Σχεδόν ένα εκατομμύριο μισθωτοί στην Ελλάδα διαβιούν στα όρια της σχετικής φτώχειας, ενώ ένας στους τρεις εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αμείβονται με λιγότερα από 650 ευρώ μεικτά τον μήνα.

Σύμφωνα με το ieidiseis.gr, αυτά τα στοιχεία  προκύπτουν από τους Πίνακες του ΕΦΚΑ αναφορικά με την Μηνιαία Απασχόληση και το ύψος των αμοιβών, καθώς και την Έκθεση του Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ για τους μισθωτούς που θα επηρεάσει η (τυχόν) αύξηση του κατώτατου μισθού.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία ασφάλισης, περισσότεροι από 658.000 μισθωτοί εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή διαλείπουσας εργασίας και έχουν μέση αμοιβή 400 ευρώ μεικτά το μήνα ή 24,96 ευρώ μεικτά την ημέρα. Από αυτούς, οι 400.000 εργάζονται σε επιχειρήσεις από 10 άτομα και πάνω. Η πλειονότητα των μερικώς εργαζομένων είναι γυναίκες και ανέρχονται σε 360.347 επί συνόλου 658.000.

Το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ δημοσιοποίησε πρότασή του για αύξηση του βασικού μισθού τουλάχιστον στα 751 ευρώ. Αυτό, με βάση τις εκτιμήσεις της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα επηρεάσει το 34% των μισθωτών, ή αλλιώς, πάνω από 850.000 μισθωτούς, σε ένα σύνολο σχεδόν 2,5 εκατ. εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα στη χώρα μας. Χωρίς να υπολογίζονται όσοι σήμερα εργάζονται ήδη στην ζώνη των 650-751 ευρώ και, εκ των πραγμάτων, θα μετακινηθούν υψηλότερα.

Αυτό σημαίνει, ότι πάνω από 1 εκατ. μισθωτοί ζουν με εισοδήματα τα οποία κινούνται κάτω των ορίου της φτώχειας. Το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι συνολικά 17 χώρες αναπροσάρμοσαν τις αμοιβές εν μέσω πανδημίας (2020-21), ενώ με βάση την αγοραστική δύναμη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η θέση, πολύ πίσω από χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ, όπως η Σλοβακία, Τσεχία, Κροατία κ.α.

Να σημειωθεί ότι ο βασικός μισθός έχει να αναπροσαρμοστεί από τον Φεβρουάριο του 2019 (αυξήθηκε κατά περίπου 10%).

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια