες φαίνονταν τα πιο συχνά θύματα της σαγήνης του. Τα μάτια του καταφέρνουν να σε καθηλώνουν μέχρι και σήμερα κοιτάζοντας τις φωτογραφίες του.

Πολλοί ωστόσο απορούσαν πως έχει τόσες κατακτήσεις αφού τριγυρνούσε συνεχώς άπλυτος, αξύριστος, αχτένιστος με διάφορα αποφάγια στην μακριά του γενειάδα. Τι να πω; Αυτό το brutal έκανε θραύση; Η βαρβατίλα αναστάτωνε; Όλα στο σεξ είναι θέμα μυρωδιάς; Υπήρχαν φήμες για ‘‘μεγάλα προσόντα’’ και απίστευτη αντοχή που εκείνη την εποχή οι γυναίκες, οι οποίες παντρεύονταν συχνά χωρίς την θέλησή τους μπορεί να έβρισκαν ‘‘παρηγοριά’’; Ήταν καλός στο μπλα-μπλα; Όλα αυτά πιθανόν να συνέβαιναν.

Βοηθούσε βέβαια και το γεγονός πως φρόντιζε να διαρρέει πως η σεξουαλική επαφή μαζί του ‘‘θεράπευε’’ από πιθανές ασθένειες. Εγώ πάλι θα έλεγα το αντίθετο με τόση βρωμιά αλλά εκείνα τα χρόνια, η αλήθεια είναι πως κανείς τους δεν μοσχοβολούσε ιδιαίτερα.

Το ζήτημα είναι πως το τσαρικό ζεύγος και ιδιαίτερα η Αλεξάνδρα, κρεμάστηκε τόσο πολύ πάνω στο ράσο του για βοήθεια, που αρκετοί έλεγαν πως πιθανόν ήταν και εραστές. Ο μοναδικός διάδοχος του τσαρικού θρόνου, ο Αλέξανδρος έπασχε από την ασθένεια της αιμοφιλίας, όπου ο παραμικρός τραυματισμός μπορούσε να αποβεί μοιραίος για την ζωή του και ο Ρασπούτιν φαινόταν ο μοναδικός που μπορούσε να ελέγξει την ασθένεια αυτή.

Αρκετοί γιατροί και ακόμα περισσότεροι τσαρλατάνοι προσπάθησαν στο παρελθόν να ελέγξουν την αιμοφιλία αλλά όλοι αποτύγχαναν παταγωδώς. Η Αλεξάνδρα δεν ανησυχούσε μόνο για την υγεία του παιδιού της αλλά παράλληλα η υγεία του μικρού πρίγκιπα ήταν σημαντική ώστε να υπάρχει ο πολυπόθητος διάδοχος του θρόνου σε μια Ρωσία η οποία σπαραζόταν από φτώχεια και έναν θρόνο που ήδη έτριζε κάτω από την ανικανότητα του συζύγου της.

Πολλοί γιατροί αναρωτήθηκαν, τι ακριβώς ‘‘γιατροσόφι’’ έκανε ο Ρασπούτιν και κατάφερνε να ελαττώνει ακόμα και να σταματά την αιμορραγία του Αλέξανδρου. Η χρήση ασπιρίνης που μείωνε την ροή του αίματος και ο υπνωτισμός ήταν οι πιθανές εξηγήσεις τους.

Έχοντας καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Τσαρίνας ο Ρασπούτιν αλώνιζε τόσο στο παλάτι όσο και στα αριστοκρατικά σαλόνια της Ρωσίας αλλά και των Βαλκανίων. Εννοείται πως πολλοί αριστοκράτες τον αντιπαθούσαν και συχνά προσπάθησαν να τον απομακρύνουν από το ζεύγος. Μάταιος κόπος! Σε κάθε τραυματισμό του Αλέξανδρου γινόταν ο απαραίτητος θεραπευτής.

Πόσα όμως να ανεχτούν συγγενείς και σύμμαχοι του ζεύγους; Είδαν και αποείδαν και αποφάσισαν το βράδυ στις 29 Δεκεμβρίου του 1916 να τον δολοφονήσουν. Τον καλεί ένας αριστοκράτης στο κελάρι του να φάνε και να πιούνε και τον ποτίζει μέσα σε κέηκ και κρασί κυανίδιο. Ο Ρασπούτιν τρώει και πίνει χωρίς να δείχνει κανένα σημάδι δηλητηρίασης. Του βάζει και δεύτερο ποτήρι κρασί και πάλι τίποτα. Και τρίτο και πάλι τίποτα. Αρπάζει ένα ρεβόλβερ και του ρίχνει κατάστηθα, καθώς πάει να τον μεταφέρει έξω από το σπίτι του μαζί με τους συνεργούς του, ο Ρασπούτιν ξυπνά (να δείτε που από εκεί το ξεπατίκωσαν όλες οι ταινίες τρόμου) και αρχίζει τις φωνές, βγαίνει από το κελάρι, τρέχει έξω στην αυλή του σπιτιού όπου τον πυροβολούν αυτή την φορά στο κεφάλι. Τον τυλίγουν σε μια κουβέρτα και τον πετούν από την Γέφυρα Πετρόφκι στον ποταμό ‘‘Μικρός Νένκα’’.

Το πτώμα του ανακαλύφθηκε 3 μέρες αργότερα σχεδόν κάτω από την γέφυρα που τον είχαν πετάξει. Οι δράστες ομολόγησαν την πράξη τους αλλά οι περισσότεροι λόγω των υψηλών θέσεων στην αριστοκρατία δεν τιμωρήθηκαν ποτέ. Και τώρα ας ξεδιαλύνουμε και δυο ακόμη μύθους που ακολουθούν το θάνατο του: Όχι ο Ρασπούτιν δεν πνίγηκε. Ήταν ήδη νεκρός όταν τον πέταξαν και δεν του είχαν κόψει τα γεννητικά όργανα. Ήταν στην θέση τους για όποιον το είχε απορία.

Παρόλα αυτά μπορείτε να δείτε το γεννητικό του όργανο, αν ταξιδέψετε στην Πετρούπολη στο Μουσείο ερωτισμού το όποιο φυλάσσεται σε βάζο γεμάτο με φορμόλη. Το φημολογούμενο ως πέος του Ρασπούτιν είναι 28 πόντους χωρίς στύση και πάχος σχεδόν όσο ένας καρπός ενός ενήλικου άνδρα. Πιθανολογώ πως μας δουλεύουν, πως ανήκει στον ίδιο τον Ρασπούτιν αλλά τουλάχιστον μπορούμε να καταλάβουμε γιατί οι γυναίκες ‘‘τον λάτρευαν’’.

Εγώ θα τον απέφευγα προσωπικά..

Ο Ρασπούτιν σαν προσωπικότητα μέχρι και σήμερα μαγνητίζει τους ανθρώπους. Άλλωστε όπου υπάρχει εξουσία, χρήμα και σεξ πάντα θα υπάρχει και η περιέργεια να μάθουμε τι, και πώς και ποιοι. Στην πολιτική, το όνομα Ρασπούτιν, συχνά δίδεται ως και σήμερα σε αυτούς τους σκιώδεις τύπους που φέρονται να κινούν υπόγεια τις πολιτικές αποφάσεις.

Το πόσο στην τελική η επιρροή του έμπαινε σε τέτοια πεδία ή παρέμενε μόνο εντός κρεβατοκάμαρων είναι δύσκολο να πούμε καθότι, η αντιπάθεια και ο μύθος που τον περιέλουσε έριξε σκοτάδι στα πραγματικά γεγονότα της ζωής του.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια