Στην Παλιά Ιχθυόσκαλα μεταφέρθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας οι 130 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους και βρέφη, που διέμεναν για μέρες στον ελεύθερο χώρο μπροστά από το λιμεναρχείο Χίου. Πρόκειται για πολύ μικρό χώρο και δεν διαθέτει την παραμικρή υποδομή, έστω και για προσωρινή παραμονή.

Νωρίτερα σήμερα, το Λιμεναρχείο, το Λιμενικό Ταμείο και η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου είχαν προτείνει τον χώρο της Παλιάς Ιχθυόσκαλας για να μετακινηθούν οι 130 πρόσφυγες και μετανάστες προκειμένου να απομακρυνθούν από νευραλγικά για θέματα ασφάλειας σημεία, να μην δημιουργείται πρόβλημα στην διέλευση και για λόγους δημόσιας υγείας.

Σε αυτά προστέθηκαν και οι καιρικές συνθήκες με την αυξημένη πιθανότητα βροχής οπότε στο σημείο έχει φτάσει κοντέινερ.

Τα συγκεκριμένα άτομα αναμένεται να αποχωρήσουν, άγνωστο πότε, προς προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης στην ηπειρωτική Ελλάδα ενώ αυτή τη στιγμή, κατόπιν της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, τελούν υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης.

Παράλληλα, η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου δεν διαθέτει χώρους κατάλληλους για την προσωρινή κράτησή τους στη Χίο με το Λιμεναρχείο και το Λιμενικό να αναλαμβάνουν δράση πέρα από τα καθήκοντά τους τις τελευταίες ημέρες.

Τον χώρο αυτό πρότεινε το Λιμενικό Ταμείο Χίου και αποδέχθησαν, αφού – άλλωστε – δεν υπάρχει και άλλος καλύτερος και ασφαλέστερος, τόσο το λιμεναρχείο Χίου, όσο και η αστυνομία, προκειμένου να δοθεί μια προσωρινή λύση και με δεδομένο – μάλιστα – ότι η κυβέρνηση δεν φρόντισε να εξασφαλίσει αποδεκτή και ανθρώπινη λύση για τους χαρακτηριζόμενους από την ίδια ως κρατούμενους πρόσφυγες και μετανάστες.

Σημειώνεται ότι στο ρυμουλκούμενο που υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο θα καταφύγουν κυρίως τα γυναικόπαιδα σε περίπτωση βροχής και γενικότερα δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Σε κάθε περίπτωση αν και εφόσον δεν υπάρξει οριστική και βιώσιμη λύση το πρόβλημα θα καταστεί εκρηκτικό, αν συνεχισθούν οι ροές τις επόμενες ημέρες και έως ότου αρχίσει η μεταφορά στην ενδοχώρα, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν και στο δημοτικό κτίριο της οδού Λάδης, καθώς και σε άλλα σημεία του νησιού.

Σε επιστολή του προς τα αρμόδια υπουργεία ο πρόεδρος του Λ.Τ. κ. Κυριάκος Ζωάνος επισημαίνει ότι πρόκειται για προσωρινή λύση «και μόλις για επτά ημέρες, προκειμένου να βοηθήσουμε τη κατάσταση, δεδομένων των έκτακτων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί». Δηλώνει αναρμόδιος για την φύλαξη του χώρου και τον καθαρισμό του καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενημερώσουν για τον σχεδιασμό τους για την διαχείριση των περιστατικών για όσο διάστημα διαρκεί η ΠΝΠ ή αν αυτή παραταθεί.

Δεν παραλείπει, τέλος και αφού αναφέρεται στα έξοδα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου μέχρι σήμερα να επισημάνει την ανάγκη κάλυψής τους.

πηγή: astraparis.gr / tvpatrida.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια